Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Περικοπές στον νόμο Κατσέλη ζητά η Τρόικα
Περικοπές στον νόμο Κατσέλη ζητά η Τρόικα thumbnail

Περικοπές στον νόμο Κατσέλη ζητά η Τρόικα

Αναζητούνται «γέφυρες» για το χάσμα της διαπραγμάτευσης – Το «αγκάθι» στα κόκκινα δάνεια


Να φέρουν τα «πάνω – κάτω» στον νόμο «Κατσέλη» θέλουν οι δανειστές, προτείνοντας προστασία της πρώτης κατοικίας που δεν θα καλύπτει ούτε το 17% των νοικοκυριών που την χρειάζονται.  


Καθώς σύμφωνα με πηγές με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων δεν προβλέπεται να θεσπιστεί άλλο μέτρο που να προστατεύει τους πολίτες από τους πλειστηριασμούς,  η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και το «χάσμα» με τους Τροικανούς διευρύνεται.


Με την  διαπραγμάτευση για το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων να συνεχίζεται, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναζητούν «γέφυρες» για να ξεπεραστεί η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές και να κάμψουν τις αντιστάσεις των θεσμών  που έχουν ξεκινήσει την διαπραγμάτευση προτείνοντας  εξωπραγματικά κριτήρια για την προστασία της  πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.


Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς  η υπουργική απόφαση  για αλλαγές στον νόμο Κατσέλη δεν είναι μόνο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης υπό-δόσης, αλλά είναι και βασικό κομμάτι του σχεδίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση.


Το «χάσμα»  της διαπραγμάτευσης


Η ελληνική πλευρά, έχει προτείνει για τις αλλαγές στα όρια ένταξης στην προστασία του νόμου Κατσέλη, η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι μέχρι 300.000 ευρώ, το συνολικό εισόδημα να φτάνει μέχρι τις 35.000 ευρώ, και το σύνολο των οφειλών είτε αφορά τραπεζικό δανεισμό, είτε χρέη προς Δημόσιο και ΟΤΑ, να μην ξεπερνά τις  200.000 ευρώ.  Αυτά τα όρια, θα ανεβαίνουν στα  250.000 για ζευγάρια με προσαύξηση 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά.


Δηλαδή μέγιστο όριο τα 325.000 ευρώ.  Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αυτά τα κριτήρια, εξασφαλίζουν την ένταξη και προστασία περίπου του 75% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.


Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές, βάζουν ανώτατα όρια υπαγωγής στον νόμο που αφήνουν τα περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκτός! Με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης κατοικίας να αποτελεί πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά, οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών, ξεκίνησαν την διαπραγμάτευση ζητώντας το ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για υπαγωγή στη ρύθμιση να  οριστεί στις 60.000 ευρώ!


Όμως αυτό ήταν εμφανώς πολύ μακριά από τις άμεσες ανάγκες της ελληνικής αγοράς και δέχθηκαν τον διπλασιασμό του στις 120.000 ευρώ.


Ακόμα και αυτό το ποσό, θεωρείται από την ελληνική πλευρά πολύ χαμηλό αφού καλύπτει μόνο το 17% των οφειλετών και θέτουν εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας περίπου στα 5.000 ευρώ τον χρόνο για τον άγαμο οφειλέτη και 23.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.


Ξεπούλημα των στεγαστικών σε funds θέλουν οι δανειστές


Οι δανειστές επιμένουν στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Npl’s) σε ξένα κεφάλαια του εξωτερικού (distress funds), σε ένα μικρό ποσοστό της πραγματικής τους αξίας. Από την άλλη η κυβέρνηση αφήνει περιθώριο αυτό να γίνει με κριτήρια και μόνο σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.


Σύμφωνα με πληροφορίες,  η απόσταση στις δύο πλευρές παραμένει με τους τροικανούς να επιμένουν στην πώληση και των δανείων μικρών επιχειρήσεων ακόμα και των στεγαστικών.


Επιφυλάξεις δανειστών για το προσχέδιο του προϋπολογισμού


Από χθες, οι τροϊκανοί, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις εκτιμήσεις στους στόχους του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όπου για φέτος και το 2016, βλέπει υστέρηση σε σχέση με τους στόχους που φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ.


Παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου για μικρότερη ύφεση που θα οδηγήσει σε λιγότερα μέτρα, στην περίπτωση που αυτό το  σενάριο πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως οι δανειστές να επιμείνουν σε πρόσθετα μέτρα.  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δηλώσει μετά τις χθεσινές συναντήσεις, πως οι θεσμοί δεν ζητάνε νέα μέτρα, «Όχι, συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο»


Μπέρδεμα στην αγορά – Όλες οι αλλαγές σε ψωμί, εκπτώσεις και Κυριακές


Πολλές αλλαγές θα φέρει στην αγορά η εφαρμογή των προβλέψεων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. 
Στην συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με το «κουαρτέτο» του μνημονίου, συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο γάλα, τις εκπτώσεις και τους φούρνους.  Σύμφωνα με «Τα Νέα» Οι αλλαγές της συμφωνίας είναι:


Κυριακές και εκπτώσεις: Παραμένει το καθεστώς των τακτικών και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, ενώ δίνεται στις επιχειρήσεις το ελεύθερο να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές όλο το χρόνο.  Για το θέμα των Κυριακών, η ελληνική πλευρά τόνισε στους δανειστές ότι περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ). Οι δανειστές επιμένουν να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.


Ψωμί: Οι τίτλοι «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν πλέον να τους χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με την χρήση πρώτων υλών αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος και μόνο  οι παραγωγοί ψωμιού, θα είναι οι μόνοι που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «φρέσκο ψωμί».


Γάλα: Καταργείται το επταήμερο στη διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος και οι ημερομηνίες λήξης θα καθορίζονται ελευθέρα από τους παρασκευαστές.


 


 


http://www.kontranews.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X