Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Όταν τα παιδιά παίζουν με τα γεννητικά όργανα: Γονείς προσοχή!
Όταν τα παιδιά παίζουν με τα γεννητικά όργανα: Γονείς προσοχή!  thumbnail

Κατερίνα, αναγνώστρια του boro.gr

Όταν τα παιδιά παίζουν με τα γεννητικά όργανα: Γονείς προσοχή!

Aναγνώστριά μας ρωτά: 


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, Ο  7 ΕΤΩΝ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ( 8 ΕΤΩΝ), ΕΔΕΙΞΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΑ.Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΜΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ  ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΣΤΟΝ Ο ΓΙΟ ΜΟΥ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΟΥΛΕΣ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ( ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ). 


–ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ.


Στο ερώτημά σας απαντά η σχολική ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη 


Στο ερώτημά σου απαντά η  ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη


Μαρκέλλα Καπλάνη


www.normavitae.com Η γενική περιέργεια γύρω από το σώμα και την σεξουαλικότητα είναι απολύτως φυσιολογική. Το παιδί ενδιαφέρεται ουσιαστικά να κατανοήσει την έννοια του σεξ και να ανακαλύψει τα μέρη του σώματος παρά να επιφέρει σεξουαλική διέγερση. Μπορείτε να διαχωρίσετε την αθώα σεξουαλική περιέργεια από την αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά βασιζόμενη σε κάποια χαρακτηριστικά. 

 

Αθώα γεγονότα:

 

1.Τα παιδιά είναι 

     Α. νεαρά (ηλικίας μέχρι ή κάτω των επτά-οκτώ), 

     Β. και τα δύο είναι κοντά στην ηλικία, 

     Γ. γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον (υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ τους).

2. Υπάρχει αμοιβαία περιέργεια και συμφωνία και απ τα δύο παιδιά για …αποκάλυψη. Το ένα παιδί δεν αναγκάζει το άλλο.

3. Η μυστικότητα είναι μέρος του παιχνιδιού. Διαισθάνονται πως οι γονείς θα τους αποδοκιμάσουν, οπότε επιλέγουν να ‘κρυφτούν’ σε μία κρεβατοκάμαρα, τουαλέτα, γκαράζ, ή ιδιωτικό χώρο. 

 

Τι να κάνετε: 

Κατ' αρχάς, να παραμείνετε ψύχραιμη και να αντισταθείτε στην παρόρμηση να έρθετε σε ισχυρή σύγκρουση με το παιδί ή να του κάνετε έντονη επίπληξη. Δεν θέλουμε να του δώσουμε την εντύπωση πως κάνει κάτι “βρόμικο" ή "κακό". Ήρεμα εισαγάγετε μια νέα δραστηριότητα όσο και το άλλο παιδί είναι εκεί (π.χ., «Ας πάμε για ένα σνακ.") Από τη στιγμή που θα έχετε την ευκαιρία να είστε μόνη σας με το παιδί σας μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση μαζί του. Μεταφέρετέ του ότι δεν είστε θυμωμένη. Αν τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν κάνει κάτι κακό ή ότι είστε θυμωμένοι, θα μαγκώσουν οπότε ούτε θα σας ακούνε, ούτε θα εκφραστούν. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι φυσιολογικό να είναι περίεργος να ανακαλύψει όλα τα μέρη του σώματος του, και ότι καταλαβαίνετε την περιέργειά του, αλλά ότι κάποια μέρη (αυτά που καλύπτουμε με το μαγιό) είναι ιδιωτικά.

 

Είναι καλό να αντιλαμβάνεστε και την γλώσσα του σώματος σας ως γονείς για την αντιμετώπιση της σεξουαλικότητα του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας αντιλαμβάνεται ότι είστε ανήσυχοι για τα σεξουαλικά θέματα, μπορεί να λαμβάνει το μήνυμα πως ότι συνδέεται με αυτήν είναι ένα “κακό.” Τα γενετικά όργανα δεν είναι “κακά” – είναι καλά μέρη, αλλά είναι ιδιωτικά. Η έννοια αυτή είναι σημαντική για να κατανοήσει το παιδί και την έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης. 

 

Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του παιχνιδιού με θέμα τα γεννητικά όργανα, προσπαθήστε από μέρους σας να ελαχιστοποιείτε διακριτικά τις ευκαιρίες για να γίνει κάτι τέτοιο διατηρώντας μια επίβλεψη στο χώρο όπου παίζουν και βάζοντας τον κανόνα ότι όλες οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές για παράδειγμα. Έφηβοι μας έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον κανόνα, εξακολουθούν να σέβονται αυτήν την πολίτική. 

 

Να είστε πρόθυμη να απαντήσετε στις ερωτήσεις του παιδιού σας όπως αυτές προκύπτουν γι' αυτά τα θέματα – όσο τις απαντάτε εσείς δε θα νιώθει τόση έντονη ανάγκη να ανακαλύψει από μόνος του. 

 

Τέλος, καλό είναι να αναφέρετε το περιστατικό και στους γονείς του φίλου του ώστε κι εκείνοι να έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συζήτηση με τον γιο τους για το θέμα εάν το θελήσουν. Πείτε τους ότι έχετε κατανοήσει την αθωότητα και πόσο φυσιολογική είναι η παιδική περιέργεια στην ηλικία τους, αλλά πως θέλετε επίσης να αποφευχθεί όσο αυτό είναι δυνατόν ένα τέτοιο συμβάν στο μέλλον. Μην επιρρίψετε ευθύνες, και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε για ρήξη στην φιλία σας με τους γονείς του άλλου αγοριού.  

 

Αν αρχίσετε να βλέπετε κάτι που να μοιάζει με εμμονή, όμως, γύρω από το θέμα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X