Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Δείτε τον Δημήτρη Μάρδα όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!
Δείτε τον Δημήτρη Μάρδα όπως δεν τον έχετε ξαναδεί! thumbnail

Δείτε τον Δημήτρη Μάρδα όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!

Σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες από το παρελθόν του Δημήτρη Μάρδα, σημερινού υφυπουργού Εξωτερικών, δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής.


Στον πολιτικό αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ ανέτειλε από τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για πολλούς στη Θεσσαλονίκη, όπου τον ήξεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως "μνημονιακό". Ομως, ο Δ. Μάρδας θυμήθηκε και την επαναστατικότητα της νιότης του.


Στα φοιτητικά του χρόνια, ο Δημήτρης Μάρδας είχε φτάσει μέχρι την Νικαράγουα και τους Σαντινίστας, ενώ δηλώνει υποστηρικτής των Τουπαμάρος.Εκτός αυτών, έχει λατρεία και στις μοτοσυκλέτες.


Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος εμφανίστηκε αλά… Βαρουφάκης. Μόνο που η μηχανή στην οποία επέβαινε, ένα παλιό μοντέλο ΥΑΜΑΗΑ, είναι συλλεκτικό κομμάτι από την εποχή των 70s, τότε που δήλωνε easy rider.Πέρα από τις πανεπιστημιακές του περγαμηνές, εκείνο για το οποίο καυχιέται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, είναι ότι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχει επαγγελματική πείρα από το εμπόριο. "Εμπορος", ασχολούμενος με τη χονδρική παιχνιδιών στη "Μάρδας Πολυχρονιάδης ΟΕ", το διάστημα 1982-1992, δηλώνει και στο βιογραφικό του.


Ο πατέρας του, Χρυσόβεργης, μαζί με τον θείο του ήταν επί δεκαετίες τα πρώτα ονόματα στον χώρο της αγοράς των παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα – το κατάστημά τους ήταν στην πλατεία Χρηματιστηρίου και ο Δ. Μάρδας έμαθε δίπλα τους τα μυστικά των… παιχνιδιών και της αγοράς.


Οπως σημειώνει το "Εθνος της Κυριακής" ίσως αυτή η εμπειρία του είναι που τον οδηγεί σήμερα να μη μένει μόνο στην οικονομική θεωρία, αλλά να ανοίγεται και σε φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια. Οπως αυτά για το νησί της τέχνης και της φιλοσοφίας (Arts and PhilosophyIsland Initiative) στην Αιγιαλεία ή για τα καταφύγια στο Οροπέδιο των Μουσών κάτω από τον "Θρόνο του Δία", όπου οι επισκέπτες θα μεταφέρονται με ελικόπτερα στις κορυφές του Ολύμπου. Σχέδια που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια.


Ο υφυπουργός βρέθηκε μεσοβδόμαδα στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει αυτήν τη φορά ένα διαφορετικό "σχέδιο", που έχει να κάνει με το Ιράν και τις επενδυτικές και εξαγωγικές προοπτικές τις οποίες προσφέρει μια χώρα 80 εκατ. κατοίκων μετά την άρση του μακρόχρονου εμπάργκο από τη Δύση. Οπως ανακοίνωσε, μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο Εξωτερικών σπεύδει να διοργανώσει αποστολή στο Ιράν και αργότερα θα ακολουθήσει επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Στη συνομιλία μας φάνηκε να είναι χολωμένος για τον τρόπο που αντιμετώπισαν κάποιοι τα σχέδιά του, παραπέμποντας όσους τα θεωρούν "πυροτεχνήματα", σε όσα έχει γράψει και στο παρελθόν.Και αυτές τις μέρες άστραψε και βρόντηξε ως… Τουπαμάρος (σ.σ. δηλώνει οπαδός τους) απέναντι σ' εκείνους που αντιμετώπισαν επικριτικά τα σχέδιά του, κατηγορώντας τους για "λάτρεις του μέτριου, μικρού και της μιζέριας…" και έσπευσε να δώσει ακόμη και διαστάσεις ιδεολογικής και επιστημονικής διαφοράς. "Η εμμονή στο μέτριο και μικρό είναι μια έκφραση της μιζέριας που διακρίνει ένα συγκεκριμένο τρόπο οικονομικής σκέψης" ανέφερε. "Από τις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής στα… καβούρια της Αιγιαλείας και στις πτήσεις με ελικόπτερο για φασολάδα στον "Θρόνο του Δία"".


Αυτό είναι ένα από τα πολλά δηκτικά σχόλια που έχουν γραφεί για τα φιλόδοξα σχέδια του υφυπουργού Εξωτερικών, όμως εκείνο που δεν μπορεί να του αμφισβητήσει κανείς είναι ότι είναι φυσιολάτρης, φανατικός του κάμπινγκ επί δεκαετίες στις Καβουρότρυπες της Χαλκιδικής και ορειβάτης. Μάλιστα, πρωτοστάτησε πριν από μερικά χρόνια στη δημιουργία της ορειβατικής ομάδας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές."Θερινό Νταβός"
 Η πρόταση για μετατροπή της Αιγιαλείας σε "Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας" κάτι σαν ένα "θερινό Νταβός" δεν είναι καινούργια. Την είχε κάνει ο Δ. Μάρδας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον Ιούλιο του 2015 στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμώντας την επένδυση στο ύψος του 1,6 δισ. ευρώ και την περιέγραφε ως "το μεγαλύτερο σύγχρονο έργο πολιτισμού και συμφιλίωσης των λαών, με πανανθρώπινη προβολή".


Πάντως, ο υφυπουργός επειδή δεν υπάρχει… ούτε ευρώ στο ελληνικό ταμείο για να υλοποιηθεί το σχέδιό του, βλέπει χείρα βοηθείας από τον… ΟΗΕ και περιμένει "κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ -όποια επιθυμούν- να κτίσει με δικά του χρήματα τη δική του εστία (σ.σ.: μικρά οικήματα 20 πολυτελών δωματίων", όπως απάντησε στους επικριτές του σπεύδοντας να τους κατακεραυνώσει: "Οι λάτρεις του μετρίου και των μικρών μεγεθών αδυνατούν να συλλάβουν ένα επενδυτικό σχέδιο ενός μέσου μεγέθους, της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ, που το θεωρούν φαραωνικό έργο!".


Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπο, ο Δ. Μάρδας βρέθηκε στις κορυφές του τελευταία φορά τον περασμένο Ιούλιο, όταν "έκλεψε χρόνο" και πραγματοποίησε ανάβαση στο βουνό των θεών μαζί με τα μέλη της ορειβατικής ομάδας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, όπου είναι καθηγητής. "Ενα ραντεβού κάθε χρονιά, στις ημέρες κοντά στη γιορτή του προφήτη Ηλία, παλαιών και νέων φοιτητών μου…, μια υπόσχεση για συνάντηση στα 2.100 και για όσους αντέχουν στα 2.760 μέτρα… Και ήμασταν κοντά στην κορυφή, κοντά στον "Θρόνο του Δία" και στο εκκλησάκι του προφήτη, όπως το είχαμε προγραμματίσει πριν αφήσω προσωρινά, το πανεπιστήμιο!" σημείωσε για την ανάβαση.


Οσοι φτάνουν στις κορυφές του Ολύμπου -και είναι χιλιάδες κάθε χρόνο- προσεγγίζουν με σεβασμό το μυθικό βουνό. Ετσι άκουσαν με μεγάλη έκπληξη τα περί επενδυτικού σχεδίου του υφυπουργού με την ονομασία "Θρόνος του Δία", που φέρεται να προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών σε ύψος κοντά στα 2.700 μέτρα (άλλων δύο δηλαδή, γιατί τα δύο ήδη υπάρχουν), τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν, φωταγώγηση κ.λπ. και ελικόπτερα να μεταφέρουν επισκέπτες.


Ο ίδιος ο Δ. Μάρδας δεν έσπευσε να διαψεύσει τα παραπάνω και οι αντιδράσεις είναι πολλές. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Ολυμπο σπεύδουν να επισημάνουν ότι τέτοια σχέδια σκοντάφτουν εκ των προτέρων σε όσα έχει δρομολογήσει ήδη ο αναπ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης.


Δηλαδή το σχέδιο του ΠΔ με το οποίο χαρακτηρίζεται η χερσαία περιοχή του Ολύμπου ως εθνικό πάρκο και οριοθετούνται οι ζώνες προστασίας. Σύμφωνα με αυτές, στον "Θρόνο του Δία" και πιο συγκεκριμένα στο υψόμετρο της B' Ζώνης επιτρέπονται μόνο ήπιες δραστηριότητες και ορισμένα έργα και εργασίες μικρής κλίμακας. "Απαράδεκτο" και "καταστροφικό για το βουνό των θεών" θεωρεί ένα τέτοιο σχέδιο ο Μιχάλης Στύλας, που "οργώνει" εδώ και 32 χρόνια τον Ολυμπο ως ορειβάτης και τα τελευταία χρόνια περνά τον μισό χρόνο σε υψόμετρο 2.650 μ. ως διαχειριστής του καταφυγίου "Χρήστος Κάκκαλος", απέναντι από τον "Θρόνο του Δία". "Ο Ολυμπος δεν προσφέρεται για τον επιδειξία που θα πάρει το ελικόπτερο ή το τζιπ του για να ανέβει ως εδώ. Δεν έχει ανάγκη από πολυτελή σαλέ και καφέ. Θέλει την ηρεμία του και τον σεβασμό του. Αδιανόητο", λέει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X