Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Διάδρομος κι όχι πόρτα η Ελλάδα για τους πρόσφυγες»
«Διάδρομος κι όχι πόρτα η Ελλάδα για τους πρόσφυγες» thumbnail

"Διάδρομος κι όχι πόρτα η Ελλάδα για τους πρόσφυγες"

"Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία". 


Το παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επισκέφτηκε τη Χίο και τη Λέσβο, όπου εξέτασε κέντρα καταγραφής προσφύγων. 


Στη Λέσβο, ο υπουργός, συνοδευόμενος από την αρμόδια για το θέμα υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, εξέτασε τις προσωρινές λύσεις που θα υπάρξουν ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή. 


"Αυτές οι σκηνές δεν θα υπάρξουν ξανά αφού θα υπάρξει η απαραίτητη αυτή οργάνωση ώστε η κατάσταση σε δύσκολες στιγμές μεγάλων κυμάτων προσφύγων ή κακοκαιρίας να εκτονώνονται εύκολα" τόνισε ο κ. Μουζάλας.


Χρηματοδότηση από Ε.Ε. 


Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Στη Χίο ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα, καθώς και τον καταυλισμό στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου μένουν καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες πριν αναχωρήσουν για τον Πειραιά.


Όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάλας στη Χίο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.


"Θετική η Σύνοδος"


Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μουζάλας είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην άτυπο ευρωπαϊκή Σύνοδο για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι "γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα".


"Απαραίτητη η πρόσθετη χρηματοδότηση" 


"Από την Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε επιτακτικά μια μεγάλη αύξηση των χώρων υποδοχής στην Ελλάδα και αυτή είναι η πίεση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς έχουμε αναφέρει ότι για να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χώροι υποδοχής, θα πρέπει να υπάρξει και πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση". Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης. Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984.


Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ζητείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα και ότι "ο υποτιθέμενος συμβιβασμός είναι ότι θα δημιουργηθούν 30.000 σε δομές και 20.000 σε επιδοτήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Αυτή είναι η συμφωνία. Χρονικός ορίζοντας επ' αυτού δεν υπάρχει".


Επίσης ο γ.γ. τόνισε πως "η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση επί του αντικειμένου δεν επαρκεί ούτε για αυτά που έχει δεσμευτεί η χώρα μέχρι στιγμής, ούτε για την ανάπτυξη και άλλων 40.000 θέσεων, που είναι η διαφορά. Έχουμε πει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναφέρονται στο statement της μίνι Συνόδου Κορυφής τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι μπορεί να είναι και μέσω έμμεσης χρηματοδότησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Είμαστε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X