Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / SOS! 3 εκατ. ικέτες στην πόρτα μας!
SOS! 3 εκατ. ικέτες στην πόρτα μας! thumbnail

SOS! 3 εκατ. ικέτες στην πόρτα μας!

 


Τα ΣΟΣ για τα πάθη της προσφυγιάς ,των μεταναστών και των χωρών "υποδοχής" σκέπασαν την Ευρώπη και ακούγονται σε όλο τον πλανήτη. Απευθυνθήκαμε στον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέττο Φιλιππάκο, απόστρατο στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ και στέλεχος σήμερα των ΑΝΕΛ και ζητήσαμε απαντήσεις για αυτά τα πάθη:
Μόλις προχθές αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από την εποχή του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


Μπορεί να γίνεται σύγκριση με εκείνη την περίοδο και ποιός είναι σε αριθμούς ο όγκος των ανθρώπων που θέλει για διάφορους λόγους να έρθει από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ειδικότερα στην Ευρώπη;

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα μετακίνησης πληθυσμού, λόγω των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.


Ενδεικτικά σας αναφέρω, σύμφωνα με επίσημες πηγές του ΟΗΕ, ότι 3.000.000 άνθρωποι εμπόλεμων χωρών επιθυμούν τη μετάβασή τους προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί το πέρασμά τους προς την Ευρώπη. Είναι ένας τρομακτικός αριθμός στα ιστορικά δεδομένα που, κατά την κρίση μου, αναμένεται να αυξηθεί εάν δεν ληφθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα για τη διαχείριση του φαινομένου αυτού.


Συνεπώς, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ιστορικό γεγονός της μετακίνησης πληθυσμών από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς ο αριθμός τώρα των προσφυγικών κυμάτων υπερβαίνει όχι μόνο εμάς, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα τρομακτικό φαινόμενο που απειλεί να πάρει τεράστιες σε παγκόσμιο επίπεδο διαστάσεις, αυτόν τον μαζικό και ανεξέλεγκτο ξεριζωμό τόσων ανθρώπων με την ελπίδα ενός καλύτερου «αύριο», είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε ξαναβιώσει.
Κοινό ιστορικό σημείο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στο σχέδιο και στην στρατηγική που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Έχουν βάση οι πληροφορίες ότι ευρωπαϊκές οικονομικές ελίτ αντί να φροντίσουν να υπάρχει κοινωνικό κράτος, προσπαθούν με την υπογεννητικότητα να μαζέψουν πρόσφυγες, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσα από φτηνά εργατικά χέρια και γκέτο;

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές φωνές και διαφορετικές κάθε φορά στάσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων. Άλλωστε, αυτό είναι το προνόμιο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του λόγου. Κάθε Χώρα θέτει τα δικά της κριτήρια, ανάλογα με τα πολιτισμικά και τα κοινωνικά της δεδομένα. Θέλω να πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η αλληλεγγύη και οι δημοκρατικές αρχές και αξίες στο σύνολό τους.


Η Ευρώπη οφείλει να δείξει το ανθρώπινό της πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με όλες τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η όποια μορφή εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ζωής αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και πρότυπα.


Η Ελλάδα είναι αρωγός και υποστηρικτής της ανθρωπιστικής στάσης, του σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο και καταγγέλλει τα όποια φαινόμενα σκληρότητας και εξαπάτησης της ανθρώπινης ζωής, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί «πάτημα» και να εκλαμβάνεται από τρίτους ως αδυναμία της χώρας μας για την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων. 


Οι στοχεύσεις της Γερμανίας στο μεταναστευτικό είναι ίδιες με τις στοχεύσεις της Ελλάδας, της Σουηδίας ή της Βρετανίας;

Καταρχήν θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η οικονομική κατάσταση και ανάπτυξη των χωρών που προαναφέρατε είναι διαφορετική με αυτήν της Χώρας μας, λόγω της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής που επιδεικνύουν και όχι μόνο. Συνεπώς, οι ανάγκες μας και οι επιδιώξεις μας διαφέρουν.


Ως προς το μεταναστευτικό, εμείς είμαστε η χώρα εκείνη που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα στο Νότο μαζί με την Ιταλία. Θεωρούμαστε Χώρα Πρώτης Υποδοχής, καθώς το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αγγίζει πρώτα την Ελλάδα.


Συνεπώς, οι στοχεύσεις μας από μια πρώτη ματιά είναι διαφορετικές.


Θέλω να πιστεύω και διατηρώ την αισιοδοξία ότι τώρα που το μεταναστευτικό πρόβλημα χτυπάει την πόρτα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα χαράξουμε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική που θα βασίζεται στην ισομερή ποσόστωση και δίκαιη κατανομή των προσφύγων, αφυπνίζοντας όλους τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με απώτερο στόχο να συνδράμουν στη διαχείριση και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.


Πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας το μεταναστευτικό και μόνη της και σε σχέση με το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Επιγραμματικά σας αναφέρω κάποιες επιδιώξεις και επιτυχίες της χώρα μας προς την Ευρώπη και τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είχα την τιμή σε κάποια να πρωτοστατήσω και να δώσω πραγματική μάχη για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.
Παρευρέθηκα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο (16/06, 09/07, 10/08), όπου συμμετείχαν και Υπουργοί της Κυβέρνησης και καταφέραμε να εισακουστούν και να γίνουν δεκτές για πρώτη φορά οι θέσεις μας για έκκληση βοήθειας και για λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και η κοινή αποδοχή και παραδοχή, κατόπιν πολλών πιέσεων από την πλευρά μας, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό και Διεθνές. Αυτό, άλλωστε, διατυπώθηκε και στην έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14/09/2015 με κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα και τη διαδικασία της ποσόστωσης στα κράτη-μέλη της Ευρώπης.


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσό ύψους 475 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά της Ελλάδας όπου υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική ροή.


Με την επίσκεψή μου στην έδρα του Οργανισμού FRONTEX στη Βαρσοβία και την επιμονή μου στο ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης για την Ελλάδα, πέτυχα τον τριπλασιασμό της χρηματοδότησης (από 6 εκατ. ευρώ σε 18 εκατ. ευρώ) και την ενίσχυση των σχεδίων επιχειρήσεων «ΑΣΠΙΔΑ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».


Πρόσφατα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, με απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 22/09/2015 στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπου και συμμετείχα.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, η Κομισιόν αρχίζει τη διαδικασία επανεξέτασης της αμφιλεγόμενης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης και τελικά φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτό. Ήδη, όπως γνωρίζετε, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Γερμανίας ανέστειλε τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη Δουβλίνο ΙI για Σύριους πρόσφυγες.


Αξίζει να σας αναφέρω ότι η Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όταν επισκέφτηκε την Κω το καλοκαίρι, ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και την δυστυχία που κυριαρχεί στα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων προσφύγων και δήλωσε ότι είναι άλλο να σου περιγράφει κάποιος την κατάσταση και να το ακούς, και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια.


Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο αρχικός μας στόχος ήταν η συνειδητοποίηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της διάστασης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος και μετέπειτα η ενίσχυση της χώρας μας σε προσωπικό και μέσα. Θα ήθελα να σας επισημάνω στο σημείο αυτό ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησα στις 5/10/2015 με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο , ανακοινώθηκε από τον FRONTEX η επιπρόσθετη διάθεση τουλάχιστον 600 εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης – καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.

Κύριε Γενικέ, σας είδα το πρωί στις 3/10/2015 να είστε στην Πλατεία Βικτωρίας και μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχατε γύρω σας δημοσιογράφους. Πείτε μου αρχικά τί κάνατε εκεί και κατά δεύτερον, δεν θέλατε να προβληθείτε για το αποτέλεσμα που καταφέρατε να επιτύχετε, π.χ. άδειασε η πλατεία από μετανάστες , αστυνομική δύναμη κ.ά.;

Κύριε Ντάσκα, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας έχω μάθει να υπηρετώ αρχές και αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες για εμένα. Στόχος μου από όποια θέση κι αν ευρίσκομαι δεν είναι η αυτοπροβολή του έργου μου, αλλά το να υπηρετώ την Πατρίδα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνω το καθήκον μου. Η Κυβέρνηση με εμπιστεύτηκε σε μία θέση ενός Ειδικού Γενικού Γραμματέα και οφείλω να δείξω έργο, να μιλήσουν οι πράξεις μου.


Και πιστεύω πως σε αυτήν την κατεύθυνση έχω κινηθεί με επιτυχία και θα συνεχίσω να παρέχω όλες μου τις δυνάμεις για την υποβοήθηση και την υλοποίηση του Κυβερνητικού Έργου. Δεν παρουσιάζομαι συχνά, λοιπόν, σε δημοσιογράφους και επεμβαίνω είτε τηλεοπτικά είτε ραδιοφωνικά μόνο όταν παραστεί ανάγκη διευθέτησης κάποιων στοιχείων που αφορούν το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Έχω μάθει να ακολουθώ το ομαδικό πνεύμα και να εφαρμόζω, όπου κρίνεται επιτακτική ανάγκη, συλλογικές δράσεις. Σε αυτό το σημείο μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη συνέντευξή σας να τονίσω και να ευχαριστήσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την Υποστράτηγο, κα Τσιριγώτη, για την εξαιρετική δουλειά που έχει επιτελέσει, ακολουθώντας με σαφήνεια το στρατηγικό σχέδιο το δικό μου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και όλους τους Φορείς και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Υπουργείων που υπερέβαλλαν εαυτόν για την αντιμετώπιση έως τώρα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.


Υπάρχουν πολλές προσωπικές δράσεις που έχω καταφέρει να επιτελέσω με επιτυχία, όμως δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό. Αρκούμαι στο αποτέλεσμα και ικανοποιούμαι από αυτό.


Όσο για την Πλατεία Βικτωρίας, σχεδιάστηκε από εμένα ένα σχέδιο δράσης για την αποσυμφόρηση της Πλατείας, το οποίο εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα και αφορούσε την άμεση μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών με λεωφορεία του ΟΑΣΑ σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κα Πέτυ Πέρκα, και την παραμονή τους στα ολυμπιακά ακίνητα του Γαλατσίου και του Ελληνικού, καθώς και τη φύλαξη της Πλατείας από Αστυνομικές δυνάμεις για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον. Ήταν άκρως επιτυχημένο και γι’ αυτό παρευρέθηκα την επομένη ημέρα, προκειμένου να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το αποτέλεσμα αυτό.


Αξίζει να σας αναφέρω ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή που βρισκόμουν στην Πλατεία Βικτωρίας, παρατήρησα ύποπτες κινήσεις ενός Αφγανού και αμέσως κινητοποιήθηκαν, με δική μου εντολή, οι Αστυνομικές δυνάμεις για τον έλεγχο και κατ’ επέκταση τη σύλληψη του ανθρώπου αυτού, που αποδείχτηκε ότι ήταν δουλέμπορος.


Όπως αντιλαμβάνεστε, υπηρετώ την άποψη που πρεσβεύει «πολλή δουλειά, χωρίς πολλά λόγια» και διαθέτω τον εαυτό μου προς το συμφέρον πάντα της Χώρας μου με ήθος και πατριωτισμό.


Το διαβάσαμε στο www.xrimaonline.gr


 


http://www.xrimaonline.gr/

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X