Αρχική / Υγεία / Χειρουργική / Αντενδείκνυται η διακοπή των στατίνων πριν από το χειρουργείο
Αντενδείκνυται η διακοπή των στατίνων πριν από το χειρουργείο thumbnail

Αντενδείκνυται η διακοπή των στατίνων πριν από το χειρουργείο

Η διακοπή των στατίνων πριν από μη καρδιακή επέμβαση δεν είναι απαραίτητη και μάλιστα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μετά την χειρουργική διαδικασία, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, στο Σαν Ντιέγκο.

Οι στατίνες συνταγογραφούνται ευρέως για την διαχείριση της υπερχοληστερολαιμίας, καθώς και για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου σε πάσχοντες από καρδιακή νόσος, ανεξαρτήτως των επιπέδων της χοληστερόλης τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο διαπίστωσαν ότι αν και δεν συστήνεται η διακοπή των στατίνων πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν ανάλογες οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς τους.

Επιπλέον, οι ασθενείς που διέκοψαν την λήψη των στατίνων πριν το χειρουργείο ή δεν ξεκίνησαν πάλι την χρήση τους εντός 48 ωρών από την επέμβαση, είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημερών.

"Προσφάτως πολλές μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής χρήση στατίνων σε άτομα που υποβάλλονται σε μη καρδιακές επεμβάσεις σχετίζεται με σημαντικά με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου" εξηγεί ο Δρ Γκρεγκ Φοναροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Έτσι η Δρ Σουζαν Λι και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Αναισθησιολογίας και Περι-εγχειρητικής Φροντίδας του πανεπιστημίου στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 300.000 ασθενείς οι οποίοι έπαιρναν στατίνες πριν από τη μη καρδιακή επέμβαση, την περίοδο 2000-20014.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 98.000 ασθενείς δεν είχαν συνεχίσει τη θεραπεία με στατίνες δύο ημέρες μετά την επέμβαση, Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που δεν συνέχισαν την φαρμακευτική αγωγή 48 ώρες μετά την επέμβαση μειώθηκε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Από το 2000 μέχρι το 2002, το 46% των ασθενών δεν πήραν πάλι στατίνες 48 ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ το διάστημα 2012-2014 μόνο το 24% των ασθενών δεν συνέχισε τη θεραπεία με στατίνες μετά την επέμβαση.

Η Δρ Λι εστίασε και στα ποσοστά θνητότητας 30 ημέρες μετά την επέμβαση και διαπίστωσε ότι, ήταν 2,6% μεταξύ αυτών που δεν ξαναπήραν στατίνη μετά την επέμβαση, δηλαδή 40% υψηλότερο συγκριτικά με ασθενείς που συνέχισαν την αγωγή αμέσως ή δεν σταμάτησαν καθόλου.

"Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν συνεχίζουν τη θεραπεία με στατίνες μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν. Επίσης, παραβιάζοντας τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες πολλοί γιατροί συστήνουν τη διακοπή των στατίνων όταν ο ασθενής πρόκειται να χειρουργηθεί" σημειώνει η Δρ Λι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η απότομη διακοπή των στατίνων μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στα τοιχώματα των αγγείων και να προκαλέσει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος μετά από χειρουργική επέμβαση.


health.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X