Αρχική / Συνταγές / Ορεκτικά / ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ : Τάρτα με κολοκυθάκια
ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ : Τάρτα με κολοκυθάκια thumbnail

ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ : Τάρτα με κολοκυθάκια


Συστατικά



Για τη ζύμη



  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που το έχουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο καλά και κομμένο σε μικρούς κύβους

  • 60 γρ. γιαούρτι

  • 2 κ.γ. χυμό λεμόνι

  • 60 ml πολύ παγωμένο νερό


Για τη γέμιση



  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών

  • 1.5 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

  • 1 κούπα τριμμένη φέτα μαλακή

  • λίγη τριμμένη μοτσαρέλα (100 γρ.)

  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού


Επιπλέον



  • 1 αυγό

  • 1 κ.σ. νερό


 


Μέθοδος Εκτέλεσης



 


Για τη ζύμη



  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ

  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το νερό και το λεμόνι με ένα σύρμα χειρός.

  • Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι και με τα χέρια μας τρίβοντας τα, κάνουμε το βούτυρο να μοιάζει σαν τρίμματα.

  • Προσθέτουμε και το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

  • Τέλος γρήγορα με τα χέρια μας σχηματίζουμε μια μαλακή ζύμη.

  • Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

  • Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια τα βάζουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα.

  • Απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

  • Σκουπίζουμε και την πάνω μεριά με χαρτί κουζίνας επίσης.

  • Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να μαράνουμε λίγο τα κολοκυθάκια και να μην έχουν τόσα υγρά όταν μπουν στην τάρτα.

  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι

  • Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με μια κ.γ. από το σκορδόλαδο.

  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τη γεύση μας.

  • Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την τάρτα μας.

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς

  • Βάζουμε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.

  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλο διαμέτρου 30 εκ.

  • Μεταφέρουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα.

  • Βάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω στο κέντρο της τάρτας αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. γύρω γύρω από τη ζύμη κενό.

  • Απλώνουμε όμορφα όμορφα τις φέτες από τα κολοκυθάκια πάνω στο μείγμα των τυριών.

  • Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από το μείγμα του σκορδόλαδου.

  • Ξεκινάμε να διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από την γέμιση δημιουργώντας όμορφες πτυχές.

  • Το κέντρο της τάρτας παραμένει ανοιχτό.

  • Είναι μια “χωριάτικη” τάρτα-πίτα οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες στο δίπλωμα.

  • Η ζύμη είναι πάρα πολύ τραγανή και τριφτή όταν ψήνεται αλλά πολύ μαλακή όταν την φτιάχνουμε και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τις απλές τάρτες μας.

  • Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό σε ένα μπολάκι.

  • Ψήνουμε την τάρτα αφού απλώσουμε με ένα πινέλο το μείγμα από αυγό και νερό πάνω στη ζύμη.

  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη και να φουσκώσει ωραία ωραία το τυρί.

  • Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, σκορπίζουμε το βασιλικό από πάνω και σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε τρίγωνα.


 


 


http://akispetretzikis.com/



Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X