Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / «Πιθανόν» να κατέπεσε από βόμβα το αεροσκάφος
«Πιθανόν» να κατέπεσε από βόμβα το αεροσκάφος thumbnail

"Πιθανόν" να κατέπεσε από βόμβα το αεροσκάφος

Βρετανία και Αίγυπτος εξέφρασαν τον φόβο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σινά να καταρρίφθηκε από βόμβα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.


Η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε απόφαση με την οποία διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις αεροσκαφών από και προς το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.


Όπως ανακοινώθηκε, ότι ενώ συνεχίζεται η έρευνα και κανείς «δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά» ποια ήταν η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους που παρέσυρε στον θάνατο 224 ανθρώπους.


Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το ρωσικό Airbus A321 «να καταρρίφθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό».


Απαγόρευση πτήσεων


Η ανακοίνωση από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού έλεγε πως «καθώς έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες, ανησυχούμε ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό».


Πάντως, για προληπτικούς λόγους, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν απόψε για το Σαρμ ελ Σέιχ να καθυστερήσουν. Ήδη ταξιδεύει προς το αιγυπτιακό θέρετρο ομάδα Βρετανών εμπειρογνωμόνων, για να εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στο τοπικό αεροδρόμιο.


Την πληροφορία για ενδεχόμενο να εξερράγη βόμβα ανέφερε και αιγυπτιακή πηγή προσκείμενη στις έρευνες.


Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι «πιθανή» αιτία της συντριβής του ρωσικού Airbus είναι μια έκρηξη, όμως δεν είναι σαφές αν προκλήθηκε από βόμβα ή από τα καύσιμα του αεροπλάνου.


«Πιστεύεται ότι ήταν μια έκρηξη, αλλά το τι είδους ήταν δεν έχει αποσαφηνιστεί. Εξετάζουμε την άμμο στο σημείο της συντριβής για να προσδιορίσουμε αν ήταν βόμβα» είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.


Ο ειδικός από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών στο Λονδίνο, Ντάγκλας Μπάρι, όταν ρωτήθηκε είπε πως αν και είναι πραγματικά πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα, αυξάνονται «οι υπόνοιες» ότι το αεροσκάφος μπορεί να κατέπεσε εξαιτίας εκρηκτικού μηχανισμού.


Χαρακτήρισε μάλιστα «λογική» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.


«Είναι μια πολιτική απόφαση, να επιλέξουμε την προφύλαξη και τον πρόληψη, στην περίπτωση που υπάρχουν εκτιμήσεις να υπήρξε έκρηξη βόμβας».


«Ίσως να υπήρχε κάτι τοποθετημένο μέσα στο αεροσκάφος»


Αλλά πλέον και η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο η καταστροφή να προκλήθηκε από αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος.


Πηγή στη ρωσική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε πως υπάρχουν δύο εκδοχές υπό εξέταση.


Η πρώτη, «να υπήρχε κάτι τοποθετημένο μέσα (στο αεροσκάφος)» και η δεύτερη, «να υπήρξε τεχνική βλάβη».


«Το αεροσκάφος δεν μπορεί έτσι απλά να ανατινάχθηκε στον αέρα—κάτι πρέπει να συνέβη. Το πλήγμα από πύραυλο μοιάζει απίθανο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο», τόνισε η πηγή.


Φωτογραφίες από δορυφόρο


Από Αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, αναφέρθηκε ότι από τις εικόνες που συνέλεξαν δορυφόροι εντοπίστηκε θερμότητα γύρω από το αεροσκάφος, λίγο πριν καταπέσει.


Ωστόσο εξήγησαν ότι αυτή μπορεί να προερχόταν είτε από έκρηξη μηχανισμού, είτε από πρόβλημα στη μηχανή και έκρηξη καυσίμων.


Ζημιές στο ένα μαύρο κουτί


Οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν το περιεχόμενο των μαύρων κουτιών ανέφεραν ότι το ένα από αυτά έχει υποστεί ζημιά.


Πρόκειται για τον δεύτερο καταγραφέα στοιχείων πτήσης, τον αποτυπωτή ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης, που βρίσκεται στο πιλοτήριο.


Όπως ανακοινώθηκε, έχει καταστραφεί εν μέρει και απαιτείται αρκετή δουλειά για την εξαγωγή δεδομένων. «Συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω σχολιασμό για το CVR».


«Οι έρευνες στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους συνεχίζονται», τονίζεται.


Αναγνώριση σορών


Στο μεταξύ 33 σοροί έχουν αναγνωριστεί από τους συγγενείς των θυμάτων.


Μόνο ένας νεκρός παραδόθηκε στην οικογένειά του για να ταφεί, ενώ εκκρεμούν ακόμη 22 αναγνωρίσεις.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X