Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

<p><span>Κλασικό και αγαπημένο σαρακοστιανό πιάτο που φτιάχνεται είτε με φρέσκο είτε με κατεψυγμένο χταπόδι. Συχνά το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα αλλά εδώ προτείνουμε μια πολύ νοστιμότερη εκδοχή με ψήσιμο για το τελείωμα, για πιο «φουρνιστή», ελαφρώς καπνιστή γεύση. </span></p>
<p><strong>Υλικά </strong></p>
<ul>
<li class="first matCat">Για 4 – 6 μερίδες</li>
<li>1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους περίπου 1 κιλού, καθαρισμένο</li>
<li>200 γρ. κοφτό μακαρονάκι</li>
<li>1/4 φλιτζανιού (50 ml) ελαιόλαδο</li>
<li>1 φλιτζάνι (200 ml) λευκό ξηρό κρασί</li>
<li>300 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους (ή ίση ποσότητα ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με τους χυμούς τους, που ψιλοκόβετε κονκασέ)</li>
<li>1 φύλλο δάφνης</li>
<li>1 ξυλάκι κανέλας</li>
<li>1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι</li>
<li>4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα</li>
<li>1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος</li>
<li>1 λίτρο νερό</li>
<li class="last">αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
</ul>
<p><span><br /></span></p>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<p>Πλένω καλά το χταπόδι και το βάζω ολόκληρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ, χονδρό πυθμένα. Τη σκεπάζω με το καπάκι της, τη βάζω στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω το χταπόδι για 20 – 25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό θα βγάλει τα άφθονα υγρά του, τα οποία θα μελώσουν. <span>Προσοχή:</span> Δεν προσθέτω καθόλου νερό, γιατί το χταπόδι θα σφίξει, θα σκληρύνει.</p>
<p>Ανοίγω την κατσαρόλα και ρίχνω το ελαιόλαδο, το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα και το θυμάρι. Συνεχίζω το μαγείρεμα για 10 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.</p>
<p>Προσθέτω τις ντομάτες (ή τα ντοματάκια) με τους χυμούς τους, το νερό  και πιπέρι. Αν χρειάζεται, προσθέτω και λίγο αλάτι.</p>
<p>Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά.</p>
<p>Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.</p>
<p>Κόβω το χταπόδι σε κομμάτια-μπουκιές και το μεταφέρω σε ένα βαθύ ταψί. Προσθέτω όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας, το κοφτό μακαρονάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και ανακατεύω.</p>
<p>Ψήνω το φαγητό για 25 – 30 λεπτά, μέχρι το μακαρονάκι να απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό και να μαλακώσει. Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή κρύο.</p>
<p><span>dinanikolaou.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα