Ο… δεκάλογος προστασίας της υγείας από τον κορωνοϊό! Αφορά και γιατρούς και ασθενείς…

Καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τον κορωνοϊό και την εξάπλωσή του συνεχίζεται, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υπερηχογραφικής Ιατρικής (American Institute of Ultrasound Medicine AIUM) εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να προστατευθούν οι ιατροί και οι τεχνολόγοι που εργάζονται στα τμήματα υπερήχων σε ιατρεία και νοσοκομειακές δομές.

Προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και με δεδομένο ότι καθημερινά οι εργαζόμενοι στα τμήματα υπερηχογραφίας καλούνται να εξετάζουν καθημερινά έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που ενδεχόμενα είναι φορείς του κορωνοϊού, ή ακόμη και να ασθενούν από τη νόσο, θεσμοθετείται ένα αρκετά αναλυτικό πρωτόκολλο προστασίας που αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

Προστασία και για τον ιατρό και για τον ασθενή!

Έτσι, θεσμοθετεί και τις παρακάτω δέκα κατευθύνσεις, για όλους εκείνους που εργάζονται σε τμήματα υπερήχων με σκοπό να συμμορφώνονται σε όλους τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν τα ιδρύματα νοσηλείας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να ακολουθούν όλες τις συστάσεις των αρμόδιων υγειονομικών φορέων στοχεύοντας τόσο στη δική τους προστασία όσο και στων ασθενών.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν:

  • Περιορισμένη επαφή με τους ασθενείς ακτινολόγων, τεχνολόγων και υπαλλήλων τμημάτων υπερηχογραφίας, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υγείας.
  • Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού όπως ειδικές μάσκες N95 και FFP3.
  • Κατάλληλο προγραμματισμό των ραντεβού έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, ο αριθμός των ασθενών στην αίθουσα αναμονής να είναι ελάχιστος και να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων του ενός από τον άλλον.
  • Εισαγωγή μόνο του ασθενή και του ιατρού που εκτελεί την εξέταση. Δεν πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος στο εξεταστήριο σε κανένα επισκέπτη, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών, άλλων ιατρών και των φοιτητών. Η χρήση μάσκας από τον ασθενή επιβάλλεται.
  • «Προσέγγιση» ότι κάθε ασθενής έχει COVID-19 και να γίνεται απολύμανση του εξοπλισμού μετά από κάθε εξέταση.
  • Αυστηρή τήρηση της υγιεινής των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, που περιλαμβάνει το τρίψιμο χεριών με αλκοόλη (με αλκοόλη 60% έως 95%) ή με πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα. Χρήση γαντιών μιας χρήσης χωρίς λατέξ κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπερήχων και αλλαγή τους μετά από κάθε εξέταση.
  • Πραγματοποίηση της εξέτασης με το ένα χέρι στον ηχοβολέα και το άλλο στο χειριστήριο και το πληκτρολόγιο του μηχανήματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή τυχόν διασταυρούμενης μόλυνσης που οφείλεται σε αερολύματα και σωματίδια που μπορούν να συσσωρευτούν στις ρωγμές του πληκτρολογίου.
  • Χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού πριν την είσοδο στο δωμάτιο, εάν υπάρχει ανάγκη εξέτασης ασθενή στην απομόνωση.
  • Καθαρισμό και απολύμανση όλου του επαναχρησιμοποιούμενου εξοπλισμού. Η σωστή και η συνεπής τήρηση των κανόνων καθαρισμού και απολύμανσης ολόκληρου του συστήματος είναι το κλειδί για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης του ιού.
  • Χρήση χειρουργικών μασκών όταν το προσωπικό βρίσκεται σε στενή επαφή με ασθενείς πριν την είσοδο σε περιοχή φροντίδας. Αν υπάρχουν μάσκες N95 ή υψηλότερης βαθμίδας, να χρησιμοποιούνται αντί της απλής μάσκας χειρουργείου. Χρήση αποστειρωμένων γαντιών πριν την είσοδο στο εξεταστήριο και απόρριψή τους μετά την έξοδο από αυτό οπότε και θα πρέπει να γίνει υγιεινή των χεριών.

Για αυτό το Αμερικανικό Ινστιτούτο ενθαρρύνει την ανάγκη έντονης συνεργασίας μεταξύ ακτινολόγων, τεχνολόγων και των εταιρειών, όπως η Papastolou Healthcare,που εγκαθιστούν συστήματα υπερηχογράφων, για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Οι 6 τροφές κατά του κρυολογήματος και της γρίπης! Θα σε βοηθήσουν σίγουρα!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα