Γ. Κουμουτσάκος: Πολιτικός, σύζυγος, πατέρας και λάτρης της ροκ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Ρεγγίνα Καρρά και έχουν δυο παιδιά: τον Σπύρο και τον Αργύρη.

Ο παππούς του Ιωακείμ, φοίτησε στη Mεγάλη του Γένους Σχολή, ασχολήθηκε με τραπεζικές δραστηριότητες. Ο παππούς Γεώργιος Κ. ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και μετέπειτα σύμβουλος του Στρατάρχη Παπάγου επί Πρωθυπουργίας του.

Ο πατέρας του ήταν για ένα χρονικό διάστημα αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και στην συνέχεια εργάσθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Επί μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Ράλλη διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του τότε Υπουργού Εργασίας Κ. Λάσκαρη. Γιαγιά του η Αικατερίνη Νταντινάκη-Κουμουτσάκου, φιλόλογος στο Αρσάκειο με σημαντική κοινωνική προσφορά

Ο ίδιος, απόφοιτος της Λεοντίου Σχολής, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση «magna cum laude». Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


Ως διπλωμάτης υπηρέτησε από το 1995 εως το 1997 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Το διάστημα 1997-2001 τοποθετείται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή ‘Ένωση και την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση ως Γραμματέας Πρεσβείας με αρμοδιότητα σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.

Το 2001 τοποθετείται στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ε.Ε.- Αλβανίας όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά αναλαμβάνει επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτη. Από το 2004 έως τον Ιούνιο του 2009 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οπότε και εκλέγεται μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη Ν. Δημοκρατία.

Την ίδια χρονιά ορίζεται εκπρόσωπος τύπου του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2009 και μένει στη θέση αυτή έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το 2010 και το 2013 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Μέχρι το 2012 ήταν μέλος και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από το Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας.


Είναι συγγραφέας του έργου «Ή Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα» με τον καθηγητή Ι. Καρτερό, εκδόσεις Σάκκουλα. Παράλληλα αρθρογραφεί στον ευρύτερο έντυπο τύπο για θέματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας.

Τον Ιούνιο του 2013 εκλέγεται «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών στο πλαίσιο του θεσμού «MEP Awards»

Τον Μάιο του 2014 του απονεμήθηκε το Βραβείο «Ευκράντη» για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «180ο, Η Αττική αλλάζει πρόσωπο!» μετά τις περιφερειακές εκλογές του Μαίου 2014.

Ο κ Κουμουτσάκος εκτός από πολιτικός, σύζυγος και πατέρας δύο αγοριών, είναι λάτρης της ροκ και της ελληνικής έντεχνης μουσικής, ενώ στον ελεύθερο του χρόνο όταν δεν διαβάζει κάποιο βιβλίο, κάνει ποδήλατο και το καλοκαίρι ελεύθερες καταδύσεις .

Είναι εργασιομανής, επικοινωνιακός και συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι, αφού δεν θέλει να αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω, για αυτό άλλωστε και απαντά ο ίδιος στους διαδικτυακούς του φίλους αλλά και στους “εχθρούς” του.

Είναι πιστός οπαδός της σημειολογίας, κωδικοποιεί τα πάντα, ανταλλάσει σημασίες και νοήματα, μελετώντας προσεκτικά την γλώσσα, τις σημάνσεις και φυσικά την μουσική και τους στίχους.


Σχολιάζοντας -σε παλαιότερη συνέντευξη- την «συγκατοίκηση»με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών από το 2009 μέχρι και σήμερα εξομολογείται: «Υπήρξαν στιγμές μεγάλου θυμού γιατί μας έπνιγε το αίσθημα της αδικίας… όταν βρισκόμασταν μπροστά σε στερεότυπα των… τεμπέληδων, των άχρηστων και των λαμόγιων Ελλήνων έπρεπε να τους πείσουμε και να αλλάξουμε αυτή την άποψη χωρίς να χάσουμε την ψυχραιμία μας» παραδεχόμενος ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό για να ανατραπεί το κλίμα.Το περιστατικό με το Γιώργο Κουμουτσάκο σόκαρε πολλούς , αφού θεωρείται από τους ήπιους πολιτικούς .

Σχετικά άρθρα