Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πιέζουν για τους πλειστηριασμούς
Πιέζουν  για τους πλειστηριασμούς thumbnail

Πιέζουν για τους πλειστηριασμούς

Κλιμακώνεται από τους δανειστές η πίεση ώστε η κυβέρνηση να υποκύψει στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, το οποίο άλλωστε αποτελεί και τη βασική αιτία της εμπλοκής που προέκυψε με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

Χθες το Euroworking group αρνήθηκε την ελληνική πρόταση για αναβολή της συζήτησης του θέματος και ένταξή του στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και ζήτησε να κλείσουν όλα τα θέματα μέχρι και την Τετάρτη οπότε και ξεκινά σε απευθείας επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. 

Στα υπόλοιπα τρία θέματα έχουν συγκλίνει τις τελευταίες τρεις μέρες. 

Σε ότι αφορά στην ρύθμιση των 100 δόσεων πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε η μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ESM τόνιζαν ότι δεν είναι μακριά μια κοινά αποδεκτή λύση.

Στο θέμα των ισοδύναμων μέτρων που θα πρέπει να βρεθούν ώστε να μην ισχύσει ο ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η λύση που έχει προτείνει το ΥΠΟΙΚ για τέλος στα τυχερά παιχνίδια δεν βρίσκει αντίθετους του δανειστές. Θα πρέπει όμως η ελληνική πλευρά να αποδείξει ότι είναι πράγματι δημοσιονομικό ισοδύναμο και να δώσει ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του.

Στο τρίτο θέμα που αφορά τις τιμές στα γενόσημα φάρμακα η διαφορά εκτιμάται ότι είναι απλώς τεχνική και αφορά τη δημοσίευση της νέας λίστας τιμών για τα γενόσημα.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι αυτό στο οποίο και οι δύο πλευρές δεν έχουν υποχωρήσει παρά ελάχιστα στις θέσεις τους. Ειδικότερα μόνο η ελληνική πλευρά δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες να μειωθεί απλώς το ανώτερο εισοδηματικό κριτήριο κάτω από το οποίο θα υπάρχει ασυλία από πλειστηριασμούς από τα 35.000 ευρώ στα 32.000 ευρώ, χωρίς όμως να υπαναχωρεί από την αρχική θέση για προστασία ακίνητης περιουσίας, η αξία της οποίας θα ξεκινάει από 200.000 ευρώ για τον άγαμο και θα φτάνει 325.000 για ζευγάρι με παιδιά.

Το Κουαρτέτο με την σειρά του επιμένει στην προστασία από πλειστηριασμούς για ακίνητη περιουσία μέχρι και 120.000 ευρώ και εισοδηματικό κριτήριο το ετήσιο εισόδημα από τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ. 

Χθες οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες άκουσαν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας περί της πολυπλοκότητας του θέματος των «κόκκινων» δανείων και τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η σχεδόν πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς την πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ήταν όμως αντίθετοι με την καθυστέρηση της προόδου του προγράμματος για το θέμα των «κόκκινων» δανείων το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσαν ότι εκκρεμεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2012, όταν τα «κόκκινα» δάνεια δεν ξεπερνούσαν τα 55-60 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν τα 107 δισ. ευρώ, υπάρχει η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Προβληματισμός για το Eurogroup 

Μετά την εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο πλέον ότι η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών δεν θα είναι ευχάριστη για την ελληνική αντιπροσωπεία. Δεν είναι μόνο η άρνηση της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Περισσότερος προβληματισμός υπάρχει από τις αναμενόμενες αντιδράσεις συγκεκριμένων υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους είναι δυνατό να επαναφέρουν το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία. 

Τούτο δε σε μια στιγμή που η Ελλάδα επιχειρεί την τρίτη κατά σειρά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.


www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X