Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βαρθολομαίος: Zήτησε τα «ελγίνεια» της Εκκλησίας από τη Βουλγαρία
Βαρθολομαίος: Zήτησε τα «ελγίνεια» της Εκκλησίας από τη Βουλγαρία thumbnail

Βαρθολομαίος: Zήτησε τα "ελγίνεια" της Εκκλησίας από τη Βουλγαρία

Την επιστροφή εκατοντάδων εκκλησιαστικών κειμηλίων μεγάλης οικονομικής, αλλά και καλλιτεχνικής αξίας, που εκλάπησαν από τον Βουλγαρικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου από μοναστήρια και εκκλησίες της Μακεδονίας και αποτελούν ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Το αίτημα αυτό που αποτελεί κοινό τόπο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και της ελληνικής πολιτείας διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρόσεν Πλεβενλίεφ. 

Μιλώντας στην τελετή παρασημοφόρησής του από τον κ. Πλεβενλίεφ ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την επιστροφή των εκκλησιαστικών αντικειμένων που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων από τους δικαιούχους τους, τις ιερές μητροπόλεις και τις μονές της Βορείου Ελλάδας".

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά σε δύο μοναδικές συγκεκριμένες εικόνες -της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και του Τίμιου Προδρόμου στις Σέρρες, για την επιστροφή των οποίων "παρακαλεί ιδιαιτέρως".

Αντιδράσεις στη Βουλγαρία

Την αντίδραση της βουλγάρικης ηγεσίας προκάλεσε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τις οποίες παραθέτει η εφημερίδα "Στάνταρτ" χαρακτήρισε μοναδικά τα κειμήλια και πρόσθεσε πως "σε καμία περίπτωση η Βουλγαρία δεν πρέπει να τα παραχωρήσει". Ο κ. Μπορίσοφ μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενέργεια που εξελήφθη ως μορφή αντίδρασης στο αίτημα του κ. Βαρθολομαίου.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Σοσιαλιστικοί Κόμματος Μιχαήλ Μίκοφ ζήτησε να μην δημοσιευθεί το διάταγμα παρασημοφόρησης του ηγέτη των ορθοδόξων προκειμένου να ερευνηθεί εάν πληροί τους όρους απονομής.

Η ιστορία των κειμηλίων

Πολυκύμαντη είναι η ιστορία των περίπου 800 ιερών κειμηλίων που βρίσκονται, παράνομα, για σχεδόν για ένα αιώνα στην κατοχή της Βουλγαρίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα, και εκκλησιαστικά λειτουργικά σκεύη, που είχαν κλαπεί από τον βουλγαρικό στρατό από εκκλησίες και μοναστήρια της Δράμας και των Σερρών κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου. 

Προς άρση κάθε επιφύλαξης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παράνομη κατοχή των κειμηλίων αυτών έχει καταγραφεί ακόμα και από μια Διεθνή Συνθήκη, η οποία ως νομικό κείμενο έχει υπέρτερη ισχύ κάθε άλλης νομικής ρύθμισης. Η λεηλασία των ελληνικών εκκλησιαστικών κειμηλίων έχει καταγραφεί στη Συνθήκη του Νεϊγύ με την οποία η Βουλγαρία ως μέλος των Κεντρικών Δυνάμεων συνθηκολόγησε με την Αντάντ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Οι ελληνικές αρχές μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία ξεκίνησαν την αναζήτηση αυτών των τεχνουργημάτων ακόμα και στις διεθνείς αγορές και σε διεθνείς Οίκους Δημοπρασιών. 

Το 2002 η χώρα μας πέτυχε την επιστροφή του Συναξαριού του μοναχού Εφραίμ, κειμήλιο του 13ου αιώνα, το οποίο εντοπίστηκε στη Γερμανία έτοιμο να δημοπρατηθεί.

Το 2014 εντοπίστηκαν χειρόγραφα από την Μονή Εικοσιφοίνισσας, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Princeton στις ΗΠΑ, στοιχεία που για τις ελληνικές αρχές αποδεικνύουν ότι πολλά από τα παράνομα υπεξαιρεθέντα κειμήλια έγιναν αντικείμενο, ενδεχομένως και παράνομου, εμπορίου.


 


www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X