Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Σάκχαρο: Ποια επιδόρπια να καταναλώνεις
Σάκχαρο: Ποια επιδόρπια να καταναλώνεις thumbnail

Σάκχαρο: Ποια επιδόρπια να καταναλώνεις


Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και το αίτημα για εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής αποτελεί προτεραιότητα για την ιατρική κοινότητα.
Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι η διατροφή τους, καθώς υποχρεώνονται να ακολουθούν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς.


Μια κατηγορία τροφίμων «απαγορευμένη» είναι τα γλυκά. Η λήψη ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα προκαλώντας υπεργλυκαιμία, η οποία προκαλεί αυξημένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη. Στη συνέχεια ακολουθείται από απότομη μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία). Το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, καθώς δεν βοηθούν στην επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου.


Τα νέα της επιστήμης και της διατροφής έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα: Η δημιουργία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη δίνουν στο επιδόρπιο μια θέση στη διατροφή των ατόμων που προσέχουν το σάκχαρο και την υγεία τους γενικότερα.


Τι μετράει ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ); Κατατάσσει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και δείχνει το ρυθμό αύξησης του σακχάρου μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.


Ποιο το όφελος από τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ; Απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, αποφεύγοντας τις απότομες μεταγευματικές αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.


Πώς επιλέγουμε επιδόρπια; Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αξιολογούμε είναι: ο χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης, η απουσία ζάχαρης, οι περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά. (onmed)


 


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X