Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Πόσο έντιμοι είναι οι Έλληνες;
Πόσο έντιμοι είναι οι Έλληνες; thumbnail

Πόσο έντιμοι είναι οι Έλληνες;

Η τιμιότητα διαφέρει από χώρα σε χώρα, διαπιστώνει βρετανική έρευνα η οποία αναδείκνύει ως τις πλέον τίμιες χώρες την Ιαπωνία και την Βρετανία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς οι ξένοι, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες, θεωρούν τους Έλληνες ανέντιμους παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές χώρες… χειρότερες από την Ελλάδα στο θέμα της τιμιότητας!

Για να εξαχθεί αυτό –και άλλα πολλά- συμπεράσματα, ερωτήθηκαν 1500 πολίτες 15 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η έρευνα της οποίας επικεφαλής είναι ο Ντέιβιντ Χιου Τζόουνς, κατέληξε στο συμπέρασμα πως Ιάπωνες και Βρετανοί είναι οι πιο έντιμοι, όχι όμως Κινέζοι και Τούρκοι!

Μία από τις παρατηρήσεις του Τζόουνς είναι πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την τιμιότητα των άλλων χωρών σε βάρος της δικής τους.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, για τους ερευνητές, είναι η Ελλάδα

Οι συμμετέχοντας στην έρευνα από άλλες χώρες περίμεναν ότι η Ελλάδα θα ήταν λιγότερο τίμια χώρα. Όμως, στην πραγματικότητα στα δύο πειράματα που συμμετείχαν οι Έλληνες, τα πήγαν μία χαρά: στο ένα πείραμα η Ελλάδα βαθμολογήθηκε ως μία από τις πιο τίμιες χώρες ενώ στο άλλου ήταν κάπου στη μέση.

Αν και παραδοσιακά οι πιο φτωχές χωρες έτειναν να είναι λιγότερο τίμιες, σύμφωνα με τον επικεφαλής Χιου Τζόουνς, αυτή η σχέση μεταξύ του εθνικού πλούτου και της τιμιότητας, έχει εξασθενήσει σημαντικά μετά το 1950.

Καταλήγει στο σημείωμά του ο ερευνητής Τζόουνς: "Η προθυμία μιας χώρας να υποστηρίξει τη διάσωση μιας άλλης υπερχρεωμένης χώρας, μπορεί να επηρεάζεται από στερεότυπα για τους ανθρώπους της χώρας που χρειάζεται βοήθεια".


www.madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X