Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Υπερβολική χρήση φαρμάκων: Οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων
Υπερβολική χρήση φαρμάκων: Οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων thumbnail

Υπερβολική χρήση φαρμάκων: Οδηγεί στη δημιουργία σούπερ βακτηριδίων

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, το «μαγικό» εκείνη την εποχή αντιβιοτικό που έσωσε ζωές και συνεχίζει ακόμη να σώζει, καθώς σε πιο εξελιγμένες μορφές χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.


Στη μάχη κατά των ασθενειών έχουν πέσει πολλά όπλα με τη μορφή αντιβιοτικών, όλο και πιο σύγχρονα, όλο και πιο αποτελεσματικά, καθως έχουμε φτάσει στις ημέρες των σούπερ αντιβιοτικών, που έχουν τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες και δρουν σύντομα εναντίον των μικροβίων.


Και όμως, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: οι θάνατοι που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων σε όλο τον δυτικό κόσμο είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλεί ο καρκίνος.


Όπως επισημαίνουν, οι σύγχρονοι άνθρωποι προσφεύγουν τόσο συχνά στην κατανάλωση φαρμάκων, με ή χωρίς συνταγή γιατρού, ώστε έχουν συμβάλει στη δημιουργία σούπερ ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία αντιμετωπίζονται δύσκολα, προκαλώντας μέχρι και τον θάνατο ασθενών.


Ιδίως ανθρώπων οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.


25.000 θάνατοι ετησίως μόνο στην Ευρώπη


Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά κοστίζει κάθε χρόνο 25.000 ζωές.


«Πρόκειται για δραματικό γεγονός», επισημαίνει ο Χουάν Πάμπλο Ορκαχάδα, εκπρόσωπος Τύπου της Ισπανικής Εταιρίας Μολυσματικών Ασθενειών και Μικροβιολογικής Κλινικής (SEIMC) και διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσκομείο Ντελ Μαρ της Βαρκελώνης.


Και εξηγεί: «Με μερικούς ασθενείς είναι σαν να βρισκόμαστε στην εποχή προ του Φλέμινγκ και της πενικιλίνης, γιατί δεν έχουμε αντιβιοτικά να αντιμετωπίσουμε τις περιπτώσεις τους. Και μετά χάνουμε τη μάχη».


Φαύλος κύκλος


Και όπως επισημαίνει, αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων, αλλά «στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε σωστά αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας».


Στη συνέχεια αναφέρει ότι ενώ υπάρχουν πολλά νοσοκομεία τα οποία δεν διαθέτουν όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές μεθόδους, οι γιατροί τους συνεχίζουν να συνταγογραφούν φάρμακα χωρίς να έχουν ακόμα τις απαραίτητες πληροφορίες για την πραγματική κατάσταση του ασθενούς, συνεισφέροντας στην εξάπλωση του προβλήματος.


«Είναι σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Κάθε φορά τα βακτηρίδια αντιστέκονται και χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρύτερου φάσματος πριν αναλυθεί το πρόβλημα. Και αυτό οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικότερων βακτηριδίων».


Τριπλάσια η κατανάλωση αντιβιοτικών από τους Έλληνες


Σύμφωνα με τον Ορκαχάδα, μόνο στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η χρήση των αντιβιοτικών σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 40%.


Στην Ευρώπη τα ποσοστά είναι εξίσου υψηλά και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών παντού γίνεται υπερβολοκή κατανάλωση φαρμάκων.


Ωστόσο διαπιστώνονται και διαφορές ανάμεσα στα κράτη: οι Έλληνες, για παράδειγμα, παίρνουν τρεις φορές περισσότερα αντιβιοτικά από τους Ολλανδούς.


Προγράμματα βέλτιστης απόδοσης


Ο Ορκαχάδα τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης.


Από την πλευρά των γιατρών θα πρέπει να εφαρμόζονται «προγράμματα βέλτιστης απόδοσης: να χρησιμοποιείται το κατάλληλο αντιβιοτικό, τη σωστή στιγμή, στον συγκεκριμένο ασθενή, στη σωστή δόση και με την απαιτούμενη διάρκεια».


Οι διεθνείς οργανώσεις υγείας, τονίζει, κρούουν καμπανάκια εδώ και καιρό.


Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, το ρολόι της ιατρικής θα γυρίσει τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω.


Και αυτό θα το καταλάβουμε όταν μια χημειοθεραπεία, μια πνευμονία ή μια αφυματίωση θα συνιστούν κίνδυνο θανάτου για τον ασθενή.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X