Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έρχονται μειώσεις ΣΟΚ 5-20% στις συντάξεις- ΠΙΝΑΚΕΣ
Έρχονται μειώσεις ΣΟΚ 5-20% στις συντάξεις- ΠΙΝΑΚΕΣ thumbnail

Έρχονται μειώσεις ΣΟΚ 5-20% στις συντάξεις- ΠΙΝΑΚΕΣ

Στην «τελική ευθεία» μπαίνει το νομοσχέδιο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των Θεσμών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από την συζήτηση αναμένεται να κριθεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, βάσει των οποίων θα εξοικονομηθεί ποσό έως 900 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 και άλλα 750 εκατ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2017 – 2018. Επίσης, θα καθοριστεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί, ώστε να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση όλων των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, στο ΙΚΑ, αλλά και η διατήρηση της αυτονομίας της Επικουρικής Ασφάλισης.


Ο κ.Κατρούγκαλος θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση έχοντας στις βαλίτσες του τις εξής προτάσεις:


-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και για τους εργαζόμενους, προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων.


-Επανυπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση τα έτη ασφάλισης, την ηλικία συνταξιοδότησης, τον τελευταίο μισθό, αλλά και τη νέα κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεών σε σχέση με τον τελευταίο μισθό.


Mειώσεις ΣΟΚ στο τραπέζι


Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τον επανυπολογισμό των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα 2,6 εκατ συνταξιούχοι, δείχνουν μειώσεις… 5-20% στις συντάξεις, μετά το βέτο της τρόικας να εφαρμοστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στον επανυπολογισμό των συντάξεων ,ώστε η μέση σύνταξη σε μισθό 1450 ευρώ να μην ξεπερνά τα 800 ευρώ!


Με απλά λόγια οι δανειστές θέλουν μειώσεις που να κατεβάζουν τις συντάξεις στο  55% του μισθού, ενώ στα σενάρια του υπουργείου οι μειώσεις ήταν μικρότερες και οι συντάξεις έπεφταν ως το 60% του μισθού.


Η βάση υπολογισμού των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι τα 384 ευρώ, καθώς το ποσό αυτό θα είναι από το 2016 το κατώτατο εγγυημένο από το κράτος όριο σύνταξης για όλους, παλαιούς και νέους συνταξιούχους και από κει και πάνω το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης θα έχει περικοπές ανάλογα με τα έτη ασφάλιση, αλλά και την ηλικία αποχώρησης από τον εργασιακό βίο.


Για παράδειγμα κάποιος που αποχώρησε με 35 έτη ασφάλισης και θα έπαιρνε 1.200 ευρώ σύνταξη, θα λάβει την κατώτατη εγγυημένη που είναι τα… 384 ευρώ και τα υπόλοιπα 816 θα υπολογιστούν βάσει κριτηρίων, όπως τα έτη ασφάλισης, και οι εισφορές.


Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού είναι:


-Συνταξιούχοι με υψηλές επικουρικές
-Συνταξιούχοι μικρής ηλικίας
-Συνταξιούχοι οι οποίοι αποχώρησαν πριν τα 67 με μειωμένη σύνταξη
-Συνταξιούχοι του δημοσίου που κλείνουν 35ετια
-Συνταξιούχοι που παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις
-Συνταξιούχοι με λίγα έτη ασφάλισης και υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης
-Μητέρες ανηλίκων παιδιών
-Δικαιούχοι ΕΚΑΣ


-Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί, οι πανεπιστημιακοί και άλλες κατηγορίες 


 


star.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X