Αρχική / Απόψεις / "Ο Παπακωνσταντίνου ήταν αλαζόνας"
"Ο Παπακωνσταντίνου ήταν αλαζόνας" thumbnail

"Ο Παπακωνσταντίνου ήταν αλαζόνας"

"Πέρυσι, όταν βρέθηκα με τον Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή του κυρίου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, στο διάλειμμα μετά από έναν τηλεοπτικό μας καβγά,  ένας δημοσιογράφος τον ρωτά: "Μα καλά, γιατί δεν πήρατε από την αρχή, τα μέτρα που σας λέει ο κύριος Κοντογιώργης για να αποφύγουμε το Μνημόνιο; Και απαντά… "Είστε καλά; Δεν μπορούσαμε, θα ήταν δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος".

 Συνέντευξη με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κ. Γιώργο Κοντογιώργη.

 -Τι σημαίνει για το πολιτικό σκηνικό μια ακόμα υπόθεση πολιτικής διαφθοράς τι σημαίνει για ένα λαό που καλείται να πληρώσει και άλλους φόρους ένα ακόμα οικονομικό σκάνδαλο;  

Σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα δεν αρκέστηκε στο ότι κατέστρεψε τη χώρα υπερχρεώνοντας την και διαλύοντας το κράτος ώστε και φόρους να μην εισπράττει και να μην εξυπηρετεί τον πολίτη και επιπλέον δημιούργησε μια παρασιτική οικονομία καταστρέφοντας τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Στο πρόσωπο του κυρίου Παπακωνσταντίνου στην πραγματικότητα συνοψίζεται η αλαζονεία και η ιδιοτέλεια του πολιτικού συστήματος που και σε καταστρέφει και  σου ζητάει περίπου και συγγνώμη. Αρχικά, επιλέγει όπως λέει 20 ονόματα. Γιατί επιλέγει 20 ονόματα; Εγώ που θέλω να είμαι κακόπιστος λέω ότι δεν διασφάλισε το απόρρητο του καταλόγου ώστε να ενεργήσει και να πιάσει τους φοροφυγάδες όπως λέει αλλά το κράτησε ως ιδιωτικό αρχείο. Προφανώς στα 20 άτομα δεν περιλαμβανόταν το ύψος των καταθέσεων των συγγενών του και για αυτό το λόγο προτίμησε να ελεγχθεί το προφίλ των 20 αυτών. Προφανώς και αφαιρέθηκαν τα τρία ονόματα των συγγενών του. Θα μου πείτε, τα αφαίρεσε αυτός; Όπως πάει το πράγμα είναι πολύ πιθανό αν δεν αποδειχθεί ότι τα αφαίρεσε αυτός να απαλλαγεί κιόλας από την κατηγορία, διότι τον κατάλογο αυτό, την λίστα, τον διαχειρίστηκαν πολλοί. Το μείζον θέμα όμως, είναι ότι στο πρόσωπό του συμπυκνώνεται όλη η διαχείριση της πολιτικής η οποία μας έφερε εδώ που μας έφερε. Διότι δείχνει ότι με κανένα τρόπο δεν θέλουν να αναμορφώσουν το φορολογικό σύστημα ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη. Άρα αποδεικνύεται ότι υπάρχει δόλος στην μη πάταξη της φοροδιαφυγής.

-Θέλω να μου σχολιάσετε μερικές φράσεις του κυρίου Παπακωνσταντίνου από τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. "Θα ήμουν ανόητος" υποστήριξε για άλλη μια φορά "αν αλλοίωνα τη λίστα". "Δε γνώριζα για τις καταθέσεις των συγγενών μου".

Κοιτάξτε, αυτό θα προκύψει από την έρευνα διότι υπάρχει η δυνατότητα να φανεί πώς και πότε πειράχτηκε το στικάκι. Όμως η ουσία είναι μία. Όχι, δεν ήταν ανόητος, ο Παπακωνσταντίνου, ήταν αλαζόνας. Αισθανόταν ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανένα και ξέρετε, ο αλαζόνας διαπράττει τα πιο σημαντικά λάθη. Διερωτώμαι: αν στα 20 ονόματα που έδωσε ήταν και τα ονόματα των συγγενών του θα τα έδινε; Η απάντησή του ήταν ότι θα το έκανε, για να γίνει ενδεχομένως ήρωας. Αλλά δεν ήξερε για τις καταθέσεις των συγγενών. Ε λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι τράπεζες του εξωτερικού, όταν τους ζητούνται δεδομένα οφείλουν να ειδοποιήσουν τους καταθέτες για να διασφαλίσουν το απόρρητο και το κάνουν γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αποζημιώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βέβαιο ότι ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς του κυρίου Παπακωνσταντίνου άρα είναι βέβαιο ότι οι συγγενείς ενημέρωσαν και τον ίδιο. Άρα, γνώριζε.

– Δεν ήξερα είπε, πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι και τώρα βρίσκομαι μπροστά… Το πιστεύετε;

Μαέστρος ήταν. Ήταν μαέστρος στο πολιτικό παιχνίδι, η δημαγωγία πήγαινε σύννεφο. Ας μου επιτραπεί η έκφραση, αλλά όταν τον θυμόμαστε ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, η γλώσσα του  έδειχνε πως ήξερε πάρα πολύ καλά να χειρίζεται και με τους όρους της αλαζονείας και με τους όρους του εκτελεστή, τον πολιτικό λόγο. Δεν είναι ότι δεν είχε εμπειρία. Άλλωστε το μείζον για τον κύριο Παπακωνσταντίνου δεν είναι για μένα το γεγονός ότι θέλησε να προστατέψει τους οικείους του, είναι ότι δεν ενεργοποίησε τη λίστα για να συλλάβει τη φοροδιαφυγή. Άρα ήταν πολιτική επιλογή να ρίξει την χώρα στον Καιάδα, να πληρώσουν εκείνοι που πλήρωναν, χωρίς να πάρει το παραμικρό μέτρο για να την προστατέψει.

Θα σας πω ένα περιστατικό που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση:

 Πέρυσι, όταν βρέθηκα με τον Παπακωνσταντίνου στην εκπομπή του κυρίου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, στο διάλειμμα, μετά από έναν τηλεοπτικό μας καβγά, μετά από μια ένταση στο διάλογο που είχαμε μεταξύ μας επειδή του επεσήμανα  ότι δεν έκανε το παραμικρό για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επειδή του μίλησα για το λάθος που έκανε και δεν πήρε μέτρα για να μην χρειαστεί να μπούμε στο Μνημόνιο, ένας δημοσιογράφος του πάνελ τον ρωτά: "καλά, γιατί δεν πήρατε από την αρχή τα μέτρα που σας λέει ο κύριος Κοντογιώργης;" και απαντά: "Είστε καλά; Δεν μπορούσαμε, θα ήταν δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος". Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τι έκανε, δεν ήταν αφελής. Αντιμετώπιζε τη χώρα σαν το ναρκομανή που έπρεπε να διασώσει ως την επόμενη δόση. Και όχι βέβαια, για να τον ανατάξει. Μπήκαμε  στο μνημόνιο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμία σχέση με τη χώρα, καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον, κοίταζαν την πάρτη τους, τον εαυτό τους και πώς θα βολευτούν στην θέση της αλαζονείας, της εξουσίας στην οποία βρίσκονταν.

-Η εξουσία που δεν λογαριάζει τον κόσμο που αυτοκτονεί…

Ο κόσμος… δήλωνε στην εκπομπή της ΝΕΤ ότι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Ποιος είναι αυτός που δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν;  Συνομολογεί ουσιαστικά ότι στο πρόσωπό του, κατηγοριοποιείται ως λεηλατικό το ίδιο το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό.

-Πρέπει να γίνει παραπομπή για τον Βενιζέλο πιστεύετε;

 Δεν είναι προσωπικό το θέμα, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, ή οποιοσδήποτε άλλος. Το θέμα είναι το στικ. Το στικ το κατείχαν οι διευθυντές της ΔΟΕ, ο Υπουργός Παπακωνσταντίνου και ο Υπουργός Βενιζέλος. Αυτό έχουμε μάθει. Άρα ένας εκ των ανθρώπων αυτών έχει αφαιρέσει. Το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο ύποπτος είναι θέμα της δικαιοσύνης.

-Αν η λίστα θεωρηθεί προϊόν υποκλοπής όπως ακούστηκε;

 Θυμάστε τι είχε γίνει με την υπόθεση Τριανταφυλλόπουλου στο παρελθόν; Είχε χρησιμοποιήσει έναν τρόπο για να αποκαλύπτει με κρυφές κάμερες διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν και πολιτικούς. Πώς το αντιμετώπισαν;  Διορθώνοντας τις πολιτικές τους πρακτικές ώστε να μη γίνονται σκάνδαλα, ώστε να μην μπορεί να τους πιάσει η κρυφή κάμερα του οποιουδήποτε Τριανταφυλλόπουλου; Όχι βέβαια! Ποινικοποίησαν την μαρτυρία, ώστε να μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτοι. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και σήμερα. Διαχειρίζονται το κράτος με τον ίδιο τρόπο κι ας βουλιάξει η κοινωνία, ας πάει στον Καιάδα, στον Άδη, μάλλον. Δεν τους ελέγχει κανείς και είναι στο απυρόβλητο. Εάν ζητήσετε να σας δώσουν στοιχεία για ένα σκάνδαλο, όπως ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία για την χρηματοδότηση των κομμάτων από τις τράπεζες, θα σας πουν ότι δεν έχετε έννομο συμφέρον. Εσείς που είστε φορολογούμενος πολίτης που υποτίθεται ότι είστε φορέας της πολιτικής κυριαρχίας δεν έχετε έννομο συμφέρον να ελέγξετε την πολιτική, η οποία σας καταστρέφει. Κι αυτό λέγεται δημοκρατία, έτσι το λένε..

 -Σε μεμονωμένα περιστατικά πολιτικής διαφθοράς, με τον Τσοχατζόπουλο ας πούμε που καταδικάστηκαν υπάρχει πρακτικό αποτέλεσμα για το δημόσιο, υπάρχουν κατασχέσεις περιουσιών;

Ελπίζουν ότι κάθε φορά, με ένα και μόνο περιστατικό θα εκτονώσουν την αγανάκτηση της κοινωνίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται. Θα ρίξουμε τον Τσοχατζόπουλο στην αρένα, θα ρίξουμε τώρα πιθανώς, τον Παπαντωνίου… Αν δεν πονέσει η πολιτική τάξη ουσιαστικά, δε θα νομιμοποιηθεί από την κοινωνία. Και βέβαια το έχουν ομολογήσει: Όσα πρόστιμα έχουνε επιβληθεί μέσω των ελέγχων που έγιναν, σχεδόν δεν εισπράχθηκε τίποτε.

-Αν χρωστά ο απλός πολίτης  έστω και ένα μικροποσό κινδυνεύει να του πάρουν ακόμα και το σπίτι. Δυο μέτρα και δυο σταθμά;  

 Ως στοχευμένος που είναι ο απλός πολίτης και βέβαια κινδυνεύει. Ελέγχεται και για 100 ευρώ χρέος. Αυτό βέβαια, δεν ισχύει για την ελίτ. Οι πολιτικοί δεν ελέγχονται και όταν ελέγχονται, ελέγχονται για να λευκανθούν.

-Αν το κράτος δεν έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής γιατί γίνεται τώρα όλη αυτή η εξέταση; Για την κοινή γνώμη και μόνο; Ένα δράμα β’ κατηγορίας όπως έγραψαν οι New York Times;

Ξέρετε γιατί το κάνουν τώρα; Γιατί τους το επιβάλλει η τρόικα. Διότι πέτυχε τον πρώτο της στόχο που ήταν η εξαθλίωση της κοινωνίας, η κινεζοποίησή της από πλευράς εισοδημάτων και δικαιωμάτων και η απαξίωση του δημοσίου και ιδιωτικού πλούτου της χώρας, η αποδόμηση δηλαδή του οικονομικού ιστού. Περνάμε πια σε μια δεύτερη φάση. Αυτοί οι οποίοι υπηρέτησαν την τρόικα και εξαθλίωσαν τη χώρα, νόμιζαν ότι θα συνεχίσουν να είναι συνεταιράκια της. Μα η Τρόικα δεν τους χρειάζεται άλλο. Ένα νέο πολιτικό προσωπικό  θα οδηγήσει και στην απαξίωση όλων των παλιών υπηρετών. Θα τους απαξιώσει αλλά όχι για την ανάταση της χώρας αλλά για μια περαιτέρω εξάρτησή της.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X