Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Σημάδια ότι το παιδί σου έχει πρόβλημα όρασης
Σημάδια ότι το παιδί σου έχει πρόβλημα όρασης  thumbnail

Σημάδια ότι το παιδί σου έχει πρόβλημα όρασης

Μια από τις πιο συχνές παρατηρήσεις αλλά και ερωτήσεις ανάμεσα στους γονείς και τους δασκάλους είναι ποια είναι η οξύτητα και η λειτουργικότητα της όρασης του παιδιού που μόλις αρχίζει σχολείο. Το ερώτημα αυτό φυσικά έχει απασχολήσει τον ιατρικό χώρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μας δίνει απαντήσεις στα συχνότερα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές.


1. Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο;


Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τυχόν οπτικού προβλήματος στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.


2. Υπάρχει μέθοδος που μπορεί να γίνει διάγνωση αν το παιδί θα αναπτύξει μελλοντικά κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα;


Ο οφθαλμίατρος μπορεί να προσεγγίσει την μελλοντική μυωπία με κυκλοπληγική διάθλαση από τους πρώτους κιόλας μήνες.


3. Που πρέπει να επικεντρωθεί ο έλεγχος της οπτικής λειτουργίας του παιδιού;


Η εξακρίβωση τυχόν αμβλυωπίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την ηλικία, διότι εάν διαγνωστεί νωρίς μπορεί να ιαθεί ενώ στην αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αφήσει μόνιμο «πρόβλημα».


Ένα δεύτερο βήμα εξακρίβωσης της λειτουργίας των ματιών είναι ο στραβισμός, δηλαδή η κακή συνεργασία των δύο ματιών στην αντίληψη των οπτικών ερεθισμάτων. Το τρίτο και πιο σοβαρό βήμα είναι η εξέταση για τη στερεοσκοπική όραση του παιδιού, δηλαδή η οπτική ικανότητα διαχωρισμού του βάθους.


MULHOLLAND_ABC_94. Σχετίζονται οι μαθησιακές δυσκολίες με τυχόν προβλήματα όρασης;


Η διάγνωσή της καλής οπτικής λειτουργίας του παιδιού είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι πιθανόν να δώσει «απαντήσεις» στη δυσκολία γραφής ή ανάγνωσης.


5. Είναι κληρονομική η μυωπία;
Υπάρχει κάποια μορφή κληρονομικότητας αλλά όχι απόλυτη αφού έτσι κι αλλιώς απασχολεί το 30-40% του πληθυσμού.


6. Ένα παιδί που διαβάζει πολύ μπορεί να αποκτήσει μυωπία;


Οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν τη διαθλαστική «κατάσταση». Πιο απλά, δεν μπορεί ένα παιδί που διαβάζει πολύ να δημιουργήσει μυωπία.


7. Μπορεί να διορθωθεί ένα διαθλαστικό πρόβλημα σε νεαρή ηλικία;


Η αποκατάσταση της οπτικής δυσλειτουργίας – μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός – δεν μπορεί να «διορθωθεί» σήμερα, με καμία μέθοδο σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται συνήθως με την εφαρμογή γυαλιών.


kids8. Από ποια ηλικία μπορεί να υποβληθεί ένα παιδί σε επέμβαση Laser;


Όταν η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός έχουν κριθεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο να είναι σε σταθερό επίπεδο, συνήθως σε ηλικία άνω των 18 ετών. Στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 10 εξελιγμένα κέντρα Laser μυωπίας με παγκόσμια πρωτοπορία και εντυπωσιακά αποτελέσματα.


9. Υπάρχει περίπτωση ο στραβισμός να διορθωθεί με το πέρασμα του χρόνου;


Η αντίληψη πως ο στραβισμός «μπορεί να περάσει με τον καιρό» ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα στην όραση του παιδιού. Μόλις γίνει αντιληπτό από τους γονείς ότι το ένα μάτι του παιδιού «φεύγει», είναι απολύτως αναγκαίο γίνει οφθαλμολογικός έλεγχος από τον οφθαλμίατρό σας.


 


Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X