Ο Τσίπρας είναι ο Μπαντέρας της πολιτικής!

«Όλοι μου ζητάγανε αυτό. Μια μεγάλη αγκαλιά. Την έχω .

Και πολλά τραγούδια έχω που τα αγαπάνε πολλοί.

Κι άλλα καινούργια έχω.

Και πολλή καλή παρέα έχω, καλλιτέχνες που πορευτήκαμε μαζί στα δύσκολα και πολλές μικρές νίκες στην τέχνη μας κατακτήσαμε .

 Το «Δε μασάμε» που γεννήθηκε από το θυμό και την αγανάκτηση  δίνει τη θέση του στην «Αγκαλιά την Μεγάλη».

 

Σταμάτης Κραουνάκης

Αγκαλιά η Μεγάλη. Η καινούργια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη στον πολιτιστικό χώρο Χελώνα. Μια βραδιά με τραγούδια που διάλεξαν οι φίλοι του μέσα από τα social media.«Η αγκαλιά η μεγάλη» είναι μια η γιορτή των ξεχασμένων αισθημάτων, όπως λέει ο ίδιος. Είναι αγάπη αληθινή. Εκείνη που καμιά φορά παραμελούμε μέσα στις δυσκολίες. Εκείνη που τελικά θα μας σώσει.  

Συνέντευξη στην Άννα Δρούζα.

 -Η κρίση σε έχει επηρεάσει, Σταμάτη;

Είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύει πάρα πολύ και που δεν μου μένει και χρόνος να βιώσει και την χλίδα. Ακόμη και τις εποχές που θα μπορούσα ίσως. Αυτή είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για τους Έλληνες, είναι οι στιγμή που μπορούν να ξαναβρούν την ψυχή τους. Και θέλω να το πιστεύω αυτό. Ότι η ελληνική ψυχή δανειοδοτήθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Και δεν μιλάω για τις τελευταίες μόνο που ήταν μια «άθλια» πρακτορική παιδική χαρά, αλλά και παλαιότερες. Το κακό ξεκινάει το 55-56,κάπου εκεί. Δυστυχώς όμως ο λαός μας δεν έχει μνήμη. Ίσως γιατί έχει περάσει πολλά.

-Ή ίσως γιατί η μνήμη μας έχει αλλοτριωθεί.

Δεν το πιστεύω αυτό Άννα μου. Οι άνθρωποι στα σπίτια τους όταν είναι μόνοι τους την ξέρουν την αλήθεια ξέρουν ποια είναι η πραγματικότητα.

-Και αν ξέρουμε γιατί παίξαμε κι εμείς το παιχνίδι μαζί τους;

Πιστεύω γιατί υπάρχει ένα περιβάλλον ανταγωνισμού από σπίτι σε σπίτι τέτοιο, που παγίδεψε πάρα πολύ κόσμο, δηλαδή πιστεύω ότι οι Έλληνες δώσαμε για πολύ λίγα πράγματα τα πάντα για ένα Bluetooth και μία πιστωτική. Το 80% των Ελλήνων  έχει σκλαβωθεί στις τράπεζες.

-Το θέμα όμως είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που δεν εφαρμόζονται οι νόμοι βλέπουμε όλο και περισσότερα οικονομικά σκάνδαλα να βγαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό πες μου πώς θα αλλάξει. Θα αλλάξουμε ποτέ;

Θεσμικά δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε. Πιστεύω ότι η ανάγκη θα μας υποχρεώσει σε αλλαγή.  Γιατί η ανάγκη είναι πάρα πολύ μεγάλη δασκάλα. δύο πράγματα βασικά πιστεύω: οι τεχνίτες στην τέχνη τους, γιατί και αυτοί έχουν ξεχάσει την τέχνη τους και όχι οι καλλιτέχνες μόνο, γιατί και οι καλλιτέχνες έχουν ξεχάσει την τέχνη τους, δηλαδή πολύ ΠΑΣΟΚ καλλιτέχνης και καλλιτέχνης στην πολιτική κυκλοφόρησε! Έτσι, θα πάμε μπροστά. Και βέβαια αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή καταρρέει ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το οποίο δεν φτούρησε, δεν έκανε καλά τη δουλειά του.

 -Έχουμε μετανιώσει εμείς οι πολίτες για τις επιλογές μας;

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος τρελά. Αλλά γυρίζω και κάνω μια βόλτα στην Πειραιώς, την Παρασκευή το βράδυ που είναι παραδοσιακά το βράδυ της μεγάλης σφαγής, ανεξάρτητα από το αν κινδυνεύει η χώρα ή όχι τα μπουζούκια πάντα είναι γεμάτα. Έτυχε να πάω στην πρεμιέρα ενός φίλου και ήτανε όλα τα μαγαζιά δίπλα τίγκα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη λίπος!

-Μήπως αναζητούμε διεξόδους από τη θλιβερή καθημερινότητα;

Δεν με χαλάει που δεν είμαστε στην κατάθλιψη που είμαστε λαός που κάνει το γλέντι του και το άλλο πρωί να μην έχει να φάει. Αλλά είναι καλό σε αυτή τη φάση να συγκεντρωθούμε στο ότι έχουμε χάσει την ελληνική μας ψυχή, την ελληνική μας ταυτότητα. Και αυτό ήταν ένα σχεδιάκι καλά προετοιμασμένο.

-Βλέπεις όμως πως πολιτικούς με ελληνική ψυχή δεν διαθέτουμε.

Όχι μόνο αυτό. Δεν είναι μονάχα οι πολιτικοί. Είναι και οι λίγοι Έλληνες που έχουν πολλά χρήματα αλλά καθόλου ψυχή εθνική. Οι πλούσιοι Έλληνες που δε δίνουν καμία σημασία στην Ελλάδα σημασία έχει μόνο η τράπεζα στην οποία καταθέτουν.

-Και οι καλλιτέχνες γιατί δε μιλούν καθόλου; Ο Μπόνο και άλλες πολλές προσωπικότητες στο εξωτερικό παίρνουν θέση  υπέρ της μείωσης των χρεών, κατά της πείνας οι Έλληνες τι κάνουν;

Είναι ΠΑΣΟΚ και φοβούνται! Μπορεί να έχουν πάρει και λεφτά, είναι ένα σύστημα ολόκληρο…! Τα πέτυχα, τα έχω δει με ματάκια μου αυτά! Ξέρεις τι γίνεται Άννα μου; Όλοι είχαν μία τάση να το βουλώνουν μπας και πάρουν κανένα φράγκο. Διότι έχει τελειώσει αυτή η παλιά χαρά των μεγάλων σταρ που γέμιζαν τα θέατρα ή τα μαγαζιά από την αγάπη του κόσμου και το ταμείο.

-Σωστά! Πέρασε από το μυαλό σου να αναλάβεις πρωτοβουλία, είτε μόνος σου είτε μαζί με άλλους καλλιτέχνες; Έναν τρόπο αντίδρασης, να βγάλεις την φωνή σου προς τα έξω πέρα από τις συνεντεύξεις;

Να σου πω κάτι. Όποτε φώναζα ή έκανα επίθεση την άλλη μέρα ή ερχόταν η ΣΔΟΕ στο μαγαζί, ή με κάποιο τρόπο υπήρχε επίθεση μέσα από τα έντυπα, γιατί τα έντυπα είναι και αυτά κομματικά.

-Το γέλιο στις παραστάσεις και είναι και ο στόχος σου αυτός, έτσι; Γιατί την εποχή που ζούμε δεν κρατιέται κανείς πια από πουθενά.

Είναι η θέση μου Άννα αυτή την στιγμή τέτοια. Πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά, πάνω από τον λόφο με τα σκουπίδια,  και να δουλέψουμε στην καθημερινότητα με αυτό.

-Είσαι αισιόδοξος;

Έρχονται στιγμές που πέφτω πάρα πολύ. Κουρδίζω, κουρδίζω, κουρδίζω γιατί η δουλειά του καλλιτέχνη είναι να έχει ψηλά το ηθικό τέτοιες ώρες αλλά έρχονται στιγμές που η ψυχή μου με προδίδει. Να πω κάτι πολύ ακραίο; Είχε γίνει πολύ ρουτίνα η ζωή μας. Είχαμε ησυχάσει όλοι πάρα πολύ ότι όλα πάνε κανονικά, είχαμε φάει όλοι την μεγάλη κουταλιά της ευζωίας, μιας ψευδούς ευζωίας. Δεν δανείστηκα ποτέ χρήματα. Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και έδινε δώρα αβέρτα με πολύ μεγάλα επιτόκια. Εγώ ανήκω στους ανθρώπους που ζούσαν με ό,τι τους έδινε η δουλειά τους, χωρίς να λιμπιστώ το παραπάνω. Και αυτή η κατάσταση με βρίσκει σαν ένα μικρό θάνατο.

 -Τι θα ήθελες να πεις στους πολιτικούς;

Κοίταξε, θα κάνω μια ευχή γιατί βαριέμαι να είμαι αντιδραστικός. Μακάρι να τους φωτίσει ο Θεός αυτή τη στιγμή να κάνουν κάτι για την χώρα.

-Πώς σχολιάζεις την άνοδο της αριστεράς;

Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί στην πόλη, μιλώντας λοιπόν με τον κόσμο, τους οικογενειάρχες, τους πιτσιρίκους – να ξέρεις η πιτσιρικαρία «πήγε» πολύ Τσίπρα. Βράζει το αίμα τους αλλά δε νομίζω ότι ακόμα έχει βράσει όσο θα έπρεπε!

-Ερωτεύτηκαν με τον Τσίπρα ξανά την πολιτική;

Βλέπεις έναν άνθρωπο επιτέλους ερωτεύσιμο έχει και αυτό σημασία και δεν βλέπεις αυτά τα ανέραστα τσιράκια. Ο Τσίπρας είναι λίγο Μπαντέρας της πολιτικής νομίζω. Από την άλλη βλέπουμε το εξής, το διαδίκτυο να είναι καλά, έχουν ακυρωθεί πολλοί μηχανισμοί. Κρεμόμασταν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή τις εφημερίδες. Τώρα επειδή υπάρχει πυκνή επικοινωνία από το facebook, το twitter, μπορούμε μεταξύ μας να συνεννοηθούμε 10.000 άνθρωποι στο τσάκα τσάκα. Είναι ένας μηχανισμός που λειτούργησε και φάνηκε αυτό σε πολλά επίπεδα. Δηλαδή, συντονίστηκε ο θυμωμένος κόσμος. Δεν έγιναν οι Έλληνες αριστεροί σε ένα βράδυ.

– Τι λες για τον Αντώνη Σαμαρά;

Είναι και αυτός ένα παιδί διαφορετικών αποκλίσεων από τη Ν.Δ. και είναι και αυτός υποχρεωμένος να στηρίζει ένα μαγαζί που δεν το πολυπιστεύει. Αυτό ήταν λάθος και των δύο κομμάτων. Νομίζω θα έπρεπε να είναι ο Σαμαράς στο ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος στην ΝΔ! Πάσχιζε ο κ. Βενιζέλος να φτιάξει ένα καινούριο κόμμα, λίγο πιο δεξιούλι που θα ταίριαζε κιόλας στις απόψεις του. Να μην υποχρεώνεται να στηρίζει ένα οικοδόμημα που ούτε ο ίδιος το πιστεύει…

-Έχεις πει «ανατριχιάσαμε με την Χρυσή Αυγή!»

Δεν θα ασχοληθώ με ένα επικίνδυνο καρτούν δε θα τους κάνω και διαφήμιση. Όλοι αυτοί ήταν κρυμμένοι μέσα στα κόμματα. Είναι καλύτερο, όμως ένας, εχθρός να εκφράζεται και να κυκλοφορεί από το να είναι κρυμμένος. Ας τρομάξουμε λίγο, δεν πειράζει.

-Θα τα καταφέρουμε πιστεύεις, τελικά;

Πρέπει να ξανασκεφτούμε σε τι τόπο ζούμε γιατί το έχουμε ξεχάσει. Όπως λέει και το τραγούδι, να ρίξουμε μια ματιά στην Ακρόπολη. Είναι μια στημένη πλεκτάνη να φέρουν την χώρα σε πολύ χαμηλή τιμή για να την πάρουν οι εταιρείες. Αναρωτιέμαι, το λέω και το ξαναλέω, τι θέλουν τόσοι άνθρωποι από αυτό το πτωχευμένο, καταραμένο, πανάθλιο μαγαζί, τι ζητούν απ΄την Ελλάδα;

Η παράσταση “Η αγκαλιά η μεγάλη” παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00 στην “Χελώνα”. Για περισσότερες πληροφορίες και προσκλήσεις για την παράσταση πάτησε εδώ.

 

Σχετικά άρθρα