Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αναθεωρείται η συνθήκη Σένγκεν: Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα
Αναθεωρείται η συνθήκη Σένγκεν: Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα thumbnail

Αναθεωρείται η συνθήκη Σένγκεν: Αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα

Ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ευρωπαίους υπηκόους. Αυτό αποφάσισαν σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕκατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες.


Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν επίσης την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση "συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους υπηκόους", καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών, πρόσθεσαν οι πηγές.


Η τρομοκρατική απειλή και  η στοχευμένη αναθερώρηση


Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, για να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση μπροστά στην τρομοκρατική απειλή.


Τα κράτη μέλη "δεσμεύονται να εφαρμόσουν αμέσως τους απαραίτητους συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται και στα άτομα που απολαμβάνουν της ελευθερίας της μετακίνησης", σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δεν είχαν ακόμη υιοθετηθεί επισήμως στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), αλλά για τα οποία υπάρχει συναίνεση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.


Μια παρόμοια απόφαση είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο, όμως δεν είχε εφαρμοσθεί επαρκώς. "Για να μπορέσουν να γίνουν αληθινά συστηματικοί οι έλεγχοι των πολιτών της ΕΕ, όπως ζητεί η Γαλλία, πρέπει να αναθεωρηθεί η συνθήκη Σένγκεν", υπογράμμισε.


Οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν έτσι να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να "προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν".


Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση "συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών", αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου, σύμφωνα με πολλές πηγές.


www.madata.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X