Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ο προϋπολογισμός του 2016: Σκληρά μέτρα και περικοπές.
Ο προϋπολογισμός του 2016: Σκληρά μέτρα και περικοπές. thumbnail

Ο προϋπολογισμός του 2016: Σκληρά μέτρα και περικοπές.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού δημιουργούν μια εικόνα βελτίωσης της κατάστασης. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος,  κατέθεσε στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2016.


Όπως και στο προσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να συνδυαστεί η δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή των βαρών.


Σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015 αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση.


Στο κείμενο του προϋπολογισμού υπάρχουν ακόμα «κενά», υπό την έννοια ότι από τις παρεμβάσεις 1,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό, τα 645 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιευκρίνιστο το πώς θα προέλθουν. Παράλληλα, υπάρχει και «τρύπα» περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς από το ασφαλιστικό προβλέπεται η εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016, αλλά από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί δεν προκύπτει αυτό το ποσό. Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει εάν θα υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Μέτρο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφύγει μέρος των περικοπών στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, αν και υπάρχει ποσοτικοποίηση για το τι θα αποδώσουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων (συνολικά 300 εκατ. ευρώ), δεν είναι σαφές το πώς θα προκύψουν τα επιπλέον έσοδα, αφού τα ακριβή μέτρα δεν περιγράφονται.


Ο προυπολογισμός όμως προβλέπει μέτρα 5,7 δισ ευρώ.


Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία, ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επίσης πολύ δύσκολη, ίσως δυσκολότερη σε σχέση με τη φετινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές θα είναι μειωμένες κατά 1,650 δισ. ευρώ. Αυτά τα λεφτά θα βγουν από τις τσέπες των συνταξιούχων, ενώ το πλέγμα εφαρμογής των διαφόρων φορο-μέτρων τα οποία ήδη γνωρίζουμε, αλλά δεν έχουμε ζήσει στο σύνολό τους, θα αφαιρέσουν από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ.


Στη μέγγενη οι δαπάνες


Με τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες να έχουν εκτιναχθεί στα 5,95 δισ. ευρώ έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός, το 2016 δεν προκύπτει από πουθενά -τουλάχιστον επισήμως στον προϋπολογισμό- πόσα χρήματα από τα χρωστούμενα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία για να ανασάνει. Αναλαμβάνονται ασαφείς δεσμεύσεις για τη σταδιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς χρονοδιάγραμμα αλλά με παραπομπή σε σχετική υπουργική απόφαση. Ούτως ή άλλως, το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα ποσά συναρτώνται ευθέως από τον χρόνο είσπραξης των επόμενων δόσεων του Προγράμματος.


Σε επίπεδο πρωτογενών δαπανών, την τελευταία τριετία, τα έξοδα του προϋπολογισμού παραμένουν κολλημένα κοντά στα 42 δισ. ευρώ.


Στα 41,919 δισ. ευρώ ήταν οι πρωτογενείς δαπάνες το 2014, θα φτάσουν φέτος στα 41,924 δισ. ευρώ και του χρόνου στα 41,861 δισ. ευρώ. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι οι «καταναλωτικές και σύνθετες δαπάνες» στις οποίες τα τελευταία χρόνια πολλοί εκ των κυβερνώντων κάνουν αναφορές εξορθολογισμού από 1,876 δισ. ευρώ το 2014, θα φτάσουν φέτος τα 2,020 δισ. ευρώ (κοντά στα 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο), ενώ προβλέπεται ότι το επόμενο έτος θα υποχωρήσουν στο 1,733 δισ. ευρώ.


Από τα επικείμενα «μαχαίρια» στις δαπάνες του επομένου έτους, ξεχωρίζουν το 1,113 δισ. ευρώ εξοικονομήσεων από «εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης», στα οποία έρχονται να προστεθούν εξοικονομήσεις επιπλέον 538 εκατ. ευρώ από «συντάξεις οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης». Το 2016, άλλωστε, θα έρθει και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.


Οι  δαπάνες  του τακτικού προϋπολογισμού ανά υπουργείο για το ερχόμενο έτος


To υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης θα λάβει τη μερίδα του λέοντος κατά την κατανομή των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανά υπουργείο.


Στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι πιστώσεις του υπουργείου αυτού θα διαμορφωθούν το 2016 σε 11,972 δισ. ευρώ έναντι 12,424 δισ. ευρώ εφέτος.


Ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με προβλεπόμενες πιστώσεις για το 2016 ύψους 5,246 δισ. ευρώ έναντι 5,373 δισ. ευρώ το 2015. Στο υπουργείο Υγείας προβλέπονται πιστώσεις 4,317 δισ. ευρώ έναντι 4,350 δισ. ευρώ το 2015, ενώ στο Παιδείας θα διατεθούν 4,286 δισ. ευρώ έναντι 4,381 δισ. ευρώ εφέτος.


Αναλυτικά, στα υπόλοιπα υπουργεία, όπως προκύπτει από την κατανομή των πιστώσεων του νέου προϋπολογισμού, θα διατεθούν τα ακόλουθα ποσά:


- Στην Προεδρία της Δημοκρατίας προβλέπεται να διατεθούν πιστώσεις 3 εκατομμυρίων ευρώ όσο και εφέτος.


- Στη Βουλή των Ελλήνων πιστώσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ έναντι 132 εκατ. ευρώ εφέτος.


- Στο υπουργείο Εξωτερικών 258 εκατ. ευρώ έναντι 291 εκατ. ευρώ εφέτος


- Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπονται πιστώσεις 3,185 εκατ ευρώ έναντι 3,229 εκατ ευρώ φέτος


- Στο υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων προβλέπονται πιστώσεις 578 εκατ. ευρώ έναντι 581 εκατ. ευρώ εφέτος.


- Στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπονται πιστώσεις 281 εκατ. ευρώ έναντι 289 εκατ. ευρώ εφέτος.


- Στο υπουργείο Οικονομικών 655 εκατ. ευρώ έναντι 644 εκατ. ευρώ εφέτος.


- Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστώσεις 632 εκατ. ευρώ έναντι 669 εκατ. ευρώ εφέτος.


- Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιστώσεις 54 εκατ. ευρώ όσο και εφέτος.


- Στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού 68 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ εφέτος


- Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 570 εκατ. ευρώ έναντι 566 εκατ. ευρώ εφέτος και


- Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 321 εκατ. ευρώ όσο και εφέτος


- Σημειώνεται ότι αυτές είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και δεν αφορούν αυτές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανά υπουργείο.


http://www.madata.gr/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X