Αρχική / Πολιτισμός / City life / Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Δράση για το κλίμα!
Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Δράση για το κλίμα! thumbnail

Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Δράση για το κλίμα!

Πολίτες από πάνω από 1.000 πόλεις από όλο τον κόσμο θα ενώσουν τις φωνές τους στις 29 Νοεμβρίου, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή όλων των εποχών


Μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι (COP21), οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις φωνές τους με τις εκατοντάδες οργανώσεις και ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο στη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία ενάντια στην κλιματική αλλαγή.


Εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 130 χώρες και 1.000 πόλεις θα συμμετάσχουν στις 29 Νοεμβρίου σε χιλιάδες δράσεις για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες πριν από την κρίσιμη συνάντησή τους στο Παρίσι.


Πέρυσι, 700.000 πολίτες συμμετείχαν στην Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα, και φέτος η κινητοποίηση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη.


Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα με καλέσματα για συγκεντρώσεις την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 12.00 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπροστά στην είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης από το κίνημα Avaaz και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, WWF Ελλάς και Φίλοι της Φύσης.


Θα ακολουθήσουν διαδήλωση μέχρι τη Βουλή μέσα από τα στενά της Πλάκας και μουσικά και χορευτικά δρώμενα στην πλατεία Συντάγματος.


Δημοσκόπηση


Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, το WWF Ελλάς παρουσίασε πανελλήνια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για λογαριασμό του η εταιρεία QED με στόχο τη μέτρηση του βαθμού ευαισθητοποίησης και γνώσης σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος και την αποτύπωση του επιπέδου ενημέρωσης σε θέματα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 63% πιστεύει ότι η χώρα επηρεάζεται πολύ από την κλιματική αλλαγή, ενώ σε όσους αισθάνονται έστω και λίγο ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 81%.


Το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ της αυστηροποίησης της κλιματικής πολιτικής, ακόμα κι αν αυτό επιφέρει σημαντικό κόστος, ενώ στο πιο ενημερωμένο κοινό το ποσοστό αυτό αγγίζει το 78%.


Τα ποσοστά που εμφανίζει η έρευνα είναι συντριπτικά. Πάνω από το 80% των πολιτών κινείται υπέρ της στροφής της ενεργειακής πολιτικής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ το 67% προτρέπει σε άμεση επένδυση της χώρας σε αυτές, σε μια περίοδο που η ΔΕΗ ζητά δωρεάν δικαιώματα εκπομπών για να διαιωνίσει το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής.


Το 22% είναι υπέρ της εξάντλησης των κοιτασμάτων λιγνίτη, ενώ μόλις το 4% τελικά προκρίνει την επιλογή του λιγνίτη.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει την παράλογη επένδυση της νέας ρυπογόνου και οικονομικά ασύμφορης λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα V, που συμφωνήθηκε το 2009 και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της εποχής.


Παρά την αστήρικτη εμμονή κυβερνήσεων και ΔΕΗ στην επιχειρηματολογία για το «χαμηλό κόστος του λιγνίτη» και τις αντιρρυπαντικές επιδόσεις της νέας μονάδας, το 58% του συνόλου και το 50% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας δηλώνει ότι πρέπει να ακυρωθούν τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες.


Κατά των εργοστασίων


Εξάλλου, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν πεπεισμένοι για τις επιπτώσεις των εργοστασίων της ΔΕΗ τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων στις περιοχές λειτουργίας τους.


Το 75% των κατοίκων της Δ. Μακεδονίας και το 66% του συνόλου θεωρεί πολύ σημαντικό να εκπονηθούν μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.


Επιπλέον, 6 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει το κόστος στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των εργοστασίων της.


Ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ΔΕΗ πρέπει να επωμιστεί το κόστος της τεράστιας κατανάλωσης νερού των ατμοηλεκτρικών σταθμών.


Το 83% (67% στη Δ. Μακεδονία) προτιμούν την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου από έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή τους.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X