Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Η αλλεργία συνήθως προκαλεί ρινικά συμπτώματα όπως ρινική καταρροή και συμφόρηση, αλλά συνήθως δεν προκαλούν πυρετό, όπως διαπιστώνεται με τον κορωνοϊό ή τη γρίπη.

Ενώ ορισμένα συμπτώματα του κορωνοϊού αλληλεπικαλύπτονται με αυτά των αλλεργιών, υπάρχουν αρκετές διαφορές.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα συμπτώματα κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά για την επιβεβαιωμένη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Τα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί και αναφέρονται παρακάτω είναι ενδεικτικά και μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως 14 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την έκθεση.

Τα κύρια συμπτώματα αυτά είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή και ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τον βήχα, το  φτέρνισμα και τη στενή προσωπική επαφή. Για αυτό συνιστούμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ΠΟΥ και αυτές υπουργείου υγείας καθώς και του ΕΟΔΥ για να αποτρέψετε την εξάπλωση του ιού.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών

Τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών κυμαίνονται από ήπια μέχρι σοβαρά και εμφανίζονται εποχιακά αναλόγως το είδος της αλλεργίας. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ρινική καταρροή ή συμφόρηση,
  • ρινική ξήρανση,
  • μάτια υγρά που προκαλούν φαγούρα,
  • ρινικός κόλπος, λάρυγγας ή ακουστικό κανάλι που προκαλεί φαγούρα και
  • συμφόρηση των αυτιών.

Τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα. Πάντως, οι αλλεργίες προκαλούνται εξαιτίας ανοσολογικής απόκρισης και δεν είναι μεταδοτικές. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αλλεργίες να βρουν ανακούφιση.

Ρίξτε μια ματιά στο ενδεικτικό πλήρες διάγραμμα που ακολουθεί,  σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της γρίπης, των αλλεργιών και του κρυολογήματος.

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πλήρες διάγραμμα, σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της γρίπης, των αλλεργιών και του κρυολογήματος:

Υιοθετήστε τις διατροφικές οδηγίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μια περίπλοκη υπόθεση που χαρακτηρίζεται από πολλούς παράγοντες. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα που βοηθάει αποκλειστικά την λειτουργία του.

Μην ξεχνάμε ότι το ανοσοποιητικό σχετίζεται και με κληρονομικούς παράγοντες. Όμως, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας μπορούν να φανούν βοηθητικοί και υποστηρικτικοί στη λειτουργία του. Για αυτό ακολουθούν μερικές διατροφικές οδηγίες:

  • Τρώμε ποιοτικά και προσέχουμε τις ποσότητες.
  • Προτιμάμε τα ακόρεστα λιπαρά κυρίως στην διατροφή μας ( ελιές, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια).
  • Καταναλώνουμε προβιοτικά.
  • Εντάσσουμε μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι.
  • Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
  • Φροντίζουμε την καλή ενυδάτωση.
  • Καταναλώστε μουρουνέλαιο που είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών και βιταμίνης D.

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 6 τροφές κατά του κρυολογήματος και της γρίπης! Θα σε βοηθήσουν σίγουρα!

Γρίπη vs Κρυολόγημα: Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τους δύο ιούς ταυτόχρονα;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα