Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Xωρισμένη γυναίκα με παιδιά: Η δυσκολία να βρει νέο σύντροφο
Xωρισμένη γυναίκα με παιδιά: Η δυσκολία να βρει νέο σύντροφο  thumbnail

Xωρισμένη γυναίκα με παιδιά: Η δυσκολία να βρει νέο σύντροφο

Ένα διαζύγιο αποτελεί ένα γεγονός οδυνηρό, το οποίο ταξινομείται ψηλά στην κλίμακα των στρεσογόνων καταστάσεων, αμέσως μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Επηρεάζει όχι μόνο τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του ζευγαριού. Αρκετές φορές, συνοδεύεται από διαφωνίες, συγκρούσεις, ευθύνες, απορίες για το πώς θα διαμορφωθεί η ζωή στο εξής. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία, με όλα τα χαρακτηριστικά της απώλειας, του πένθους, της ματαίωσης, της απογοήτευσης των επιλογών και των προσδοκιών μας. Παρ’όλα αυτά, όταν αποτελεί προιόν ώριμης σκέψης και απόφασης μπορεί να γίνει ευκαιρία για μια νέα αρχή.


Γράφει η ψυχολόγος Ξένια Ταραβίρα 


Ξένια Ταραβίρα


Η ζωή μετά το διαζύγιο είναι μια ζωή νέα, προσαρμοσμένη σε διαφορετικές συνθήκες από την προηγούμενη κατάσταση. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή απ’όλες τις πλευρές, μέχρι να βρεθούν οι καινούριες ισορροπίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και να επαναπροσδιοριστούν οι ρόλοι.


Μια χωρισμένη γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει στη ζωή με έναν καινούριο σύντροφο, όταν αισθανθεί έτοιμη, ο οποίος θα καλύπτει τις ανάγκες της. Άλλωστε ο μητρικός ρόλος αποτελεί μια μόνο πτυχή ενός ολοκληρωμένου ατόμου. Κάποιες πιθανές δυσκολίες στα πρώτα βήματα μιας διαζευγμένης γυναίκας στη νέα της ζωή είναι οι παρακάτω :


Ι.Τα παιδιά: η αποδοχή ενός καινούριου προσώπου από τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι πιθανό να εκφράσουν επιθετικότητα προς τη μητέρα και αρνητικότητα ή ανταγωνιστικότητα προς το νέο σύντροφο. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη δυσκολία τους αυτή. Δώστε τους χρόνο να επεξεργαστούν τα νέα δεδομένα και εξηγήστε τους την ανάγκη σας. Διαχωρίστε τους ρόλους. Δημιουργείστε τους ασφάλεια με τη συμπεριφορά σας ώστε να καταλάβουν πως δε θα στερηθούν τίποτα από την παρουσία σας, την αγάπη και το ενδιαφέρον σας. Και κυρίως δε θα αντικατασταθεί η πατρική φιγούρα. Θα ήταν προτιμότερο να μη βιαστείτε να παρουσιάσετε την καινούρια σας σχέση στα παιδιά σας, παρά μόνο όταν είστε αρκετά σίγουρη γι αυτήν.


2.Τα κοινωνικά στερεότυπα: τα κοινωνικά στερεότυπα για τα διαζευγμένα άτομα μπορεί να φοβίζουν τόσο τους ανθρώπους γύρω σας που ίσως ενδιαφέρονται, όσο και εσάς τους ίδιους. Αρκετά συχνά, η κριτική από τον περίγυρο αποτρέπει από τη δημιουργία μιας νέας σχέσης. Η κοινωνική κριτική είναι κάτι που δυστυχώς πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Σεβαστείτε τις προσωπικές σας ανάγκες και ζήστε μια ζωή απελευθερωμένη από στερεότυπα, τη ζωή που εσείς επιθυμείτε για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας


3.Ο προσωπικός φόβος/ανασφάλεια: τα αρνητικά γεγονότα που συνήθως προηγούνται ενός χωρισμού, είναι φυσιολογικό να σας έχουν στιγματίσει: θυμός, ένταση, ίσως και προδοσία. Μια σχέση που δεν είχε αίσιο τέλος ή ένα διαζύγιο μας αφήνει πληγωμένους, καχύποπτους, απογοητευμένους, γεμάτους φόβους απόρριψης. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας, δουλέψτε τα αλλά μην αφήσετε να σας κυριεύουν για την υπόλοιπη ζωή σας. Πάντα αξίζει μια νέα προσπάθεια.


Βεβαιωθείτε πως έχετε ξεπεράσει το παρελθόν. Είναι σημαντικό να προχωρήσετε σε μια καινούρια σχέση από πραγματική ανάγκη για συντροφικότητα και όχι από αντίδραση. Αυτό πρακτικά σημαίνει να προβάλετε τις ανάγκες σας και να επικοινωνείτε ουσιαστικά ώστε να δημιουργήσετε μια σχέση δυνατή. Η ωριμότητα αυτή προυποθέτει χρόνο. Μη βιαστείτε να προχωρήσετε. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και αγαπήστε ξανά τον εαυτό σας. Είναι φυσικό ένα διαζύγιο συχνά να οδηγεί σε απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, περιποιηθείτε την εμφάνισή σας. Προσπαθήστε να βρείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Αποκτήστε νέα ενδιαφέροντα και στόχους ώστε να απολαύσετε όμορφες στιγμές στην καθημερινότητά σας. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τους άλλους και να προβάλετε χωρίς φόβο τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, κρατώντας τις ισορροπίες. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στο νέο διπλό σας ρόλο, γονέας και σύντροφος. Και κυρίως γεμίστε τη ζωή σας με αισιοδοξία: μην απογοητεύεστε. Η ζωή δεν τελειώνει με ένα διαζύγιο. Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο μπροστά σε μια καινούρια αρχή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X