Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Xριστούγεννα: Πώς επηρεάζονται τα παιδιά και ζητούν πολλά δώρα
Xριστούγεννα: Πώς επηρεάζονται τα παιδιά και ζητούν πολλά δώρα  thumbnail

Xριστούγεννα: Πώς επηρεάζονται τα παιδιά και ζητούν πολλά δώρα

Οι γιορτές των Χριστουγέννων απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες και έχουν ξεκινήσει ήδη οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών. Τα παιδιά παρακολουθώντας όλα τα νέα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά αναπτύσσουν το αίσθημα της κατανάλωσης και της επιθυμίας και όπως είναι επόμενο συνεχώς ζητούν νέα παιχνίδια.


Σύμφωνα με έρευνες οι μισοί περίπου γονείς (49,6%) αντιδρούν έντονα και θυμώνουν με το παιδί τους που ζητά, χωρίς να του εξηγούν τους λόγους που αρνούνται.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών συνήθως αποτελούν πηγή ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και διαφωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχέσεις γονέα και παιδιού και να δημιουργούνται μεταξύ τους δυσκολίες και προβλήματα.Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούν οι γονείς να το χειριστούν:
• Εξηγούμε στο παιδί ότι καθημερινά διαφημίζονται 100άδες παιχνίδια και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε όλα. Έτσι πρέπει να κάνουμε επιλογές και να βάλουμε προτεραιότητες σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά μας δεδομένα
• Παρακολουθήστε μαζί με το παιδί σας τις διαφημίσεις και συζητήστε τι του αρέσει και τι όχι. Τι θα ήθελε να αποκτήσει και για ποιο λόγο
• Μιλήστε και εξηγήστε στο παιδί σας τον ρόλο των διαφημίσεων. Εξηγήστε του ότι αποσκοπούν στην μεγαλύτερη πώληση των προϊόντων. Πολλές φορές προκειμένου να γίνει αυτό τα δείχνουν πολύ πιο ωραία από ότι είναι στην πραγματικότητα και τονίζουν χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπάρχουν
• Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να αποδεχτεί την άρνηση του γονέα για την αγορά παιχνιδιού όταν αυτή συνοδεύεται από εξηγήσεις π.χ. «ένα βίαιο παιχνίδι εξηγούμε ότι δεν είναι κοινωνικά σωστό»
• Η απουσία εξηγήσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και να δώσει ο γονέας την εντύπωση στο παιδί ότι δεν νοιάζεται για τις επιθυμίες του
• Εάν επιμένει να αγοράσει ένα προϊόν που βλέπει στις διαφημίσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε τους λόγους και να επιμένουμε στην αρχική μας άποψη και αξίες. Εξηγήστε ότι κάτι που μπορεί π.χ. να βλάψει κάποιον άνθρωπο, όπως ένα σπαθί, δεν το αγοράζουμε ακόμα και αν είναι ένα απλό παιχνίδιΣυμβουλή Ειδικού:
Είναι σχεδόν αδύνατο να «προστατεύσετε» το παιδί σας από την παρακολούθηση των διαφημίσεων. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε ως γονείς είναι να διαπαιδαγωγήσετε το παιδί σας τους κανόνες του σωστού καταναλωτή. Αυτοί έχουν να κάνουν με το «αν το χρειάζομαι πραγματικά, για ποιο λόγο και αν έχω την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσω και στη ζωή μας βάζουμε προτεραιότητες». Παιδιά με πολύ δύσκολη και απαιτητική συμπεριφορά που οι γονείς αδυνατούν να τα χειριστούν και ούτε να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους, καλό είναι να παρακολουθήσουν προγράμματα συμβουλευτικής γονέων που θα τους βοηθήσουν να θέσουν όρια και προτεραιότητες.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X