Γιατί δεν πρέπει να χάσεις τον "Ξένο" στο Εθνικό;

ΤΟ ΚΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Κυρίτσης μας προτείνει αυτή την εβδομάδα, μια σπουδαία παραγωγή του Εθνικού: “Ξένος”

“Δύο σπουδαία, νεοελληνικά θεατρικά έργα, μονόπρακτα, με το γενικό τίτλο «Ξένος» παίζονται αυτή τη στιγμή στην «Πλάγια» σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία – και δικαίως !

Το πρώτο, του Γιάννη Τσίρου « Αόρατη Όλγα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και το δεύτερο «΄Αουστρας ή η αγριάδα» της Λένας Κιτσοπούλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Και στα δύο έργα, τους πολλούς ρόλους ερμηνεύουν τέσσερις ηθοποιοί. : Τρείς άνδρες και μία γυναίκα. Και επειδή και τα δύο έργα κινούνται στο ίδιο θεματικό πεδίο υλοποίησαν την ιδέα, οι πολλοί ρόλοι του πρώτου και του δεύτερου έργου, να ερμηνευτούν από τους ίδιους ηθοποιούς. Ίσως, η καλή αυτή ιδέα να είχε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα αν η σειρά παρουσίασης των έργων, ήταν διαφορετική. Όμως κι έτσι το αποτέλεσμα ήταν εμφανώς εξαιρετικό.

Έργα σύγχρονα με ουσιαστικό αντιρατσιστικό περιεχόμενο και τα δύο, πονάνε και ενοχλούν τον σημερινό Νεοέλληνα θεατή, με τις εύστοχες, όσο και αυτοκριτικές σκηνές που περιέχουν. Σκηνοθεσία, υποκριτική, διανομή -δηλαδή η επιλογή των ηθοποιών κινούνται σε υψηλό επίπεδο: Ποιότητα και  επαγγελματισμός κυριαρχούν.

Παράσταση με ρυθμό, προσεκτική στο χειρισμό λεπτών θεμάτων και δυνατή, όταν χρειάζεται, δεν χαϊδεύει αυτιά αλλά σμιλεύει το νου και ευφραίνει τα μάτια!

Όμως, νομίζω ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε το λαμπερό υποκριτικό τάλαντο της ηθοποιού Λένας Παπαληγούρα. Κυριαρχεί στη σκηνή, φωτίζει και τις πλέον απόκρυφες στιγμές του δύσκολου ρόλου της, με ευαισθησία και ζηλευτή καλαισθησία ! Και εννοώ, κυρίως, το ρόλο που ερμηνεύει στο πρώτο μονόπρακτο. Αξίζει και γι΄αυτό το λόγο να δείτε αυτή την παράσταση, οπωσδήποτε.

Και επειδή οι παραστάσεις τελειώνουν στις 10/2, ελπίζω η διεύθυνση του θεάτρου να δώσει μία παράταση, ώστε να δουν την παράσταση περισσότεροι θεατές.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τις παραστάσεις!

ΑΟΡΑΤΗ ΟΛΓΑ. Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της.

ΑΟΥΣΤΡΑΣ ή Η ΑΓΡΙΑΔΑ. Μια παρέα νέων καλεί στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί ένταση μεταξύ των προσώπων και οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις.

Ερμηνεύουν οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Τσουρής.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή: 21:00, Σάββατο:17:00 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις στο 210 5288170 – 171.

Σχετικά άρθρα