Αρχική / "Βραδινό άγχος": Κατεβάστε τον διακόπτη τώρα και ηρεμήστε
"Βραδινό άγχος": Κατεβάστε τον διακόπτη τώρα και ηρεμήστε  thumbnail

"Βραδινό άγχος": Κατεβάστε τον διακόπτη τώρα και ηρεμήστε

Ενα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άσχημου ύπνου είναι η ανικανότητα να «κατεβάσετε τον διακόπτη». Πολλές φορές, όταν είστε απασχολημένοι στη δουλειά, δεν έχετε τον χρόνο να σκεφτείτε άλλα θέματα της καθημερινότητας, όπως λογαριασμούς, αγορές, επισκευές, διακοπές, ραντεβού σε γιατρούς ή την επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον σκύλο σας. Όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, κι έτσι μόλις ξαπλώνετε τότε εισβάλλουν στο μυαλό σας. Θέλετε επίσης να αναλύσετε τη μέρα σας και να σκεφτείτε όσα έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα. Όλες αυτές οι σκέψεις μπορεί να σας προκαλούν σωματικό σφίξιμο και στενοχώρια, σύγχυση ή άγχος. Όσο εσείς σκέφτεστε διάφορα προβλήματ( και προσπαθείτε να τα λύσετε τόσο ο ύπνος απομακρύνεται από το δωμάτιό σας.


Για να σταματήσει αυτό, θα πρέπει να βάλετε όρια και να τα σεβαστείτε. Ένας εύκολος τρόπος να αποσυνδεθείτε είναι να μάθετε μερικες απλές στρατηγικές διαχείρισης του άγχους


Κλείστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Αρχίστε να σημειώνετε πόσο χρόνο περνάτε στο διαδίκτυο. Είναι πολύ εύκολο όταν βαριέστε να πιάσετε, ασυναίσθητα, το κινητό σας. Μην το πιάνετε. Ορίστε κάποιο χρονικό διάστημα καιά το οποίο δεν θα επιτρέψτε στον εαυτό σας να ελέγχει τις ανούσιες ενημερώσεις (ναι, ανούσια ίναι και τα αστεία σχόλια του Χάρι για το αγαπημένο σας τηλεοπτικό Γόου). Θα εκπλαγείτε από το πόσο συχνά παίζετε με το κινητό σας χωρίς καν να το καταλαβαίνετε. Όταν σκέφτεστε αυτό που θέλετε να τείτε και την εντύπωση που θέλετε να δώσετε στον κόσμο, το σώμα ζαι το μυαλό σας καταπιέζονται. Μία ώρα εκτός σύνδεσης το πρωί και Μγες ώρες το βράδυ, μαζί με το πρόγραμμα εκτόνωσης της έντασης, θα χαρίσουν στο μυαλό σας την ανάπαυλα που χρειάζεται τόσο πολύ. Μην έχετε το κινητό σας συνεχώς κοντά σας, αλλά δοκιμάστε να το αφήσετε σε άλλο δωμάτιο, έτσι ώστε να μπορέσετε να το ξεχάσετε για λίγη ώρα.


Ωρα για περισυλλογή


Οπως ακριβώς το σώμα σας συνηθίζει σε κάποιο πρόγραμμα, το ίδιο κάνει και το μυαλό σας. Αν πάντοτε σκέφτεστε και κάνετε τον απολογισμό της ημέρας στο κρεβάτι, μόλις ξαπλώσετε θα αρχίσετε αυτομάτως τα ίδια Για να σταματήσετε αυτό το πρότυπο θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό ?ας χρόνο για να συλλογιστεί πριν ξαπλώσετε. Είναι πολύ σημαντικό να ιναλύσετε τι συνέβη, πώς νιώσατε και τι σκεφτήκατε, γιατί αποκτάτε μια ίποψη για την κάθε περίπτωση, μια ευρύτερη οπτική και μια ξεκάθαρη δέα. Βασικά καθαρίζετε τον εγκέφαλό σας και δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να επιλύσει κάποια προβλήματα και να τα ξεπεράσει. Αν δη-ιιουργήσετε χώρο γι' αυτή τη διαδικασία μέσα στη μέρα σας, αντί για την ώρα που κοιμάστε, θα είστε περισσότερο συγκεντρωμένοι, λιγότερο κουρασμένοι και δεν θα επιτρέπετε σε τίποτα να διαταράσσει τις συνήθειες του ύπνου σας.


Διαθέστε ένα τέταρτο της ώρας την ημέρα, προς το βράδυ ή μόλις αρχίσετε τη διαδικασία του ύπνου, πριν δηλαδή την ώρα εκτόνωσης ης έντασής σας, στη διάρκεια του οποίου θα μπορείτε να συγκεντρώστε στα θέματα που συνήθως συλλογίζεστε τη νύχτα. Γράψτε σε έναν κατάλογο όσα έχετε να κάνετε και αριθμήστε τις δουλειές σας με σειρά ιροτεραιότητας. Μην ξεχνάτε να σβήνετε όσα από αυτά κάνετε, έτσι 'ωστε να διατηρείτε υψηλό το ηθικό σας. Επίσης, σημειώστε τρία πράγματα που έχετε ήδη ολοκληρώσει ή που συνέβησαν και πώς νιώσατε γι' αυτά. Σημειώστε αυτό το τέταρτο στο ημερολόγιό σας ή προγραμματίστε το στο κινητό σας, για να γίνει πιο επίσημο και να μην το αμελείτε.


Όταν βλέπετε τα πράγματα καταγεγραμμένα, τότε παίρνετε μια απόσταση από αυτά και σας δίνεται η ευκαιρία να τα ταξινομήσετε περισσότερο αναλυτικά παρά συναισθηματικά. Αντί να αποφεύγετε να σκεφτείτε τις δυσκολίες, ενεργείτε πιο εποικοδομητικά κι έτσι αισθάνεστε πιο ήρεμοι και λιγότερο αγχωμένοι.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X