Σινεμά. Τα Χρυσά Βατόμουρα της εβδομάδας!

Ο συνεργάτης μας, Βασίλης Γκάγκας δεν είναι ικανοποιημένος από τις ταινίες που είδε αυτή την εβδομάδα. Και στο σημερινό του σημείωμα μας προειδοποιεί…

Ποιες ταινίες θεωρεί χάσιμο χρόνου και ίσως δε θα έπρεπε να παρακολουθήσουμε; 

Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους «Upside Down»

Αισθηματική – Φαντασίας | 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107′ | κατάλληλο για όλους

Σκηνοθεσία: Juan Solanas

Σενάριο: Juan Solanas

Ηθοποιοί: Jim Sturgess, Kirsten Dunst, Timothy Spall

Βαθμολογία: 4/10

Λίγα λόγια για την ταινία…

Σε ένα παράξενο μέρος του σύμπαντος δύο πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τα μητρικά αστέρια τους πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και αυτό τους επιτρέπει να μοιράζονται την ίδια ατμόσφαιρα. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει ψηλά στον ουρανό και να δει τους κατοίκους του «επάνω» κόσμου. Με αυτό το φανταστικό αξίωμα ξεκινάει η υπόθεση της ταινίας «Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» όπου ένα αγόρι του κάτω κόσμου και μια κοπέλα του πάνω κόσμου ερωτεύονται και θα χρειαστεί να υπερνικήσουν ακόμα και τις συμπαντικές βαρυτικές δυνάμεις ώστε να καταφέρουν να βρεθούν ο ένας κοντά στον άλλο.

Ο νεαρός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Juan Solanas εμπνέεται μια πρωτότυπη αισθηματική ιστορία και την μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που φέρνει κοντά δύο ανθρώπους διαφορετικών τάξεων και κόσμων οι οποίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν ακαταμάχητες αντιξοότητες ώστε να μπορέσουν να είναι κοντά. Πρόκειται για μια ιστορία με πολλές αλληγορικές καταστάσεις η οποία φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως: τις θυσίες που μπορεί να κάνει αυτός που αγαπά και τις αντιξοότητες στις οποίες είναι ικανός να βρεθεί μέχρι και τον κοινωνικό διαχωρισμό και τη πολιτική θέση μιας σύγχρονης κοινωνίας η οποία εκμεταλλεύεται έναν ολόκληρο κόσμο λόγω «θέσης».

Γιατί δεν μου άρεσε:

Αν και σεναριακά η ιστορία είναι αρκετά πρωτότυπη και έξυπνη και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καλές, η ταινία χαρακτηρίζεται από αργούς χρόνους, χωρίς ιδιαίτερες σεναριακές εκρήξεις, μουντό κινηματογραφικό κλίμα που δυστυχώς σε αρκετά σημεία προκαλεί ιδιαίτερη πλήξη.

Μη Μου Χαλάς τη Μέρα «The Last Stand»

Περιπετειώδες Θρίλερ | 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107′ | κατάλληλο άνω των 15

Λίγα λόγια για την ταινία…

Ο μεγαλύτερος εν ζωή αρχηγός καρτέλ δραπετεύει από τη φυλακή και κατευθύνεται στα σύνορα του Μεξικού. Η ομοσπονδιακή αστυνομία αν και τον κυνηγάει ανηλεώς, δεν μπορεί να τον συλλάβει και στον δρόμο του μπαίνει ο σερίφης μιας μικρής συνοριακής πόλης με το Μεξικό. Αυτός, οι αστυνομικοί του και μια ομάδα από ανεκπαίδευτους χωριάτες θα αναλάβουν να εμποδίσουν τον βαρόνο να διαφύγει από το Αμερικάνικο έδαφος.

Ο Νοτιο – Κορεάτης Jee-woon Kim αναλαμβάνει να επαναφέρει στην ενεργό δράση τον Arnold Schwarzenegger σε μια περιπέτεια η οποία μόνο και μόνο από τον τίτλο της φαίνεται να είναι μια υπερβολικά «bad ass» σκληρή ταινία με πολύ δράση και περιπέτεια (η Ελληνική μετάφραση καλύτερα να παραμείνει ασχολίαστη).

Γιατί δεν μου άρεσε η ταινία; 

Καταρχάς να ξεκινήσω λέγοντας ότι εάν οι κύριοι πρωταγωνιστές δεν ήταν ο Arnold Schwarzenegger και ο Forest Whitaker δεν θα γνώριζε «κανείς» την ύπαρξη αυτής της παραγωγής. Γιατί εδώ που τα λέμε ποιος θα ήθελε να δει μια ταινία περιπετειώδους θρίλερ στην οποία το τρίτο, πιο γνωστό όνομα είναι ο Johnny Knoxville των Jackass, και την οποία σκηνοθετεί κάποιος που έχει σκηνοθετήσει αποκλειστικά και μόνο Κορεάτικες ταινίες;

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει καμία σχέση με την Αμερικάνικη κουλτούρα ταινιών δράσης; (Γίνεται αντιληπτό σε όλη τη διάρκεια της ταινίας).

Γιατί δε μου άρεσε ο Arnold Schwarzenegger;

Είναι αρκετά κουρασμένος και μεσόκοπος, προϊστορικό θηρίο πλέον, τα βάζει με τους κακούς και καταφέρνει να επιβληθεί σε αυτούς τόσο με τις ατάκες του όσο και με το κινηματογραφικό εκτόπισμα του. Γενικά τα καταφέρνει αρκετά καλά αλλά δεν διαφαίνεται εκείνο το ιδιαίτερο πάθος που τον χαρακτήριζε σε εκείνες τις ηρωικές cult ταινίες δράσης της δεκαετίας του ‘80. Αυτό οφείλεται σίγουρα σε κακές σκηνοθετικές οδηγίες αλλά και σε σεναριακή αστοχία.

Σε δεύτερους ρόλους και περισσότερο από όλους απόλαυσα τον Luis Guzmán ο οποίος υποδύεται έναν άσχετο και φοβητσιάρη αστυνομικό όπως επίσης και τον Peter Stormare στον ρόλο του παρανοϊκού εκτελεστή.

Γιατί δε θα πρέπει να την δεις.

Γενικά το The Last Stand πρόκειται για μια αρκετά κακή ταινία με πολλά κενά τα οποία μάταια προσπαθούν οι πρωταγωνιστές της να καλύψουν. Πολλές θα είναι εκείνες οι στιγμές που θα νιώσει πλήξη ο θεατής ο οποίος σίγουρα στο άκουσμα του ονόματος Arnold Schwarzenegger περιμένει να δει τόσα πολλά και τελικά θα φύγει με αρνητικές εντυπώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα