Όσκαρ 2013. Τα τελευταία προγνωστικά και τα φαβορί;

Μία ανάσα βρισκόμαστε πριν από την πιο λαμπερή γιορτή του κινηματογράφου, την 85η απονομή των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τα οποία θα μεταδοδούν την Κυριακή 24/2/2013 ( στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος από τον συνδρομητικό σταθμό nova).

Ποιοι πρωταγωνιστές είναι τα μεγάλα φαβορί; Σε ποιες κατηγορίες θα δοθεί σκληρή μάχη; Και ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν τα φετινά Όσκαρ;

Ο κριτικός κινηματογράφου από το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, Χρήστος Μήτσης απάντησε σε όλες μας τις απορίες.

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος έχουμε κάποιες κατηγορίες οι οποίες είναι σίγουρες και κάποιες κατηγορίες στις οποίες υπάρχει σασπένς. Η ταινία νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά είναι σίγουρα το «Επιχείρηση Argo».Το έχουμε δει σε όλα τα παράλληλα βραβεία όλων των ενώσεων, των κριτικών, των παραγωγών και στα BAFTA τα Βρετανικά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι καλύτερη ταινία θα είναι το «Επιχείρηση Argo».

Ποιοι πρωταγωνιστές θα κλέψουν τα φώτα;

Ο Μπεν Άφλεκ είναι ο μεγάλος νικητής αλλά ο Daniel Day Lewis θα κάνει το εξής αξιοθαύμαστο: αν κερδίσει το Όσκαρ θα είναι ο μόνος ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει τρία όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, κανείς άλλος ηθοποιός δεν έχει κερδίσει πάνω από δύο Όσκαρ α ρόλου! Οπότε θα γράψει ιστορία.

Η Χάθαγουει επειδή τραγουδάει live στην ταινία το “I dream a dream”,  είναι εντυπωσιακή και ήταν και είχε μια πολύ ωραία  παρουσίαση στα Όσκαρ πριν δύο χρόνια. Νομίζω ότι και φέτος θα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες.

-Στον α’ γυναικείο έχουμε δύο ωραίες γυναίκες, δύο ανερχόμενες νεαρές κοπέλες πολύ καλές ηθοποιοί, πολύ φωτογενείς, η Τζέσικα Τσαστέιν και η Τζένιφερ Λόρενς. Εδώ θα έχουμε “μάχη”!

-Και νομίζω ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς που θα φανεί στο τέλος της, είναι ο Τζορτζ Κλούνει που  είναι υποψήφιος ως παραγωγός του Argo. Είναι πάντα μέσα στους υποψήφιους, είναι πάντα μέσα στα πράγματα, άνθρωπος με πολιτική άποψη, νομίζω ότι θα σχολιαστεί πολύ και θα φωτογραφηθεί πολύ και στα φετινά Όσκαρ.

Ποιος θα πάρει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας;

Στη σκηνοθεσία θα γίνει μάχη. Είναι μια από τις πιο αμφίρροπες κατηγορίες. Νομίζω ότι και ο Σπίλμπεργκ και ο Άνγκ Λι, αλλά ακόμη και ο Χάνεκε έχουν πιθανότητες να το πάρουν. Νομίζω πως θα είναι από τις κατηγορίες που θα έχουν μεγάλο σασπενς.

Όπως επίσης και για το πρωτότυπο σενάριο.

Κι εκεί ο Κουέντιν Ταραντίνο με το Djanco είναι το φαβορί, μπορεί να γίνει όμως κάποια έκπληξη- ίσως από το Χάνεκε και την «Αγάπη». Για το σενάριο είναι σχεδόν σίγουρο το «Επιχείρηση Argo», με αφορμή αυτό να πούμε πως το «Argo» δεν είναι υποψήφιο για  σκηνοθεσία γιατί αν ήταν υποψήφιο για σκηνοθεσία ο Μπεν Άφλεκ θα ήταν φαβορί και εκεί.

Αν το κερδίσει το «Επιχείρηση Argo», θα είναι η πρώτη ταινία, μόνο μια φορά από το 1949, μια ταινία να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, χωρίς ο σκηνοθέτης της να είναι υποψήφιος. Μόνο μια φορά έχει γίνει.

Bραβεία καλύτερης ερμηνείας;

Και πάμε στους ρόλους: Nτάνιελ Ντει Λιούις  για α’ ανδρικό είναι σίγουρος. Αν Χάθαγουει για β’ γυναικείο, σιγουρότατη. Οι άλλες δύο κατηγορίες είναι πιο ανοιχτές, α γυναικείου ρόλου Τζένιφερ Λόρενς από τον «Οδηγό Αισιοδοξίας» είναι το φαβορί, με την Τζέσικα Τσάστειν από το Zero Dark Thirty να είναι έτσι όπως λέμε το outsider.

Στον β’ ανδρικό ρόλο ο Τόμι Λι Τζόουνς είναι το φαβορί από το Λίνκολν, αλλά νομίζω ότι εκεί το σκηνικό είναι ευμετάβλητο: Και ο Κρίστοφ Βαλτς, ακόμα και ο Άρκιν, ακόμα και ο Ντε Νίρο, ακόμα και ο Χόφμαν. Αυτή είναι μία από τις κατηγορίες που θα έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία;

Ξενόγλωσση ταινία νομίζω η «Αγάπη» θα το πάρει σίγουρα, στο animation, στην καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων  έχουμε μια διαμάχη: το «Ραλφ» είναι ίσως αυτή τη στιγμή το φαβορί, αλλά και το «Frankweenie» έχει αρκετές ελπίδες, ενώ ίσως κάνει την έκπληξη το «Brave» που πήρε την Χρυσή Σφαίρα, θα δούμε. Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι το Sugar man, ένα ντοκιμαντέρ που είναι πολύ ωραίο και νομίζω πως είναι μεγάλο φαβορί.

Τεχνικές κατηγορίες…

Η Άννα Καρένινα είναι φαβορί για τα σκηνικά και τα κοστούμια, πιθανόν όμως να πάρουν όσκαρ και  “οι Άθλιοι” . Για τη φωτογραφία “η Ζωή του Πι” είναι το φαβορί ( ο Κλαούντιο Μιράντα) ενώ  φαβορί είναι και το “Argo”. Συνήθως αυτός που παίρνει την καλύτερη ταινία όπως γίνεται συνήθως ή την καλύτερη σκηνοθεσία ή το καλύτερο σενάριο παίρνει και την φωτογραφία, έτσι νομίζω θα συμβεί και με το “Argo”.

H μουσική έχει πολύ ενδιαφέρον φέτος.

Υπάρχει ο Ντάριο Μαριανέλι από την Άννα Καρένινα που παίζει πάρα πολύ ωραία μουσική, υπάρχει ο Μίκαελ Ντάνα από την “ζωή του Πι”, επίσης πολύ ατμοσφαιρική μουσική. Στο Τραγούδι η Adele είναι το φαβορί με το Skyfall του James Bond. Μετά πηγαίνουμε στους ήχους  εκεί φαβορί είναι οι Άθλιοι, είναι και το Skyfall επίσης. Στα οπτικά εφέ, “η ζωή του Πι” έχει πολύ είναι πολύ εντυπωσιακή και πιστεύω πως θα κερδίσει βραβείο, πολύ εντυπωσιακά οπτικά εφέ όμως είναι και αυτά των “Εκδικητών”. Θα δούμε.

Η άποψη του Χρήστου Μήτση…

Όσκαρ με πολιτική χροιά…

Από τις ταινίες που είναι προτεινόμενες, αυτή που εγώ θεωρώ καλύτερη τουλάχιστον, είναι η «Αγάπη» του Χάνεκε και η «Ζωή του Πι». Ήταν ίσως και οι δύο καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Όμως το να προσπαθήσεις να βάλεις την δική σου λογική στα Όσκαρ, ίσως, δεν είναι σωστό. Τα Όσκαρ έχουν μια δική τους εμπεριστατωμένη λογική, γι’ αυτό ακριβώς είναι και τα διασημότερα βραβεία στον κόσμο. Σίγουρα θα δεις και θα κριτικάρεις, γίνονται φυσικά κατά καιρούς πολύ καλές επιλογές άλλες φορές όχι.

Εμένα μου άρεσε πολύ που δύο outsider κυρίως, η «Αγάπη» και τα «Μυθικά πλάσματα» κατόρθωσαν να φτάσουν τόσο ψηλά. Απέσπασαν τόσες υποψηφιότητες, χάρηκα πάρα πολύ, και δείχνουν ότι παράλληλα με τις μεγάλες επιλογές ο κόσμος μερικές φορές μπορεί να γνωρίζει και πράγματα πιο μικρά, πιο ανεξάρτητα, πιο ενδιαφέροντα, πιο καλλιτεχνικά. Εγώ το χάρηκα πολύ. Επίσης, μου άρεσε πολύ που η ζωή του Πι απέσπασε τόσες πολλές υποψηφιότητες γιατί την θεωρούσα πολύ σπουδαία ταινία.

Φέτος, είναι μία χρονιά με πολλές πολιτικές επιλογές. Δηλαδή, από το «Λίνκολν» ας πούμε του Σπίλμπεργκ μέχρι το Zero Dark Thirty και την Επιχείρηση Argo που είναι η πραγματική ιστορία της διάσωσης των Αμερικανών ομήρων στα γεγονότα της Τεχεράνης το 1981. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένα έντονο πολιτικό στίγμα στα φετινά Όσκαρ.

Μερικές φορές είναι θέμα εντυπώσεων, μερικές φορές όμως έχει να κάνει με το ότι-γενικότερα μιλώντας- κάποιος επενδύει εκεί, ότι η Αμερική αρχίζει να νοιάζεται για πολιτικά ζητήματα όπως την εποχή του Βιετνάμ. Δηλαδή, ένα τραύμα μέσα στο εσωτερικό, στην δική της κοινωνία, αυτό θα περάσει και στο σινεμά. Υπάρχουν ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική κοινωνία παλαιότερα και πιο σύγχρονα.  Μπορεί να είναι ο πόλεμος στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μπορεί να είναι οι πολιτικές του Μπους που έχουν αφήσει το σημάδι τους. Μπορεί να είναι η ελπίδα που πήγε να φέρει και για πολλούς και την έχει ή δεν την έχει φέρει ο Ομπάμα.

Όλα αυτά τα πράγματα την απασχολούν την αμερικανική κοινωνία αρκετά έντονα και νομίζω ότι είναι λογικό είναι μια κοινωνία με πολλούς φιλελεύθερους ανθρώπους  να εκφράζει πολιτική άποψη. Αλλά νομίζω ότι φέτος, ίσως επειδή υπήρχε και η χρονιά των εκλογών όλο αυτό το πράγμα, δεν είναι τυχαίο.

Χρήστος Μήτσης

Όλες οι υποψηφιότητες αναλυτικά!

Καλύτερη ταινία

Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Οδηγός Αισιοδοξίας (Silver Linings Playbook)
Zero Dark Thirty
Λίνκολν
Οι Άθλιοι
Η Ζωή του Πι
Αγάπη
Django ο Τιμωρός
Επιχείρηση: Argo

Σκηνοθεσίας

Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Ανγκ Λι, Η Ζωή του Πι
Στίβεν Σπίλμπεργκ, Λίνκολν
Μίκαελ Χάνεκε, Αγάπη
Μπεν Τσάιτλιν, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λίνκολν
Ντένζελ Γουάσινγκτον, Flight
Χιου Τζάκμαν, Οι Άθλιοι
Μπράντλεϊ Κούπερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Γιοακίν Φίνιξ, The Master

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Ναόμι Γουότς, The Impossible
Τζέσικα Τσαστέιν, Zero Dark Thirty
Τζένιφερ Λόρενς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Εμανουέλ Ριβά, Αγάπη
Κουαβανζανέ Γουάλις, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Κρίστοφ Βαλτς, Django ο Τιμωρός
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, The Master
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οδηγός Αισιοδοξίας
Άλαν Άρκιν, Επιχείρηση: Argo
Τόμι Λι Τζόουνς, Λίνκολν

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Σάλι Φιλντ, Λίνκολν
Αν Χάθαγουεϊ, Οι Άθλιοι
Τζάκι Γουίβερ, Οδηγός Αισιοδοξίας
Έλεν Χαντ, Μαθήματα Ενηλικίωσης
Έιμι Άνταμς, The Master

Πρωτότυπο Σενάριο

Μίκαελ Χάνεκε, Αγάπη
Κουέντιν Ταραντίνο, Django ο Τιμωρός
Τζον Γκέιτινς, Flight
Γουές Άντερσον και Ρόμαν Κόπολα, Ο Έρωτας του Φεγγαριού
Μαρκ Μπόαλ, Zero Dark Thirty

Διασκευασμένο Σενάριο

Κρις Τέριο, Επιχείρηση: Argo
Λούσι Άλιμπαρ και Μπεν Τσάιτλιν, Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου
Ντέιβιντ Μαγκί, Η Ζωή του Πι
Τόνι Κούσνερ, Λίνκολν
Ντέιβιντ Ο’Ράσελ, Οδηγός Αισιοδοξίας

Ξενόγλωσση Ταινία

Αγάπη (Αυστρία)
Kon-Tiki (Νορβηγία)
Νο (Χιλή)
A Royal Affair (Δανία)
War Witch (Καναδάς)

Καλύτερη Φωτογραφία

Σέιμους ΜακΓκάρβεϊ, Άννα Καρένινα
Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον, Django ο Τιμωρός
Κλαούντιο Μιράντα, Η Ζωή του Πι
Γιάνους Καμίνσκι, Λίνκολν
Ρότζερ Ντίκινς, Skyfall

Καλύτερο Μοντάζ

Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Επιχείρηση: Argo
Τιμ Σκουάιρς, Η Ζωή του Πι
Μάικλ Καν, Λίνκολν
Τζέι Κάσιντι και Κρίσπιν Στράδερς, Οδηγός Αισιοδοξίας
Ντίλαν Τίσενορ και Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ, Zero Dark Thirty

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Σάρα Γκρίνγουντ και Κέιτι Σπένσερ, Άννα Καρένινα
Νταν Χένα, Ρα Βίνσεντ και Σάιμον Μπράιτ, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Ιβ Στιούαρτ και Άνα Λιντς-Ρόμπινσον, Οι Άθλιοι
Ντέιβιντ Γκρόπμαν και Άννα Πίνοκ, Η Ζωή του Πι
Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον, Λίνκολν

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Brave
Frankenweenie
ParaNorman, Μια Υπερφυσική Ιστορία
Πειρατές!
Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα

Καλύτερα Κοστούμια

Ζακλίν Ντουράν, Άννα Καρένινα
Πάκο Ντελγκάδο, Οι Άθλιοι
Τζοάνα Τζόνστον, Λίνκολν
Έικο Ισιόκα, Καθρέφτη Καθρεφτάκι Μου
Κολίν Άτγουντ, Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

Καλύτερο Μακιγιάζ

Χάουαρντ Μπέργκερ, Πίτερ Μοντάνια και Μάρτιν Σάμουελ, Χίτσκοκ
Πίτερ Σουόρντς Κινγκ, Ρικ Φιντλέιτερ και Τάμι Λέιν, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Λίσα Γουέστκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ, Οι Άθλιοι

Καλύτερη Μουσική

Ντάριο Μαριανέλι, Άννα Καρένινα
Αλεξάντερ Ντεσπλά, Επιχείρηση: Argo
Μίκαελ Ντάνα, Η Ζωή του Πι
Τζον Γουίλιαμς, Λίνκολν
Τόμας Νιούμαν, Skyfall

Καλύτερο Τραγούδι

«Before My Time», Chasing Ice
«Everybody Needs a Best Friend», Ted
«Pi’s Lullaby», Η Ζωή του Πι
«Skyfall», Skyfall
«Suddenly», Οι Άθλιοι

Καλύτερος Ήχος

Τζον Ράις, Γκρεγκ Ράντλοφ και Χοσέ Αντόνιο Γκαρσία, Επιχείρηση: Argo
Άντι Νέλσον, Μαρκ Πάτερσον και Σάιμον Χέιζ, Οι Άθλιοι
Ρον Μπάρτλετ, Ντ.Μ.Χέμφιλ και Ντριου Κάνιν, Η Ζωή του Πι
Άντι Νέλσον, Γκάρι Ρίντστορ, και Ρόναλντ Τζάντκινς, Λίνκολν
Σκοτ Μίλαν, Γκρεγκ Π.Ράσελ και Στούαρτ Γουίλσον, Skyfall

Καλύτερο Μοντάζ Ηχητικών Εφέ

Έρικ Αντάλ και Ίθαν Βαν Ντερ Ριν, Επιχείρηση: Argo
Γουάιλι Στέιτμαν, Django ο Τιμωρός
Γιουτζίν Γκεάρτι και Φίλιπ Στόκτον, Η Ζωή του Πι
Περ Χόλμπεργκ και Κάρεν Μπέικερ Λάντερς, Skyfall
Πολ Ν.Τζ. Οτόσον, Zero Dark Thirty

Καλύτερα Οπτικά Εφέ

Τζο Λέτερι, Έρικ Σάιντον, Ντέιβιντ Κλέιτον και Ρ.Κρίστοφερ Γουάιτ, Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι
Μπιλ Γουεστενχόφερ, Γκιγιόμ Ροσρόν, Έρικ-Γιαν Ντε Μπόερ και Ντόναλντ Ρ.Έλιοτ, Η Ζωή του Πι
Γιάνεκ Σιρς, Τζεφ Γουάιτ, Γκάι Γουίλιαμς και Νταν Σούντικ, Οι Εκδικητές
Ρίτσαρντ Στάμερς, Τρέβορ Γουντ, Τσάρλι Χένλι και Μάρτιν Χιλ, Προμηθέας
Σέντρικ Νίκολας-Τρόγιαν, Φίλιπ Μπρέναν, Νιλ Κόρμπουλντ και Μάικλ Ντόσον, Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Inocente
Kings Point
Mondays Racine
Open Heart
Redemption

Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head Over Heels
Maggie Simpson in “The Longest Daycare”
Paperman

Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία

Asad
Buzkashi Boys
Curfew
Death of a Shadow
Henry

Σχετικά άρθρα