Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Tι εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα παιδί πριν ξεκινήσει ένα άθλημα
Tι εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα παιδί πριν ξεκινήσει ένα άθλημα thumbnail

Tι εξετάσεις πρέπει να κάνει ένα παιδί πριν ξεκινήσει ένα άθλημα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ –ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Από τον 


Νίκος Βουδούρη


Παιδιάτρο-ΝεογνολόγοΟ προληπτικός έλεγχος ανιχνεύει έγκαιρα νοσήματα πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και έτσι σώζονται ζωές. 1. Αιματολογικός έλεγχος:περιλαμβάνει γενική αίματος ,φερριτίνη (αποθήκες σιδήρου), TSH (λειτουργία θυρεοειδή), γενική ούρων (έλεγχος νεφρικής λειτουργιάς ),λιπιδεμικός έλεγχος δηλ.  χοληστερίνη, HDL(καλή) ,LDL (κακή), τριγλυκερίδια  και mantoux (ανίχνευση φυματίωσης ).

 2. Οφθαλμολογική εξέταση –Μάτια. (γίνεται έλεγχος για στραβισμό ,τεμπέλικο μάτι ,διαθλαστικές ανωμαλίες και για την αντίληψη χρωμάτων).

 3. Οδοντιατρικός έλεγχος .

 4. Καρδιολογικός έλεγχος .

 5. Ορθοπεδική εξέταση.


 


ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Κάθε φυσική δραστηριότητα και άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη σωματική , νοητική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Η πλειοψηφία των μαθητών συμμετέχουν υποχρεωτικά και οργανωμένα στο μάθημα της φυσικής αγωγής .


Η συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες εμπεριέχει και κάποιους κινδύνους για το παιδί. Ο προληπτικός έλεγχος είναι αναγκαίος έτσι ώστε να καθοριστεί η καλή σωματική υγεία του παιδιού για την ασφαλή συμμετοχή του στα αθλήματα. • Περιλαμβάνει την μέτρηση αρτηριακής πίεσης άνω και κάτω άκρων .

 • Ο αιματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τη γενική αίματος , σίδηρο (Fe), φερριτίνη ,μέταλλα, ιχνοστοιχεία , CPK, ουρία , κρεατινίνη, TSH, FT4 και σάκχαρο.

 • Ο καρδιολογικός έλεγχος γίνεται με Triplex και με ηλεκτροκαρδιογράφημα (μέσω αυτών των εξετάσεων γίνεται πρώιμη διάγνωση υπερτροφίας της καρδίας και μυοκαρδιοπάθειας) , επίσης συνιστάται και test κοπώσεως.

 • Οι ανθρωπομετρικές εξετάσεις εμπεριέχουν την μέτρηση βάρους ,ύψους , BMI, την περίμετρο του θώρακα και το μήκος άνω και κάτω άκρων.

 • Έλεγχος όρασης – οφθαλμολογική οξύτητα.

 • Ορθοπεδική εξέταση κατά την οποία γίνεται έλεγχος της μυϊκής ισχύος.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X