Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τσίπρας για προϋπολογισμό: Έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια
Τσίπρας για προϋπολογισμό: Έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια thumbnail

Τσίπρας για προϋπολογισμό: Έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια

Για έναν προϋπολογισμό που δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για έλλειψη ευθύνης, λόγω του ότι αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μια εθνική κόκκινη γραμμή για να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. «Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

«Κάποιοι ανακάλυψαν το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχει φορολαίλαπα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία γιατί στήνεται ένα σκηνικό Αποκάλυψης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «θα ήταν αστείο εάν δεν επρόκειτο για τις ίδιες δυνάμεις που τα τελευταία πέντε χρόνια προχώρησαν σε έντεκα μειώσεις συντάξεων». 

Καμμένος: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή


Real.gr Τσίπρας προϋπολογισμός 1 από realmedialive 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ. «Το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», τόνισε και εξήγησε ότι το υπόλοιπο ποσοστό θα καλυφθεί χωρίς επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις. «Ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να τα βρούμε αυτά τα 600 εκατ. με άλλο τρόπο. Αρνηθήκατε και είπατε ότι αποφύγατε να πέσετε στην παγίδα που σας έστησα. Αυτή είναι η συναίσθηση ευθύνης που σας διακατέχει» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο «εκτίθεστε εσείς, ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο». 

«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό» είπε, προσθέτοντας ότι «επτά μήνες ξημεροβραδιαζόσασταν με την προσδοκία: σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν. Δώσατε τα ρέστα σας με το δημοψήφισμα». «Χάσατε πανηγυρικά, μετά ήρθαν οι εκλογές, η πρώτη φορά που ο λαός αυτά τα 5 χρόνια κλήθηκε να ψηφίσει γνωρίζοντας τη συμφωνία». «Είναι πολλά 4 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εννοώντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.


Real.gr Τσίπρας προϋπολογισμός 2 από realmedialive 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί μόνη της τις συντάξεις. «Τον τελευταίο χρόνο μόνοι μας ήμασταν, σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «θα τις υπερασπιστούμε κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του». Μάλιστα, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε ότι «όταν ήρθε το δημοψήφισμα δώσατε τα ρέστα σας και χάσατε πανηγυρικά. Μετά ήρθαν οι εκλογές, η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός γνώριζε τη συμφωνία. Τις ξαναχάσετε». 

«Με αποφασιστικότητα και προσήλωση θα προχωρήσουμε μπροστά, με την κοινωνία στο πλευρό μας. Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε», είπε και τόνισε: «Σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει σύντομα η δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή, η εθνική και λαϊκή κυριαρχία, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε, ξέρουμε να το κάνουμε και να πετυχαίνουμε, και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει».


Real.gr Τσίπρας προϋπολογισμός 3 από realmedialive 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. «Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Real.gr Τσίπρας προϋπολογισμός 4 από realmedialive 

Όπως επισήμανε, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια «ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». «Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» πρόσθεσε.

Διακήρυξε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.


Real.gr Τσίπρας προϋπολογισμός 5 από realmedialive 

Ακατανόητα τα σενάρια περί εξόδου από την Σένγκεν

«Η Ελλάδα έβαλε τέλος στα ακατανόητα σενάρια κάποιων κύκλων στην Ευρώπη που την ήθελαν εκτός Σένγκεν» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.

«Ορισμένες χώρες έστω και με καθυστέρηση στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για απευθείας εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδας, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά και για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες»;

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε. «Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.


www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X