Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Θεραπεία κατά του καρκίνου: Ογκοθερμία & Υπερθερμία
Θεραπεία κατά του καρκίνου: Ογκοθερμία & Υπερθερμία thumbnail

Θεραπεία κατά του καρκίνου: Ογκοθερμία & Υπερθερμία

Η υπερθερμία και ογκοθερμία ως αντικαρκινική και ανοσοδιεγερτική θεραπεία


Η υπερθερμία και η ογκοθερμία είναι θεραπευτικές μέθοδοι κατά του καρκίνου. Λειτουργούν πάντα σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες. Βασίζονται κυρίως στην υπερθέρμανση των καρκινικών όγκων, μέσω της οποίας προκαλούν προοδευτικά θανατηφόρες αλλοιώσεις στα καρκινικά κύτταρα. Πρόκειται για θεραπεία ανώδυνη, χωρίς καμμία παρενέργεια (σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες) και οι επιπλοκές της είναι ασήμαντες και σπάνιες.
Ανεξάρτητα από τη θεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιείται επίσης ως ανοσοδιεγερτική μέθοδος, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο, έμμεσα, στην αντιμετώπιση των κακοήθων νεοπλασιών. Είναι καταξιωμένη ιατρική πράξη, εγκεκριμένη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα ιατρικώς προηγμένα κράτη.


Ολοσωματική και περιοχική/τοπική υπερθερμία


Η υπερθέρμανση των καρκινικών όγκων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Τοπικά/περιοχικά και ολοσωματικά.


Η τοπική/περιοχική ύπερθερμία περιορίζεται στην στόχευση συγκεκριμένης ανατομικής περιοχής, στην οποίαν βρίσκεται περιορισμένος ο καρκίνος, ενώ η ολοσωματική υπερθερμία εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος δεν είναι πια περιορισμένος. Επίσης, η ολοσωματική υπερθερμία μπορεί να εφαρμοσθεί και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (τεχνητός πυρετός). Τα μηχανήματα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στους δύο αυτούς τρόπους υπερθερμίας είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.


Υπερθερμία και Ογκοθερμία: Σε τί διαφέρουν


Η υπερθερμία και η ογκοθερμία, που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένη ανατομική περιοχή, έχουν επίσης διαφορά μεταξύ τους. Η υπερθερμία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας όλης της περιοχής στην οποίαν εφαρμόζεται (καρκίνος και κοντινοί υγιείς ιστοί), ενώ η ογκοθερμία, η επαναστατική νέα τεχνολογία της θερμοθεραπείας, προκαλεί εκλεκτική αύξηση της θερμοκρασίας του καρκινικού όγκου, με ελάχιστη διάχυση στους γύρω υγιείς ιστούς.


Η εταιρία Ογκο-υπερθερμία ΑΕ διαθέτει μηχανήματα ολοσωματικής υπερθερμίας και ογκοθερμίας. Στις τοπικές/περιοχικές θερμοθεραπείες δεν εφαρμόζει πλέον την παλαιότερη τεχνολογία της υπερθερμίας, αλλά αποκλειστικά της ογκοθερμίας. Ο όρος υπερθερμία παραμένει να χρησιμοποιείται συμβατικά, διότι ο όρος ογκοθερμία δεν είναι ακόμη καλά γνωστός στο ιατρικό κοινό.


Επιστημονική εποπτεία υπερθερμίας – ογκοθερμίας


Η υπερθερμία, παρ΄ ότι δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία (ραδιενέργεια, όπως η ακτινοθεραπεία), εκτελείται νομίμως από ογκολόγους-ακτινοθεραπευτές, στο γνωστικό αντικείμενο των οποίων ανήκει. Στην Ευρώπη εποπτεύεται επιστημονικά από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπερθερμικής Ογκολογίας (European Society of Hyperthermic Oncology-ESHO), ενώ στις διάφορες χώρες εποπτεύεται από τις κατά τόπους ιατρικές εταιρίες υπερθερμίας (ΗΠΑ). Στην Ελλάδα έχει ιδρυθεί και ήδη δραστηριοποιείται η Ελληνική Εταιρία Ογκολογικής Υπερθερμίας (ΕΕΟΥ).iator.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X