Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Θέλουμε Μεσόγειο θάλασσα σταθερότητας
Θέλουμε Μεσόγειο θάλασσα σταθερότητας thumbnail

Θέλουμε Μεσόγειο θάλασσα σταθερότητας

Τη «Διακήρυξη της Αθήνας» υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης, με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής.

«Επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για συνεργασία «μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων» και σημείωσε ότι οι τρεις χώρες βρίσκονται «σε μια δοκιμαζόμενη περιοχή, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη αποσταθεροποίηση και τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις». 

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό «η τριμερής συνεργασία μας αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και εκπέμπει και το μήνυμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Εξήγησε ότι με αυτή την προσέγγιση εξετάσαν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα διεθνή, τα μεγάλα ζητήματα στην περιοχή και διεθνώς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην κοινή δήλωση των Αθηνών που υιοθέτησαν Ελλάδας-Αίγυπτος-Κύπρος.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Τόνισαν τη σημασία που έχει (τόσο για τον λαό της Κύπρου όσο και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας) η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις πρσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία με όρους που θα επιτρέψουν τη συμφιλίωση για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Εξέφρασαν τη στήριξη τους στις διεθνείς πρωτοβουλίες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό όπως ο ISIS.

Υπό το φως των περιφερειακών προκλήσεων υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε, μια προσέγγιση που στοχεύει τόσο στην αποτελεσματική ανθρώπινη διαχείριση του φαινομένου, την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων των διακινητών όσο όμως και την αντιμετώπιση των αιτιών του, δηλαδή των συγκρούσεων των πολέμων και της φτώχειας.

-Παράλληλα, όπως είπε, τόνισαν τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον νέο κύκλο βίας που έχει ανοίξει και τόνισαν την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.Ενίσχυση συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους είτε συμμετέχουν όλοι μαζί είτε χωριστά. 

Υπογράμμισαμε ειδικότερα, όπως είπε, τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ -Αιγύπτου και την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει ουσιαστικά την Αίγυπτο, ώστε αυτή η τόσο σημαντική χώρα για την περιφερειακή σταθερότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τεράστιες προκλήσεις που αναδύονται και να βοηθηθεί για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο εσωτερικό της.

Ενέργεια

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως συμφώνησαν ότι η περιοχή μας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται και αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες «που αν αξιοποιήσουμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε με πολύ σημαντικά βήματα σε μια κατεύθυνση συνανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς μας».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση των αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο, του TAP του ΙGB, αλλά και πιθανών νέων αγωγών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, τόνισε ότι συμφώνησαν παράλληλα «στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεργασία μας αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών».

«Κάθε άλλο», συνέχισε, «αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για οριοθέτηση θαλλάσιων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου αλλά και για προώθηση συνεργειών προς όφελος των λαών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Αμοιβαίες επενδύσεις

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι συμφώνησαν στην ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας των τριών χωρών, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών τους ανταλλαγών και των θαλάσσιων μεταφορών. 

Συζήτησαν για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας διώρυγας στο Σουέζ, η ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών αλλά και η ενίσχυση της Κύπρου στον ναυτιλιακό τομέα. 

«Αναπτύξαμε τις δυνατότητες που διανοίγονται στις τρεις χώρες μας για αμοιβαίες επενδύσεις», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Μόνιμος μηχανισμός συνεργασίας

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένας μηχανισμός που θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. 

Συμφώνησαν, υπογράμμισε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που καλύπτει κι άλλους τομείς όπως οι παράκτιος τουρισμός, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος. 

«Όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία», υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο…»

Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του Αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο.
 
«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών αλλά και επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επιτυχής συνεργασία μας και τα αποτελέσματα που φέρνει αναδεικνύουν τη σημασία της ουσιαστικής Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και αποδεικνύουν ότι η εύθραυστη περιοχή μας μπορεί να καταπολεμήσει φαινόμενα εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού, φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και μισαλλοδοξίας και να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου».

«Δεν θέλουμε τη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «μια θάλασσα συγκρούσεων, αλλά ειρήνης σταθερότητας, διαπολιτισμικής ανταλλαγής, συνεργασίας, και σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα βάζουμε γερά θεμέλια προκειμένου πετύχουμε αυτό το όραμα».

Αλ Σίσι: Ακλόνητη δέσμευση για κοινή δράση

Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην απο κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου 

Ο Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι Εξέφρασε ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν για την ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε πολλούς τομείς, «που εξασφαλίζουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο τομέας της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της ναυτιλίας».

Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία σε αυτούς τους τομείς, η οποία θα αποδώσει τα οφέλη στους λαούς μας για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέπουμε την επόμενη περίοδο να υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα μέσα από κοινά έργα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη «αντανακλά την συμφωνία μας και την ταυτισή μας στα οράματα, καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».

«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επεσήμανε.Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι στην σημερινή διάσκεψη κορυφής, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν «στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος, στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου κάτι τέτοιο να συμβάλλει στην εξάλειψη ενός από τους μεγαλύτερους παράγοντες έντασης και αποσταθεροποίησης στην Μ. Ανατολή».

Ο Αλ Σίσι υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο «απαιτεί πολλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές», για να προσθέσει ότι «επίσης, σύμφωνα με τις συζητήσεις μας, προκύπτει η ανάγκη εύρεσης λύσης των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης». 

Ο ίδιος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης εξέφρασε «την συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθεις επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Ακουσα με πολύ προσοχή τον εξοχότατο πρόεδρο της Κύπρου και τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας, σχετικά με την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής κίνησης, με βάση ανθρώπινη και όχι μόνο με πρίσμα την ασφάλεια, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με ανθρώπινο πλαίσιο βάσει των διεθνών συνθηκών», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της γειτονικής χώρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή διοργάνωση της τριμερούς και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συμμετοχή του και την σημαντική συμβολή του στην στήριξη της τριμερούς διαβούλευσης.

«Αδημονώ να συγκληθεί η επόμενη συνάντησή μας στο Κάιρο για να εξασφαλίσουμε περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μας στην κοινή εργασία. Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε.

Αναστασιάδης: Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός

«Η σημερινή συνάντησή μας σε επίπεδο κορυφής υπήρξε απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Διακήρυξη της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ενίσχυση της κοινής ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κοινή διαπίστωση των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας, στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, δηλαδή της απόφασης της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού που να υλοποιεί πλέον εμπράκτως τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και που θα μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε έργα», δήλωσε ο ίδιος.

«Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ -Αιγύπτου, ειδικότερα στα θέματα που προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και των μεταναστευτικών ροών», είπε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι σημαντικός στόχος των τριών χωρών είναι η, από κοινού και με άλλες δυνάμεις, αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών στη ρίζα του. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την Τριμερή αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφωνήθηκε να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξης το συντομότερο των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου όσο και προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, «για την απόφαση στήριξης του ενδοκοινοτικού διαλόγου, του κοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μόνιμη λύση με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Ανέφερε δε στο σημείο αυτό πως συστατικά της λύσης δεν μπορεί παρά να είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και βεβαίως ο τερματισμός του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

Ευχαρίστησε επίσης τον Αλ Σίσι, ως προς το αποτέλεσμα της συμμετοχής, αλλά και της συμβολής του στην Ισλαμική Διάσκεψη συνεργασίας, διότι έχει δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα και μια άλλη αντίληψη μέσα στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης, με αποτέλεσμα τα ψηφίσματα να είναι πλησιέστερα προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής. 

«Είμαστε της άποψης ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών και πιστεύουμε ότι, μέσα από αυτό που χτίζουμε, μπορεί να επιτύχουμε», είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου και προσθέσει: 

«Στόχος δεν είναι να αποκλείσουμε κανέναν, γιατί οι ενεργειακές πηγές μπορεί να εξασφαλίσουν τις ανάγκες πολλών, όχι μόνο των Ευρωπαίων αλλά και άλλων από τους γείτονές μας».

Για την προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, είπε ότι θα αφορά θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.

«Προσβλέπω στη συνέχεια και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας επ’ ωφελεία των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης.


 


www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X