Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Ερωτικό στυλ: Τι είναι και τι συμβαίνει όταν το έχεις
Ερωτικό στυλ: Τι είναι και τι συμβαίνει όταν το έχεις thumbnail

Ερωτικό στυλ: Τι είναι και τι συμβαίνει όταν το έχεις

Ερωτικό στυλ είναι ο τρόπος πού έχει ο καθένας μας να σχετίζεται ώστε να συνδεθεί με κάποιο πρόσωπο. Είναι η προσέγγιση στον έρωτα. ’Οταν λέμε ότι το ερωτικό στυλ κάποιου είναι επιτυχημένο, εννοούμε πώς το άτομο αυτό είναι ικανό να σχετιστεί με κάποιο άλλο άτομο αυθόρμητα, δημιουργώντας μια σχέση πού βασί­ζεται στην εμπιστοσύνη και το θάρρος να αντιμετωπίζει τα γεγονό­τα και την συγκεκριμένη εμπειρία του από κάθε πλευρά, καλή ή κακή. 


Σημαίνει επίσης πώς οι κρίσεις του για τα ελαττώματα και τις αρνητικής πλευρές τού άλλου δεν βγαίνουν βιαστικά. Σημαίνει ακόμα την ικανότητα να εκτιμά συνολικά την προσωπικότητα τού άλλου με τον οποίο μοιράζεται τη σχέση.


Σε ένα  επιτυχημένο ερωτικό στυλ, η ικανότητα να διακρίνουμε τον ρόλο  μας στις καλές και τις κακές στιγμές μιας σχέσης είναι ουσιαστική. Η εμπιστοσύνη στη συναλλαγή πρέπει να αντικαθιστά το φόβο ότι μάς εκμεταλλεύονται, και η αναγνώριση τού γεγονότος ότι ο σύντροφός μας είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, πρέπει να αντικαθιστά την επιθυμία να τον αλλάξουμε ή να τον «φέρουμε στα μέτρα μας».


Η ικανότητα ετούτη να σχετιζόμαστε με ευαισθησία, ρεαλισμό και χωρίς επιφυλακτικότητα μ’έναν άντρα, δεν είναι εύκολη για κάθε γυναίκα, μπορούμε όμως να την αποκτήσουμε όταν καθησυχάσουμε τους φοβους και τις εσωτερικές συγκρούσεις που μας πιέζουν από τις πρώτες, καθοριστικές για τη διαμόρφωση μας, στιγμές.


Σκεφτείτε λοιπόν — σταθείτε καί συλλογιστείτε — πριν κατη­γορήσετε κάποιον.


Η ειρωνεία είναι πώς ένα επιτυχημένο ερωτικό στυλ δεν έχει κάποια συγκεκριμένη και φανερή μορφή πού να καθορίζει τον τρόπο μέ τόν οποίο πρέπει ν’ανταποκρινόμαστε στις σχέσεις μ’έναν άντρα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως είναι διαφορετική καί η κάθε εμπειρία του. Έτσι, η δημιουργία μιάς ερωτικής σχέσης απαιτεί μια ικανότητα να παρακολουθεί κανείς αυτό το άτομο πού διαρκώς μεταβάλλεται (όπως κι εκείνο πρέπει να κάνει με σάς).


Η έλλειψη ελαστικότητας καί οι στερεότυπες αντιδράσεις είναι αυτές πού κάνουν μια σχέση πληκτική. Αντίθετα, η ελαστικότητα, η ευελιξία, η αληθινή ελευθερία, είναι τα χαρακτη­ριστικά της επιτυχίας στον έρωτα. Από τήν άλλη, ένα ανεπιτυχές ερωτικό στύλ είναι μια ηττοπαθής στάση πού χαρακτηρίζεται από μιά απόλυτη καί ανυποχώρητη συμπεριφορά.


Χαρακτηρίζεται επί­σης από ακούσιες επιδράσεις παλαιότερών σχημάτων συμπερι­φοράς, για παράδειγμα, της παιδικής ηλικίας. Κάθε άντρας πού συναντάμε ταυτίζεται με τη μορφή κάποιου, από το παρελθόν μας.


Αυτή η μη συνειδητή επανάληψη σεναρίων τού παρελθόντος μας, καταστρέφει τις περισσότερες φορές μια σχέση πριν καλά καλά αρχίσει. Αντί να δώσει σε μια γυναίκα τη δυνατότητα ν’αντιμετω­πίσει μια ανθρώπινη ύπαρξη και να την αξιολογήσει με ρεαλισμό, το ψυχολογικό σχήμα τού παρελθόντος της υπαγορεύει μια αυτόματη απόκριση, αντανακλώντας τις παραμορφωμένες και προκατειλημμένες έννοιές του. 


Αντί να της επιτρέψει να αντιμετωπί­σει τον άντρα πού γνωρίζει σαν μια νέα σχέση, με καινούργια αρχή, σαν μια νέα εμπειρία με κάποιο ιδιαίτερο, ξεχωριστό άτομο, οι παλιές προκαταλήψεις της για τούς άντρες γενικά, μπαίνουν ξανά σε λειτουργία. Πάνω στον άντρα αυτόν, προβάλλονται διάφορες εικόνες για το πώς «θάπρεπε» να είναι. Έτσι η αληθινή σχέση θολώνει και καταστρέφεται. Ο άλλος δεν έχει καμιά ελπίδα να υπάρχει σαν ένα πραγματικό, αληθινό άτομο. 


 


Κείμενο της Γιεχούντα Νιρ. Απόσπασμα από το βιβλίο Αναζητώντας τον ιδανικό ερωτικό σύντροφο- Ευχαριστούμε τις εκδόσεις θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X