Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τεστ εντοπίζει τη νόσο έως και 16 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τεστ εντοπίζει τη νόσο έως και 16 χρόνια πριν τα συμπτώματα   thumbnail

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τεστ εντοπίζει τη νόσο έως και 16 χρόνια πριν τα συμπτώματα


Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα αιματολογικό τεστ που μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας έως και 16 χρόνια προτού η ασθένεια κάνει αισθητή την εμφάνισή της.
Το τεστ βασίζεται στη διάγνωση αντισωμάτων για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την τενασίνη-C (cTNC), η οποία υπάρχει σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των ασθενών.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρευματολογίας Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κιμ Μίντγουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις Annals of the Rheumatic Diseases, ανακοίνωσαν ότι, βάσει δοκιμών σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς, το τεστ κάνει διάγνωση της νόσου αρκετά χρόνια πριν την εκδήλωσή της με ακρίβεια περίπου 50%. Επίσης, έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια (98%) στο να αποκλείει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


 


Η νόσος προκαλεί χρόνια φλεγμονή και επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων. Είναι αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται κατά του εαυτού του, στέλνοντας αντισώματα που καταστρέφουν τους ίδιους τους ιστούς των αρθρώσεων. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, γι' αυτό και ένα τέτοιο τεστ καθίσταται απαραίτητο.


Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το νέο τεστ ανιχνεύει τα αντισώματα-βιοδείκτες κατά μέσο όρο επτά χρόνια πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έως και 16 χρόνια πριν. To νέο τεστ θα συμπληρώσει το υπάρχον τεστ CCP. onmed 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X