Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Η υγεία ορίζει την ευτυχία και όχι το αντίστροφο
Η υγεία ορίζει την ευτυχία και όχι το αντίστροφο thumbnail

Η υγεία ορίζει την ευτυχία και όχι το αντίστροφο

Η πεποίθηση ότι η δυστυχία και το στρες μπορούν αρρωστήσουν κάποιον ή ακόμη και να τον οδηγήσουν στον θάνατο είναι πολύ διαδεδομένη, ωστόσο οι επιστήμονες έρχονται να τη διαψεύσουν.


Σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα Αυστραλών και Βρετανών επιστημόνων, ούτε η δυστυχία ούτε η ευτυχία έχουν τελικά άμεση επίπτωση στη θνησιμότητα.


Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Νέας Νότιας Ουαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή σερ Ρίτσαρντ Πέτο, στη σχετική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», παρουσιάζουν στοιχεία για περίπου 700.000 γυναίκες με μέση ηλικία 59 ετών, από τις οποίες οι 30.000 πέθαναν στη διάρκεια μιας δεκαετίας.


Όπως έδειξε η έρευνα, δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων προηγουμένως είχαν δηλώσει σε σχετικά ερωτηματολόγια ότι ένιωθαν ευτυχισμένες και όσων είχαν δηλώσει δυστυχισμένες.


Οι ευτυχείς ασθενούν το ίδιο με τους δυστυχείς


Αντιθέτως, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν είναι ότι οι πιο δυστυχισμένοι αρρωσταίνουν περισσότερο, αλλά το αντίθετο, δηλαδή οι πιο άρρωστοι νιώθουν πιο δυστυχισμένοι και αγχωμένοι.


Αυτό που προκαλεί τη δυστυχία, δηλαδή, είναι η κακή υγεία και γι' αυτό η δυστυχία έχει συσχετιστεί με την αυξημένη θνησιμότητα. Η ίδια η δυστυχία από μόνη της δεν φαίνεται να φέρνει πρόωρο θάνατο από καρκίνο, καρδιοπάθειες ή άλλες αιτίες.


Μπερδεύουμε το αίτιο με το αποτέλεσμα


Σύμφωνα με τον καθηγητή Ρίτσαρντ Πέτο, μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι το στρες ή η δυστυχία «μπορούν άμεσα να προκαλέσουν αρρώστια, όμως απλούστατα μπερδεύουν το αίτιο με το αποτέλεσμα.


Φυσικά οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι, τείνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι σε σχέση με τους υγιείς, όμως η έρευνά μας δείχνει ότι ούτε η ευτυχία, ούτε η δυστυχία από μόνες τους έχουν οποιαδήποτε άμεση επίπτωση στο ποσοστό των θανάτων».


Οι καπνιστές δηλώνουν πιο δυστυχείς


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, το οποίο αφορά τις γυναίκες, είναι ότι η δυστυχία σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τη μοναξιά, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα κ.ά. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές γενικά δηλώνουν πιο δυστυχείς σε σχέση με τους μη καπνιστές.


efsyn

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X