Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με τα μαθηματικά
Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με τα μαθηματικά  thumbnail

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου με τα μαθηματικά

Πολλές φορές δεν αρκεί να εξηγήσουμε στο παιδί την πληροφορία που γράφει το βιβλίο ή την εκφώνηση της άσκησης των Μαθηματικών. Αυτό που προέχει είναι να βοηθήσουμε το παιδί να “δει” με το σωστό τρόπο την όλη διαδικασία. Στα Μαθηματικά, για τα περισσότερα παιδιά το κλειδί είναι να καταλάβουν ότι “λύνω μια άσκηση στα Μαθηματικά” συχνά σημαίνει “προσπαθώ ξανά και ξανά, σκέφτομαι τα δεδομένα από την αρχή και δοκιμάζω”. Άρα αυτό που χρειάζεται είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τη μαθηματική σκέψη.


Για το σκοπό αυτό σάς προτείνουμε τα εξής:


• Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να βλέπει τυχόν λάθη ως εργαλείο που του λέει τι πρέπει να ψάξει παραπάνω και να επανελέγξει. Επομένως, κάθε λάθος, θα πρέπει να είναι αφετηρία για νέα διερεύνηση/δοκιμή.


• Δώστε έμφαση στο να βοηθήσετε το παιδί να "διαβάζει" σωστά την εκφώνηση της άσκησης , ώστε να καταλαβαίνει τι του ζητά η άσκηση/πρόβλημα, γιατί συνήθως οι λάθος λύσεις οφείλονται στο ότι τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει σωστά το πρόβλημα.


ELEMENTARY-SCHOOL-MATH• Πάντα να ζητάτε από το παιδί να σας πει πώς σκέφθηκε για να λύσει την άσκηση. Ακόμα και αν η λύση είναι σωστή, μπορεί να ανακαλύψουμε με την κουβέντα ότι υπάρχει κάτι (π.χ. έννοια, διαδικασία) που το παιδί δεν έχει καταλάβει απόλυτα.


• Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει καταλάβει κάτι λάθος ή δυσκολεύεται στην κατανόηση μιας έννοιας/διαδικασίας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εκπαιδευτικό και να τον συμβουλευτείτε για το πώς θα βοηθήσετε το παιδί.


• Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στα Μαθηματικά, η εξάσκηση είναι το κλειδί για τη βελτίωση. Να ενθαρρύνετε το παιδί να λύνει ασκήσεις, αλλά κυρίως αξιοποιήστε για εξάσκηση τα μαθηματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής (π.χ. λογαριασμοί).


• Επειδή κάποια προβλήματα μπορεί να λύνονται με διαφορετικούς τρόπους, να ενθαρρύνετε το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και γενικώς να ψάχνει.


Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει το παιδί ότι "Κάνω μαθηματικά" σημαίνει επεξεργάζομαι δεδομένα, επιλέγω μέθοδο, δοκιμάζω, κάνω λάθη και επανεξετάζω.Η προσπάθεια, αυτό που λέμε "Παλεύω να λύσω μια άσκηση", δεν είναι ‘κακό’ ούτε συμβαίνει σε αυτούς που δεν ‘συμπαθούν’ τα Μαθηματικά, αλλά είναι κομμάτι της διαδικασίας και τελικώς η ουσία και ομορφιά των μαθηματικών.


"Δεν καταλαβαίνω τίποτα…" Βοηθώντας το παιδί να κατανοήσει τα μαθηματικά


Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται από αρκετά έως πολύ στα προβλήματα μαθηματικών. Βλέπω παιδιά που σαστίζουν στη θέα του προβλήματος και παραιτούνται πριν καν προσπαθήσουν λέγοντας….."δεν καταλαβαίνω τίποτα"! Τι κάνουμε λοιπόν; Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε το πρόβλημα με τους εξής τρόπους:


Ως παράδειγμα θα χρησιμοποιήσω ένα απλό προβληματάκι:
Λέει το πρόβλημα: Το κουτί είχε 12 καραμέλες.Τα παιδιά έφαγαν 4. Πόσες καραμέλες έμειναν;


– Διαβάζουμε αρκετές φορές το πρόβλημα μέχρι να το καταλάβει το παιδί. Κυκλώνουμε ή τονίζουμε με μαρκαδόρο τα δεδομένα του προβλήματος. Στο παράδειγμα θα κυκλώσουμε τα νούμερα 12 και 4.


– Υπογραμμίζουμε τις λέξεις κλειδιά. Στο πρόβλημα μας συγκεκριμένα θα υπογραμμίσουμε τις λέξεις "είχε", "έφαγαν" και "έμειναν".


– Σε ένα χαρτί ζωγραφίζουμε μια εικόνα σχετική με το πρόβλημα.Φτιάχνουμε ένα κουτί με 12 καραμέλες. Η οπτικοποίηση βοηθά το παιδί να σκεφτεί τη λύση.


– Αν το παιδί εξακολουθεί να μην μπορεί να λύσει το πρόβλημα, σχεδιάζουμε 12 καραμέλες, σβήνουμε τις 4 ώστε να δει πόσες μένουν.


670px-Help-Kids-With-Math-Homework-Step-3


Γενικά:


– Για τη λύση προβλημάτων μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντικείμενα. π.χ. μπογιές, μπαλάκια, αυτοκινητάκια, κούκλες, καραμέλες, μολύβια κ.λ.π.


– Γι προβλήματα σχετικά με το βάρος (γραμμάρια, κιλά κ.λ.π) μπορούμε να πάμε στην κουζίνα, να ζυγίσουμε, να υπολογίσουμε και να παίξουμε με τα παιδιά.Πρακτικά πράγματα δηλαδή! π.χ. ένα αλεύρι ζυγίζει 500 γρμ, πόσο ζυγίζουν τα 5 αλεύρια;


Διαβάστε τη συνέχεια στο www.infokids.gr


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X