Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Οι γυναίκες με πολυκυστικές έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κάνουν παιδιά με αυτισμό
Οι γυναίκες με πολυκυστικές έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κάνουν παιδιά με αυτισμό thumbnail

Οι γυναίκες με πολυκυστικές έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κάνουν παιδιά με αυτισμό


Τα παιδιά τα οποία γεννιούνται από μητέρες που παράγουν αυξημένες ανδρικές ορμόνες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτιστικές διαταραχές, διαπιστώνει επιδημιολογική μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry και δείχνουν για πρώτη φορά σχέση ανάμεσα στο σύνδρομο του Stein-Leventhal και τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (TSA).


Οι γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο του Stein-Leventhal (ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, SOPK), δηλαδή το 5% έως το 15% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, εκκρίνουν μη φυσιολογικά μεγάλη ποσότητα ανδρογόνων, και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.


Μελετώντας τους ιατρικούς φακέλους όλων των παιδιών ηλικίας από 4 έως 17 ετών, που γεννήθηκαν από το 1984 ως το 2007 στη Σουηδία, οι ερευνητές προσδιόρισαν μία στατιστική σχέση ανάμεσα σε αυτό το σύνδρομο και το αυτιστικό φάσμα.


"Ανακαλύψαμε ότι η ύπαρξη του SOPK στη μητέρα αυξάνει κατά 59% τον κίνδυνο του TSA στο παιδί", εξηγεί η ψυχίατρος Κυριακή Κοσίδου του τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.


"Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος στις μητέρες με σύνδρομο SOPK που πάσχουν ταυτόχρονα από παχυσαρκία, μία επιπλοκή κοινή σε περίπτωση αυξημένης έκκρισης ανδρογόνων", προσθέτει.


Αν και η έκθεση σε διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι πολύ σημαντικότερη στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια , δεν εντοπίστηκε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τις διαπιστώσεις αυτής της έρευνας.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αίτια της ενδεχόμενης σύνδεσης ανάμεσα στο σύνδρομο του Stein-Leventhal και τον αυτισμό "δεν είναι απολύτως σαφείς" και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.


"Είναι πολύ νωρίς για να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στα μαιευτικά κέντρα ως προς τη φροντίδα των εγκύων που πάσχουν από SOPK, αν και μία ευαισθητοποίηση για τη σύνδεση αυτή μπορεί να επιτρέψει έναν πιο έγκαιρο εντοπισμό των αυτιστικών διαταραχών σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου", σύμφωνα με την Ρενέ Γκάρντνερ, επίσης εκ των συγγραφέων της έρευνας.


koutipandoras.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X