"Το γάλα" της Άννας Βαγενά

Ο θίασος της Άννας Βαγενά ανέβασε και φέτος στο θέατρο Μεταξουργείο, το κοινωνικό θεατρικό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα». Πρόκειται για μία μεγάλη θεατρική επιτυχία, τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά.

Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

Το έργο μιλάει για την ιστορία μίας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που ήρθε στην Ελλάδα με τους δύο γιους της για μία καλύτερη τύχη. Το δυσάρεστο είναι πως ο ένας γιος της πάσχει από σχιζοφρένεια και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσαρμογή τους στην ξένη χώρα.

Η μάνα με τα δύο της παιδιά έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλές οικονομικές δυσκολίες και τον κοινωνικό ρατσισμό. Νιώθουν τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της καταγωγής τους αλλά και λόγω της ψυχικής ασθένειας του παιδιού. Τα προβλήματα είναι πολλά, ο φόβος, η αγωνία για το αύριο, η περιθωριοποίηση, τα οικονομικά προβλήματα προκαλούν εντάσεις και δυνατές συγκινήσεις. Όμως ο συγγραφέας καταφέρνει κάθε φορά που οι ήρωες βρίσκονται σε απελπισία να βρίσκουν δύναμη και κουράγιο για να προχωρούν, τις σκηνές βίας τις ακολουθούν σκηνές τρυφερότητας και αγάπης, τις στιγμές απογοήτευσης και φόβου ακολουθούν η πίστη και η ελπίδα, ενώ οι εφιάλτες ξεχνιούνται με όμορφα όνειρα!

Γιατί αξίζει να δω “Το γάλα”; 

Τα βασικά θέματα που αγγίζει είναι η προσαρμογή των μεταναστών σε μία ξένη χώρα, στην οποία πρέπει να αγωνιστούν για να επιβιώσουν και ο κοινωνικός ρατσισμός προς τα άτομα με ψυχικά προβλήματα. Δυστυχώς και στα δύο θέματα δεν υπάρχει η παιδεία από πολλούς για να τα αντιμετωπίσουν με ευαισθησία και πολύ συχνά παρουσιάζονται σκληρές σκηνές βίας.

Αξίζει να το δει κανείς, όχι μόνο γιατί αγγίζει ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, αλλά γιατί είναι ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, που μιλάει στις ψυχές των θεατών με τις δυνατές συγκινήσεις της σπαρακτικής ιστορίας και στη σημερινή εποχή έχουμε ξεχάσει να είμαστε άνθρωποι.

Αδιαμφισβήτητα είναι μία συγκλονιστική ιστορία με έντονες συγκρούσεις μεταξύ των ηρώων αλλά και στην ψυχή του κάθε ήρωα χωριστά.

Θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας, που έχει παιχτεί πολλές φορές.

Info!

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στο θέατρο Μεταξουργείο μέχρι  τις 2/6

Σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια: Άννα Βαγενά

Παίζουν:

Άννα Βαγενά

Λευτέρης Δημηρόπουλος

Βασίλης Παλαιολόγος

Κατερίνα Θεοχάρη

 Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο
Τηλ. 2105234382

 

 

 

.

Σχετικά άρθρα