Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Επούλωση των πληγών: Ακολουθήστε το παράδειγμα της γάτας
Επούλωση των πληγών: Ακολουθήστε το παράδειγμα της γάτας thumbnail

Επούλωση των πληγών: Ακολουθήστε το παράδειγμα της γάτας


Εάν έχετε συμβιώσει ποτέ με το οικόσιτο αιλουροειδές, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι έχει τη συνήθεια να γλείφεται ακατάπαυστα!
Φαίνεται πως κάτι ξέρουν οι γάτες, αφού μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Blood δείχνει ότι η επαφή με το σάλιο συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.


Το σάλιο περιέχει λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία δρουν ενάντια σε κάθε είδους ασθένεια και λοίμωξη. Το σάλιο περιέχει όμως και βλέννα, η οποία μαζί με τα λευκά αιμοσφαίρια, δημιουργεί ένα «δίχτυ» που παγιδεύει τα βακτήρια και προωθεί την επούλωση των πληγών.


«Φαίνεται πως η βλέννα του σάλιου είναι αυτή που ενεργοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια ώστε να σχηματίσουν αυτά τα αποτελεσματικά δίχτυα DNA και πρωτεϊνών», δηλώνει ο Ole E. Sørensen, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Έτσι, η επαφή με το σάλιο μπορεί να αποδειχθεί βοηθητική για την ταχύτερη επούλωση μιας πληγής στο δέρμα.


Ο ερευνητής διευκρινίζει ότι το πόσο επιταχύνεται η διαδικασία της επούλωσης εξαρτάται πιθανότατα από το είδος και την έκταση της πληγής. Επίσης, επισημαίνει –αν και προφανές– ότι η επαφή με το σάλιο δεν βοηθά σε περίπτωση εκτενούς τραύματος που συνοδεύεται από σημαντική αιμορραγία. onmed 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X