Ομαδική εικαστική έκθεση "Η τέχνη ως θεραπεία"

Ομαδική εικαστική έκθεση

“Η τέχνη ως θεραπεία” 

8-11 Ιουνίου 2013

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Δεξαμενές Καθαρισμού), Πειραιώς 100, Γκάζι

Ώρες λειτουργίας 11:00-21:00

 

Το   Κέντρο   Επαγγελματικής  Προεργασίας  και  Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης (ΚΕΠ)  της  Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την εικαστικό Μαρία Ρουσιώτη και το Πρόγραμμα «αντι-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) παρουσιάζουν ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο:

«Η τέχνη ως θεραπεία»

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των ασθενών-μελών της ομάδας «Εικαστικών Τεχνών» που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και θεραπείας. Στην ομάδα οι ασθενείς ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ενώ μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας αναδεικνύεται το έργο στο οποίο συμπυκνώνεται τόσο το βίωμα της ψυχικής νόσου όσο και η καλλιτεχνική έκφραση. Το έργο τέχνης γίνεται, έτσι, προέκταση του «ψυχικού χώρου», ένα επιπρόσθετο πεδίο ψυχικής ύπαρξης και λειτουργίας, ένα πεδίο επαφής με τον κόσμο και τον εσώτερο εαυτό.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της έκθεσης εντοπίζεται στην ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών της σε μια διαδικασία αποστιγματισμού της ψυχικής νόσου.

Την Δευτέρα, 10 Ιουνίου και ώρα 13:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση, στην οποία θα χαιρετήσουν ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, η κα Μαρίνα Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Υπεύθυνη του Προγράμματος Ψυχιατρικής Αποκατάστασης του Αιγινητείου Νοσοκομείου (ΚΕΠ) και του Προγράμματος «αντι-στίγμα» του ΕΠΙΨΥ, καθώς και η κα Μαρία Ρουσιώτη, εικαστικός και υπεύθυνη της ομάδας «Εικαστικών Τεχνών» του ΚΕΠ.

Στη συνέχεια θα λειτουργήσει διαδραστική παρέμβαση όπου γνωστοί άνθρωποι της πόλης, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και επιστήμονες, μαζί με το κοινό, μέσα από μια συμβολική εικαστική πράξη, θα «διαγράψουν» στιγματιστικές λέξεις και φράσεις, που συχνά χρησιμοποιούνται από την «κοινωνία» και αποτυπώνουν αρνητικά στερεότυπα, ταμπού και προκαταλήψεις σε βάρος των ανθρώπων που έχουν μια ψυχική νόσο. Με αυτό το δρώμενο, στόχος είναι να αναδειχθεί η δυνατότητα μιας κοινωνίας να «διαγράψει» το στίγμα, να «σβήσει» νοοτροπίες αποκλεισμού και εν τέλει να αποστιγματίσει τους ανθρώπους αυτούς που σηκώνουν όχι μόνο το βάρος της ψυχικής νόσου αλλά και το βάρος μιας κοινωνικής παθολογίας που δεν είναι άλλη από το στίγμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης  (8-11 Ιουνίου), από τις 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τόσο οι συμμετέχοντες δημιουργοί, όσο και επαγγελματίες υγείας θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για συζήτηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 210-6170822 και τα email: [email protected]

Σχετικά άρθρα