Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Η θανατηφόρος μηνιγγίτιδα τύπου Β μπορεί να προληφθεί
Η θανατηφόρος μηνιγγίτιδα τύπου Β μπορεί να προληφθεί thumbnail

Η θανατηφόρος μηνιγγίτιδα τύπου Β μπορεί να προληφθεί

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β πραγματοποιεί η GSK.


Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Α. Κωνσταντόπουλος.
Το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το Eθνικό Kέντρο Aναφοράς Mηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων. «Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η μηνιγγίτιδα είναι ο εμβολιασμός. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με τον εμβολιασμό για την οροομάδα C, ο οποίος έφερε την επίπτωση της νόσου από την οροομάδα αυτή σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας πλέον την οροομάδα Β να κυριαρχεί. Είναι πολύ σημαντικό το ότι σήμερα το εμβόλιο για την οροομάδα Β είναι πραγματικότητα και δίνει τη δυνατότητα στην παιδιατρική κοινότητα να συμβάλλει δραστικά στη μείωση της νόσου», τόνισε ο κύριος Κωνσταντόπουλος.
Τη συγκλονιστική προσωπική της εμπειρία, όταν η κόρη της 17 ετών προσβλήθηκε από το συγκεκριμένο τύπο της νόσου, μοιράστηκε η Αναστασία Νάτσιου, Παιδίατρος. «Όλα θα τα είχαμε αποφύγει, εάν απλά είχε εμβολιασθεί», σχολίασε.


Η καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα», έχει στο επίκεντρο τις δυνατότητες πρόληψης μιας θανατηφόρου πάθησης, οι οποίες παρέχονται από το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο έναντι μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β, που διατίθεται στην Ελλάδα από την GlaxoSmithKline.
Την δέσμευση της GlaxoSmithKline στην καινοτομία και στην κυκλοφορία νέων και καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών σημείωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος GSK Ελλάδος, Roberto Greco. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην GSK που προσφέρουμε ένα εμβόλιο που προστατεύει από μια τόσο επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί πολλές αθώες ζωές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε επικεφαλής μιας εκστρατείας που θα διευκολύνει το ρόλο των παιδιάτρων στην ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά τον εμβολιασμό. Ας ελπίσουμε ότι, την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το Bexsero είναι διαθέσιμο σε όλα τα παιδιά που το χρειάζονται. Άλλωστε έχουμε δεσμευτεί για τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα, να αισθάνονται καλύτερα και να ζουν περισσότερο», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Greco.


Την καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα», που περιλαμβάνει tv & radio spot, καταχωρήσεις και την ιστοσελίδα www.paidikahamogela.gr, παρουσίασε αναλυτικά η Τζούλια Βασιλειάδου, Ιατρική Διευθύντρια GSK Ελλάδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος της καμπάνιας ‘’Παιδικά Χαμόγελα’’ είναι να ενημερώσει το κοινό πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. O εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία και αποτελεί μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην ευημερία των πληθυσμών».
Το εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.


virus.com.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X