Αρχική / More / Life stories / ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αλυσίδα καταστημάτων
ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αλυσίδα καταστημάτων thumbnail

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αλυσίδα καταστημάτων

Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1917, σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας, την Κερτίζα.  Ως παιδί, μικρό τσοπανόπουλο,  γυρνούσε με το κοπάδι του στα γύρω χωριά μέχρι που μια μέρα ένα κριάρι τον χτύπησε στο κεφάλι και του άφησε σημάδι για όλη του τη ζωή.  Αργότερα ο ίδιος  θα πει πως το κριάρι και ο βουνίσιος αέρας του έφεραν γούρι.Ένας άνθρωπος πανέξυπνος με όραμα αισιοφδοξία και στόχο, κατάφερε να στήσει μια αυτοκρατορία στον χώρο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.


 "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, και του πουλιού το γάλα".


Ο Γεράσιμος ήταν το  τέταρτο από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας που ζούσε από τη γη. Δεν έπαψε ούτε μια στιγμή να εργάζεται από την τρυφερή ηλικία των 13. Αφήνοντας το χωριό, έρχεται στην Αθήνα και ενώ συνεχίζει να εργάζεται πηγαίνει σε νυχτερινό σχολείο.


Μαζί του ήρθαν και δύο από τα αδέρφια του, ο Γιώργος και ο Χαράλαμπος  και όλοι μαζί μετά από πολύ κόπο καταφέρνουν να αγοράσουν ένα μικρό κατάστημα τροφίμων στην οδό Βουλής 29 το οποίο ανακαινίζουν. Αυτό το κατάστημα με την διάσημη επιγραφή Αφοι Βασιλόπουλοι θα είναι  το τυχερό τους.Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 40 ο Γεράσιμος παρατηρεί ένα περιστατικό που του κάνει εντύπωση. Έξω από το Σύνταγμα, στην διαδρομή προς το «μπακάλικο»  προσέχει έναν λούστρο ο οποίος έχει πάντα δουλειά.   Του είχε κάνει τρομερή εντύπωση ότι υπήρχαν φορές που ενώ οι άλλοι  περίμεναν άπραγοι, σε αυτόν οι πελάτες έκαναν ουρά.   Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν θα αργούσε να λύσει το μυστήριο: ο συγκεκριμένος άνθρωπος  ήταν πάντα περιποιημένος και καθαρός, με ένα άσπρο, ατσαλάκωτο πουκάμισο. Αυτή τη βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του εικόνα, αρκετά αργότερα, θα την μεταλαμπάδευε στα καταστήματά του, όπου θα κυριαρχούσαν στοιχεία όπως ποιότητα, καθαριότητα και άψογη εξυπηρέτηση.Στην παρέα των τριών αδερφών  λίγο αργότερα θα προστεθεί και ο μικρότερος γιος  της οικογένειας, ο Γιάννης.  Όλοι μαζί  εξαγοράζουν το 1950  ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου.  Το ιστορικό αυτό κατάστημα Delicatessen, στην οδό Σταδίου 19, θα κάνει τρομερή επιτυχία καθώς θα αποτελέσει τον αγαπημένο προορισμό των  Αθηναίων, οι οποίοι βρίσκουν ευρωπαϊκά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.  Η δε φήμη του ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την  αναγνώρισή του ως επίσημου προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής, καθώς και με τη βράβευσή του, το 1956, ως το κατάστημα τροφίμων με την καλύτερη βιτρίνα.


 


 


 Την ίδια περίοδο στις αρχές δηλαδή της δεκαετίας  του ’50, η γκάμα των προϊόντων των δύο καταστημάτων θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς οι αδερφοί Βασιλόπουλοι θα δημιουργήσουν εταιρεία αντιπροσωπειών / διανομών, η οποία θα εισάγει, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, επώνυμες μάρκες όπως Colgate, Uncle Ben’s, Knorr, Kellogg’s, Tide κτλ.


 


Η επόμενη δεκαετία θα φέρει την διάσπαση των τεσσάρων αδερφών με τον Γεράσιμο και τον Χαράλαμπου Βασιλόπουλ να ιδρύουν μαζί με άλλους συνεργάτης την ΑΒ Αφοί Βασιλόπουλοι ΕΠΕ, ανοίγοντας καταστήματα στην Κηφισιά, στην Βάρκιζα και στο Παλαιό Φάληρο. Η έννοια του παραδοσιακού παντοπωλειου  παραχωρεί τη θέση του στο πρωτοεμφανιζόμενο τύπο καταστημάτων, τα σούπερ μάρκετ.Τα δύο αδέρφια αντιλαμβάνονται τη νέα τάση και σπεύδουν, το 1969, να ανοίξουν το κατάστημα που θα αποτελούσε τομή στο χώρο του λιανεμπορίου, στο Φάρο Ψυχικού. Η ‘’Μητρόπολη’’, όπως έμελλε να ‘’βαφτιστεί’’ το παλαιότερο κατάστημα του ομίλου ΑΒ, ήταν ότι πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό είχε να επιδείξει ο κλάδος του σουπερμάρκετ σε όλα τα Βαλκάνια. Η ‘’Μητρόπολη’’ των 25.000 διαφορετικών προϊόντων, θα αναδεικνυόταν σε σημείο αναφοράς της επώνυμης Αθήνας, όπου θα συνέρρεαν οι κυρίες με τις γούνες  αλλά και οι Φιλιππινέζες οι οποίες το ίδιο απόγευμα της παραλαβής θα ‘’εξαφάνιζαν’’ τις ασιατικές εισαγωγές.Το  τόσο πετυχημένο σλόγκαν  τους «και του πουλιού το γάλα»  μαρτυρούσε τον στόχο για απόλυτη  ικανοποίηση των πελατών σε θέματα ποιότητας, ποικιλίας αλλά και εξυπηρέτησης στοχεύοντας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα του πληθυσμού. Με αυτή τη λογική τα δύο αδέρφια επεκτίνωνται ανοίγοντας άλλα εννέα καταστήματα στις λεγόμενες «καλές συνοικίες» της Αθήνας μέχρι το 1989.Τη χρονιά εισόδου της εταιρείας στο ΧΑ κατά τη δεκαετία του 90 η επέκταση της εταιρίας είναι καταιγιστική: ανοίγει  το πρώτο κατάστημα εκτός Αττικής, στον Πύργο Ηλείας, τόπο καταγωγής των ιδρυτών, καθώς και το Mega Ελληνικού, που βραβεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου ως το πιο ολοκληρωμένο σουπερμάρκετ της Ευρώπης.


Επόμενος σταθμός για την ΑΒ το 1992 όταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος διαβλέποντας τις παγκόσμιες εξελίξεις μεταβιβάζει την πλειοψηφία των μετοχών στον όμιλο Delhaize-Le Lion του Βελγίου εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχεια της εταιρείας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σήμερα η εταιρεία ΑΒ  κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην λίστα με τις εμπορικές εταιρίες στην Ελλάδα με περισσότερα από 201 καταστήματα και σχεδόν 10.000 εργαζομένους.


 


Στην επέτειο των 70 χρόνων της εταιρείας ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος είχε πει: «Εκείνα τα χρόνια δουλεύαμε πολύ σκληρά. Έπρεπε να σηκώνουμε δύο φορές το βάρος μας. Εγώ ζύγιζα 40 οκάδες και σήκωνα 100».


 


Το 1995, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος  αποσύρθηκε από την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. όχι βέβαια για  να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο:  Ιδρύει  μαζί με άλλους Έλληνες, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων» με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας  προσφέροντας σε τροφή σε χιλιάδες άπορους. Βραβεύτηκε πολλές φορές για την κοινωνική του προσφορά και για το έργο του Iδρύματος «Tράπεζα Tροφίμων». Tο 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος  του απένειμε τον Xρυσό Σταυρό του Tάγματος του Φοίνικος, ενώ έχει τιμηθεί από τον πρώην δήμαρχο Aθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο  για την κοινωνική του προσφορά στην πόλη και τη στήριξη των αστέγων.


Aπλός και λιτός στη ζωή του, καλός οικογενειάρχης, σύντροφος ευγενικός και στοργικός για την κ. Nανά Bασιλοπούλου, πάντα καλοντυμένος και φιλοπρόοδος, διάβαζε την «Kαθημερινή». «O άνθρωπος πρέπει να μείνει ψυχρός και αδιάφορος μπρος στον πόνο, απαράλλαχτα, όπως το ξύλο του κέδρου κρατά το άρωμά του, ακόμα κι όταν το κόψει το τσεκούρι», έλεγε


Ποτέ δεν ήθελε από τους δημοσιογράφους να γράφουν για εκείνον και την εκπληκτική του σταδιοδρομία «Γράψτε για την Τράπεζα Τροφίμων, για το έργο που δίνει τροφή σε παιδιά, γέροντες, σε κάθε λογής συνανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας» έλεγε.


 


Η ελληνική «Τράπεζα Τροφίμων – ‘Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας» ιδρύθηκε το 1995 (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.6.95), με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Το 1997 δημιουργήθηκε παράρτημα της Τράπεζας Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.


 Από την ίδρυσή του ως το 2001, η Τράπεζα Τροφίμων λειτούργησε σε ενοικιαζόμενο χώρο με γραφεία και αποθήκες στα Μελίσσια, με δαπάνη που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον ιδρυτή του.


Από το 2001 η Τράπεζα Τροφίμων στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον κόμβο Αγίου Στεφάνου-Κρυονερίου, στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.


Η αγορά, ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του κτιρίου καλύφθηκαν εξολοκλήρου με δωρεά του ιδρυτή του Γεράσιμου Βασιλόπουλου.


 


Την ιδέα της Τράπεζας Τροφίμων είχε ο John Van Hengel, που ίδρυσε το 1967 την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ). Η ιδέα επεκτάθηκε στην Αμερική καθώς και την Ευρώπη. Η πρώτη ευρωπαϊκή Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1984 στο Παρίσι. Σήμερα λειτουργούν 254 Τράπεζες Tροφίμων σε 22 χώρες της Ευρώπης και 400 στην Αμερική.Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος έφυγε πληρής ημερών στις 21 Μαΐου το 2006 σε ηλικία 89 ετών.  Ο παππούς Γεράσιμος, πρόλαβε να δει και  δισέγγονα από την από την αγαπημένη του εγγονή του Φαίη Αναγνωστοπούλου Μάντζαρη που είναι εικαστικός με σπουδές αρχιτεκτονικής στην Αμερική.
Η αγαπημένη του σύζυγος  Αθηνά Βασιλοπούλου και η κόρη του Μαρία Αναγνωστοπούλου η οποία ειναι Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος  της ΟΛΥΜΠΙΑ ΞΕΝΙΑ ΑΕ συνεχίζουν το έργο του με την ίδια αγάπη.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X