Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αναβρασμός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Αναβρασμός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας thumbnail

Αναβρασμός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σε έκτακτη σύνοδο, που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές του νέου έτους, θα γνωστοποιήσουν οι πρυτάνεις τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο αναρτάται σήμερα στην ιστοσελίδα τουυπουργείου Παιδείας.


Το νομοσχέδιο παραδόθηκε από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στους πρυτάνεις χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα της τακτικής συνόδου τους, κι ενώ πρόκειται να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.


Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχέδιου που αναμένεται να πυροδοτήσουν έναν έντονο διάλογο είναι αυτές που αφορούν την συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών και την επαναφορά των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς και η διάταξη που αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο.


Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά.


Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Οι πρυτανικές εκλογές, προβλέπεται ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πενήντα ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.


 


Στο θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές. Παρά τη διατήρηση της ιδιότητας, πάντως, αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν το δικαίωμά τους σε παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.


Αντίθετα, οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συνεχόμενα ή όχι. Κατά την περίοδο της διακοπής θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα.


Το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.


www.enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X