Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Τσιγκούνηδες, ζηλιάρηδες, ωραιοπάθεις: Τύποι ανδρών που απωθούν τη γυναίκα
Τσιγκούνηδες, ζηλιάρηδες, ωραιοπάθεις: Τύποι ανδρών που απωθούν τη γυναίκα thumbnail

Τσιγκούνηδες, ζηλιάρηδες, ωραιοπάθεις: Τύποι ανδρών που απωθούν τη γυναίκα

Υφίστανται ψυχικοί καρκίνοι που διαβρώνουν τον ανδρισμό. Καρκίνοι που υφέρπουν και που σε πρώιμα στάδια δεν είναι αναγνωρίσιμοι, αλλά θέτουν την σφραγίδα τους στην προσωπικότητα, σε βαθμό που την καθορίζουν.


Κείμενο του ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη 


- Η ζήλια είναι ένας τέτοιος καρκίνος στη ζωή κάποιων ανδρών. Είναι ένα σαράκι που κατατρώει την σχέση. Εν ονόματι της αγάπης, καταστρέφει την αγάπη. Ενοχοποιεί την κάθε εκδήλωση θηλυκότητας της γυναίκας του. Κατηγορεί για κρυφές μυστικές σκέψεις, ενώ ο ίδιος είναι βυθισμένος σε σκοτεινές σκέψεις. Προσπαθεί να ελέγξει και καταλήγει τραγικά αδύναμος.


Η ζήλια υποκρύπτει μιαν επιθυμία. Μιαν επιθυμία που ζητάει την προτεραιότητα στη σχέση με τη σύντροφο. Ο άντρας που δεν νιώθει σίγουρος, προβάλλει την ανασφάλειά του στη γυναίκα του και την αντιμετωπίζει ως αναξιόπιστη. Επομένως τής επιτίθεται και καθώς προσπαθεί να την συγκρατήσει στη σχέση, τελικά την χάνει.


Σε κάποιες καταστάσεις ο άντρας φτάνει να ζηλεύει ακόμη και τα παιδιά του, επειδή είναι κοντά στη μητέρα. Τελικά φτάνει να οδηγεί τα πράγματα στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία.


Αυτοεκπληρούμενη προφητεία σημαίνει ότι κάποιος προφητεύει κάτι κακό για την ζωή του και στην συνέχεια οδηγεί τα πράγματα κατά τρόπο που να επαληθευτεί.


Η δημιουργία διαρκών αναίτιων ζηλοτυπιών οδηγεί την γυναίκα να υιοθετεί επιφυλακτική στάση, με συνέπεια την πανηγυρική επιβεβαίωση των υποψιών του και τέλος την δημιουργία νέων καταστάσεων αμφισβήτησης και έντασης.


- Ένα κλασικό καρκινικό στοιχείο στον ανδρισμό είναι η τσιγγουνιά. Άντρας είναι αυτός που προσφέρει. Αν δεν μπορείς να προσφέρεις, δεν είσαι άντρας. Ο άντρας στον αρχαίο ρόλο του ήταν ο κουβαλητής που ένιωθε σημαντικός επειδή πρόσφερε.


Ο άντρας που προσπαθεί να δώσει με το σταγονόμετρο ακυρώνει τον ίδιο τον εαυτό του. Αγωνιω-δώς προσπαθεί να διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία, διαβρώνει την προσωπικότητά του και τελικά χάνει τον εαυτό του.


Η τσιγγουνιά δεν είναι οικονομικό μέγεθος, έχει  να χάνει με ψυχική διάσταση. Ο άνδρας που δεν προσφέρει, χάνει τον ανδρισμό του, καθώς αυτό αφορά όλους τους τομείς της ζωής του. Με τον ίδιο τρόπο που είναι τσιγγούνης στα οικονομικά, με τον ίδιο τρόπο θα είναι τσιγγούνης στον έρωτα. Με τον ίδιο τρόπο θα είναι τσιγγούνης στα συναισθήματα.


Κανένας βέβαια δεν αναγνωρίζει την τσιγγουνιά του και δεν το παραδέχεται, ακριβώς όπως ο αλκοολικός ή ο εξαρτημένος σε ουσίες, που βρίσκει διάφορες δικαιολογίες και ιδεολογικές καλύψεις για να μην αλλάξει τίποτα στη συμπεριφορά του.


- Ένας άλλος ψυχικός καρκίνος στη ζωή των αντρών είναι η εναγώνια αναζήτηση εξασφάλισης. Η εξασφάλιση που απαιτεί την απόλυτη τάξη, την μη επαφή με τα φυσικά ή τα κοινωνικά μικρόβια και οδηγεί στη διάβρωση της προσωπικότητας και των σχέσεων. Η εξασφάλιση οδηγεί στην εξασθένιση των προσωπικών δεξιοτήτων. Ή εξασφάλιση οδηγεί στην κούραση προτού καν υπάρξει το έργο. Η εξασφάλιση οδηγεί στην ακινητοποίηση και στον μαρασμό.


Η εξασφάλιση, όταν εστιάζεται στην υγεία, παράγει την αρρωστοφοβία, την αφόρητη ηδονική αναζήτηση συμπτωμάτων και νόσων, την εντρύφηση σε ιατρικές εξετάσεις και σε θεραπείες, φαρμακευτικές ή εναλλακτικές. Είναι τότε που το αντρικό σώμα παύει να είναι ελκυστικό, αφού καταντά πηγή νοσηρότητας.


Ο σύγχρονος άντρας καταντά ανάπηρος αν δεν παίρνει την ευθύνη της διακινδύνευσης, 'Οχι βέβαια της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια και από τον όποιας μορφής τζόγο, που αποτελούν την παραδοχή ότι η ζωή είναι ισοπεδωμένη και απαιτεί ψευδαισθήσεις ρίσκου.


Η διακινδύνευση είναι η διαρκής αναζήτηση νέων δρόμων, νέων διαδρομών, νέων αποτελεσματικών μέσων, νέων στόχων. Ένας άντρας που είναι σύγχρονος έχει να επιλέξει την διακινδύνευση. Οι σημαντικοί άντρες στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν εκείνοι που τόλμησαν. Εκείνοι που δεν κλείστηκαν μέσα στην ατομικότητά τους, αλλά ανοίχτηκαν δίχως να σταματήσουν στα υπαρκτά εμπόδια και στους όποιους περιορισμούς.


Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στο παρελθόν ωραιοποιώντας το, και να μην ανοίγουμε καινούργιους δρόμους στο σήμερα.


Ο άντρας που αναφέρεται διαρκώς στους φόβους και τους κινδύνους που υπάρχουν, εμποδίζει το υγιές άνοιγμα στην κοινωνία και επομένως δημιουργεί θυμό στη γυναίκα του, στα παιδιά του, αλλά και στους επαγγελματικούς συνεργάτες ή υφισταμένους τον.


Η αγωνία για την εξωτερική εικόνα και το φαίνεσθαι είναι ένας ψυχικός καρκίνος που παίρνει καινουργές διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή. Σήμερα τα περιοδικά κάνουν εκτενεις αναφορές στην εξωκή εμφάνιση και στην κοινωνική συμπεριφορά των ανδρών. επιμένοντας στο φαίνεσθαι.


Η αγωνία για την εξωτερική εικόνα έχει γίνει προϊόν εκμετάλλευσης στην αγορά των fitness, στην μανιώδη ενασχόληση με το σώμα στα γυμναστήρια. όχι της άθλησης, αλλά του αυτονομημένου μυϊκού εντυπωσιασμού.


Απόσπασμα από το βιβλίο Έρωτας ή τίποτα- Εκδόσεις Αρμός

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X