Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Τα 6 είδη ευεξίας: Ζήσε τη ζωή που ονειρεύεσαι
Τα 6 είδη ευεξίας: Ζήσε τη ζωή που ονειρεύεσαι  thumbnail

Τα 6 είδη ευεξίας: Ζήσε τη ζωή που ονειρεύεσαι

Τι ακριβώς είναι ευεξία; Τον όρο αυτόν τον ακούμε αρκετά συχνά στις μέρες μας μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά, τις διαφιμήσεις προϊόντων που υπόσχονται να μας δώσουν τη ζωή που ονειρεύομαστε. 


Dr. Μαρία Φωτιάδου


Θετική Ψυχολογία Happiness Coach


Ομιλήτρια, Καθηγήτρια


www.DrMariaFotiadou.com


mariafsea@gmail.com


Τι ακριβώς εννοούμε όμως με τη λέξη ευεξία;


Ευεξία είναι η διαδικασία κατά την οποία ο καθένας μας κάνει τις απαραίτητες επιλογές και ενέργειες στη ζωή για να διατηρήσει έναν υγειή τρόπο ζωής σε όλους τους τομείς.  Είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή, η οποία διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες όπως οι αξίες που έχουμε, η παιδεία μας, οι κοινωνικές μας επιρροές, η κουλτούρα αλλά και τα προσωπικά μας πιστεύω, αξίες και ανάγκες.


Στους περισσότερους ανθρώπους η έννοια της λέξης εστιάζεται κυρίως στη σωματική υγεία. Σε μια ολοκληρωμένη ερμηνεία της έννοιας και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ευεξία ορίζεται ως "…… μια κατάσταση πλήρης σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας και όχι απλώς η απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας."


Δεν είναι λοιπόν μόνο η απουσία κάποιας ασθένειας αλλά οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να έχει καλή ποιότητα ζωής, να φτάσει τους πιο μεγάλους του στόχους, να προσαρμοστεί σε διαφορετικές καταστάσεις και να κάνει αλλαγές όταν χρειάζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ίδιο. 


Η ευεξία και ότι κάνουμε για να φτάσουμε πιο κοντά στην απόλυτη έννοιά της εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις ενέργειες που κάνουμε για να φτάσουμε τους στόχους μας και αποκτήσουμε καλή ποιότητα ζωής βραζυπροθεσμα και μακρυπρόθεσμα, τα συναισθήματά μας και την ποιότητα των σχέσεών μας.


Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις βασικότερες κατηγορίες με τις οποίες μπορούμε να δουλέψουμε για να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να έρθουμε πιο κοντά στην έννοια της απόλυτης ευεξίας.


Φυσική Ευεξία


Η καλή κατάσταση του σώματός μας βοηθάει τόσο στην καλύτερη λειτουργία του και στη διατήρηση καλής υγείας με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και στο πως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας εξωτερικά. Ένα καλό και υγειές σώμα μας δίνει αυτοποεποίθηση και ικανοποίηση για τον εαυτό μας. Η συχνή φυσική άσκηση, ένα υγειές και πλήρες μενού διατροφής στην καθημερινότητά μας, οι απαραίτητες ώρες ύπνου και η σωστή πρόληψη είναι συνήθειες που αν υιοθετηθούν βοηθάνε στην καλή διατήρηση της υγείας μας.


Συναισθηματική και Ψυχική Ευεξία


Για πολλά χρόνια υπήρχε η άποψη ότι τα συναισθήματα και η σκέψεις μας μας ορίζουν και δεν έχουμε έλεγχο πάνω σε αυτά. Οι πιο σύγχρονες μελέτες και απόψεις δείχνουν ότι τα άτομα που βρίσκουν ισορροπία συναισθηματικά και ψυχικά και καταφέρνουν να διατηρούν θετικά συναισθήματα τον περισσότερο χρόνο, είναι εκείνα που αποφασίζουν τι να ορίσουν τις αντιδράσεις τους και τις σκέψεις τους σε όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα καθώς επίσης δημιουργούν τις καταστάσεις τις οποίες επιθυμούν να δουν περισσότερο στη ζωή τους. Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του άγχους, το οποίο πολλά άτομα θεωρούν ότι τους σταματάει από το νιώθουν καλά, ξεκινάει από την απόφαση του ατόμου να το αντιμετωπίσει και να το χρησιμοποιήσει κυρίως ως κινητήρια δύναμη για την επίτευξη στόχων. Η χαλάρωση, η ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουμε στη ζωή, η μάθηση τεχνικών που μπορούν να ευνοήσουν τα θετικά συναισθήματα, η δημιοργία, η επιλογή θετικών κοινωνικών σχέσεων μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη καλή ψυχικής και συναισθηματικής υγείας.


Εργασιακή Ευεξία


Η εργασιακή ευεξία είναι η ικανοποίηση που παίρνει κάποιος από τη δουλειά που κάνει. Στο πόσο συμβάλλει στο καλό της κοινωνίας, τη δημιουργία και τη χρήση των γνώσεών του, και το νόημα που δίνει η εργασία του στη ζωή του, καθώς επίσης η χρηματική ανταμοιβή.  Όταν κάποια από αυτά δεν ικανοποιείται τότε το άτομο είναι χρήσιμο να θέσει νέους στόχους που θα το φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνδεθείτε με καινούρια άτομα, μάθετε καινούρια πράγματα, ζητείστε βοήθεια όταν μπορείτε και παρουσιάστε τον εαυτό σας με αυτοπεποίθεση, πίστη και τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Κοινωνική Ευεξία


Όταν αναπτύσσουμε σχέσεις που παρέχουν ασφάλεια, αγάπη, υποστήριξη, εμπιστοσύνη, αξιοκρατία και ευκαιρίες για αναγνώριση, χαρά και δημιουργία αυτό συμβάλλει στην καλή ποιότητα ζωής μας. Μας βοηθάει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Η σύνδεση με ατόμα που έχουν θετική σκέψη και συμπεριφορά, αξίες, που δημιουργούν και εκπληρώνουν τους στόχους τους, μας επηρεάζουν στη ζωή μας και στον τρόπο που θα εξελιχθούμε σε ότι κάνουμε. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν η σχέσεις σας συμβαδίζουν με τις αξίες και τα θέλω σας, αν σας κάνουν ευτυχισμένους και αν όχι ψάξτε για τα άτομα εκείνα που θα σας οδηγήσουν πιο ψηλά στη ζωή σας σε όλα τα επίπεδα.


Οικονομική Ευεξία


Τα χρήματα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Όταν υπάρχει έλλειψη χρημάτων αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την ψυχική και επομένως και τη σωματική μας υγεία. Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι και διέξοδοι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Σκεφτείτε πέρα από αυτά που έχετε δοκιμάσει ήδη, χρησιμοποιήστε το χρόνο σας επικοδομητικά, συνδεθείτε με επιτυχημένα άτομα και μάθετε από αυτά, ανακαλύψτε τα ταλέντα σας και χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε κάτι καινούριο που θα σας επιφέρει κέρδη. Και κυρίως πιστέψετε στον εαυτό σας και ότι θα τα καταφέρετε! 


Περιβαλλοντική Ευεξία


Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους στο τώρα, το μέλλον αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η καλή διατήρησή του, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όλων των ανθρώπων. Επιπλέον, η επαφή με τη φύση βοηθάει στην ψυχική ηρεμία, ευτυχία και επομένως ευεξία του κάθε ατόμου. Βρείτε τον χρόνο να βάλετε τη φύση στη ζωής σας και δείτε σύντομα τα αποτελέσματα!


Η ευεξία εξαρτάται απόλυτα από τις επιλογές που κάνουμε. Γράψτε σε ένα χαρτί αν σε κάθε κατηγορία είστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχετε και ότι κάνετε. Υπάρχει πάντα ο χρόνος να κάνουμε αλλαγές και σιγά σιγά να αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά και επιθυμητά αποτελέσματα που θέλουμε. Έχετε τις ικανότητες να το πετύχετε αν το θέλετε πραγματικά.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X