Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / 5 τρόποι να βρεις το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων
5 τρόποι να βρεις το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων thumbnail

5 τρόποι να βρεις το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων

Βρες το χαμένο πνεύμα των χριστουγέννων


Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή ενός ανθρώπου που θεωρούνται πιο έντονες και φορτισμένες συναισθηματικά.Μία απ’ αυτές τις περιόδους είναι και τα Χριστούγεννα.Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζουν τάσεις κατάθλιψης ή ακόμα και κατάθλιψη. Οι τάσεις θλίψης που μπορεί  να παρουσιάσει ένας άνθρωπος κατά την διάρκεια των εορτών μπορούν  να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Κυριότερη αιτία θεωρείται η συναισθηματική απώλεια ή προσωπικές και επαγγελματικές αποτυχίες. Το συναίσθημα της μοναξιάς κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων μας κάνει πιο τρωτούς σε μια βουτιά θλίψης και ειδικά όταν ο περίγυρός μας βιώνει μία αισιόδοξη και γιορτινή περίοδο.


Δεν πρέπει όμως να σας παίρνει από κάτω. Βρείτε το χαμένο πνεύμα των χριστουγέννων ακολουθώντας μερικές μικρές συμβουλές:  1. Κρατείστε χαμηλά την μπάλα των προσδοκιών. Μην πιέζεστε να κάνετε πράγματα που «είθισται» να γίνονται κατά την διάρκεια των εορτών. Δεν είστε υποχρεωμένος/η να ακολουθείτε με ευλάβεια όλα τα «πρέπει» των χριστουγέννων. Προσπαθήστε να μην θέτετε μεγαλύτερες προσδοκίες στον εαυτό σας για τις γιορτινές μέρες, από όσες μπορείτε να ανταπελέλθετε.

  2. Τα Χριστούγεννα μπορούν να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού χωρίς καν να το καταλάβετε. Ένας βασικός λόγος που μπορεί να σας προκαλέσει στεναχώρια είναι η οικονομική αδυναμία. Ενας σωστός προϋπολογισμός των οικονομικών σας θα σας φέρει ηρεμία αλλά και θα σας περιορίσει το άγχος.

  3. Φίλος της κατάθλιψης θεωρείται η συνήθεια. Δοκιμάστε αυτές τις γιορτές να κάνετε πράγματα  που σας βγάζουν απ’ την ρουτίνα. Μία εναλλακτική δραστηριότητα θα σας αναζωογονήσει αλλά και θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για πολλά πράγματα.

  4. Δώστε χώρο στον εθελοντισμό και στην φιλανθρωπία. Βγάλτε στοιχεία του εαυτού σας που ήταν καλά φυλαγμένα. Βοηθήστε ανθρώπους που σας έχουν πραγματικά ανάγκη τις άγιες αυτές μέρες. Θα νίωσετε σημαντικός/η. Η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, που θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τι έχετε καταφέρει στη ζωή και επίσης θα ανακτήσετε την χαμένη σας ελπίδα.

  5. Μιλήστε στους κοντινούς σας ανθρώπους για ό,τι σας απασχολεί. Θα ελαφρύνει την σκέψη σας. Αν πάλι αυτή η κουβέντα δεν είναι αρκετή, δεν χάνετε τίποτα να μιλήσετε με κάποιο ειδικό. Μία προσέγγιση από έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να κακτοποιήσετε τον συναισθηματικό σας κόσμο και αυτό είναι ένα καθοριστικό βήμα για να βγείτε απ’ το ψυχολογικό τέλμα στο οποίο έχετε περιέλθει.


Να θυμάστε πάντα ότι η λύση βρίσκεται μέσα σας αρκεί να κάνετε ένα βασικό πράγμα. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είναι. Χωρίς ταμπέλες. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αποτινάξετε την όποια ψυχολογική φόρτιση νιώθετε κατά την διάρκεια των χριστουγέννων αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής σας.


Επιμέλεια Γεράσιμος Σιάρκος 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X