Είδαμε: Την Καραμπέτη στο "Αγαμέμνων"!

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝαπό το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε στο θέατρο Βράχων την πρεμιέρα της παράστασης «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και το πρώτο έργο της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες).

Γράφει η θεατρολόγος, Ζωή Μπέη 

Το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα και ερωμένη του, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.

Για τον Αισχύλο, η θυσία της Ιφιγένειας από τον πατέρα της Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους Θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος που η βασίλισσα Κλυταιμήστρα θα κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και θα κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.

Στον «Αγαμέμνονα», η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή κι αυτό κάνει το έργο εξαιρετικά οικείο. Κι εδώ όπως και γενικότερα στην Αισχύλεια Τραγωδία, την συλλογική συνείδηση του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από Θεοσέβεια και Θεοφοβία εκφράζει ο Χορός.

Ήταν μία παράσταση που πραγματικά κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα των θεατών σε ένα κατάμεστο θέατρο. Η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη μοναδική με χαρακτηριστικό στοιχείο το παιχνίδι με το φως και τη σκιά αλλά και με το νερό.

Η μουσική ήταν ακόμη ένα σημείο που έδειξε να ενθουσιάζει το κοινό, ενώ ερμηνευτικά ξεχώρισαν η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Βασίλης Χαλακατεβάκης, ο Θέμης Πάνου, η Θεοδώρα Τζήμου και φυσικά ο Μηνάς Χατζησάββας!

Η παράσταση θα βρίσκεται σε περιοδεία όλο το καλοκαίρι με πάνω από 40 σταθμούς! Κάπου θα τη συναντήσετε και πραγματικά αξίζει να τη δείτε!

Ιnfo:

Κλυταιμνήστρα: Καριοφυλλιά Καραμπέτη
Αγαμέμνων: Μηνάς Χατζησάββας
Κασσάνδρα: Θεοδώρα Τζήμου
Αίγισθος! Βασίλης Μπισμπίκης
Κήρυκας: Θέμης Πάνου
Φύλακας: Βασίλης Χαλακατεβάκης

Κορυφαίοι:
Θύμιος Κούκιος
Βασίλης Πουλάκος
Kρις Ραντάνοφ
Κώστας Φαλελάκης
Μενέλαος Χαζαράκης
Κλαρινέτο: Χρήστος Καλκάνης

Συντελεστές:
Μετάφραση: Νικολέτα Φριτζήλα
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση και Διδασκαλία! Σοφία Καμαγιάννη
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Δραματουργική ανάλυση-βοηθός σκηνοθέτη: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Δώρα Γαζή.

Σχετικά άρθρα