Αρχική / Teens / Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα: Γιατί το κάνει;
Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα: Γιατί το κάνει;  thumbnail

Kατερίνα, β γυμνασίου

Η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα: Γιατί το κάνει;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Είμαι 14 ετών και η φίλη μου λέει συνέχεια ψέματα μπροστά μου… Λέει στα άλλα κορίτσια ότι δεν έχει περίοδο ενώ ακόμα δεν έχει. Λέει ότι έχει σχέση με ένα μεγαλύτερο αγόρι αλλά ξέρω ότι είναι ψέματα. Και άλλα πολλά… Με εκνευρίζει. Γιατί το κάνει αυτό;  


Μαρκέλλα Καπλάνη


M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας


http://www.normavitae.com/ 


Το ψέμα, δυστυχώς, είναι πλέον ιδιαιτέρα εύκολο να ειπωθεί. Πολλές φορές, μάλιστα, είναι και κοινωνικά αποδεκτό ή ακόμη και απαραίτητο αντί της αλήθειας που μπορεί να πληγώνει εγωισμούς στο πέρασμα της. Η φίλη σου, όπως περιγράφεις, έχει επιλέξει να λέει ψέματα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ενσωμάτωση και αποδοχή. Θέλοντας να εξασφαλίσει την θέση της στο κοινωνικό σύνολο και την αποδοχή των συνομηλίκων κοριτσιών, παρουσιάζει την ζωή της με ένα τρόπο που θα είναι θαυμαστός στους άλλους. Αυτό, όπως καταλαβαίνεις, καθρεφτίζει και το τι πιστεύει πραγματικά η ίδια για τον εαυτό της. Το να επιλέγω να φτιάχνω φανταστικές ιστορίες που θεωρώ ότι θα με κάνουν να έχω καλύτερη εικόνα προς τα έξω, σημαίνει πως εγώ ίδια δεν πιστεύω πως έχω κάτι ενδιαφέρων να μοιραστώ με τους άλλους όπως είμαι. 

 

Ως φίλη της, εσύ μπορεί να νιώθεις θυμωμένη και προδομένη, θεωρώντας πως θα έπρεπε να νιώθει αρκετή άνεση μαζί σου ώστε να είναι ο εαυτός της. Στην πραγματικότητα, όμως δεν εχει πρόθεση να σε θίξει, ούτε υπονοεί κάτι για τον χαρακτήρα σου με αυτή της την στάση. 

 

Όταν θα είναι έτοιμη, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσει την χαμηλή αυτοεκτίμηση της για να ενδυναμώσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό της και να μπορεί πλέον να αποδέχεται τον εαυτό της ως ένα ενδιαφέρον άτομο και άνευ όρων. Από μέρους σου, προσπάθησε να μην παίρνεις αυτή της την συμπεριφορά προσωπικά – δεν έχει να κάνει με σένα. Από εκεί και πέρα, το ότι κατανοείς τις ρίζες του προβλήματος και δεν θίγεσαι από την στάση της, δε σημαίνει και ότι είσαι αναγκασμένη να την ανέχεσαι. Εάν η έλλειψη ειλικρίνειας έχει αρχίσει να σου δημιουργεί και έλλειψη εμπιστοσύνης μες την φιλία σας έχεις κάθε δικαίωμα να επανεξετάσεις εάν βρίσκεις λόγο να διατηρείς στενό δεσμό φιλίας με αυτήν την κοπέλα ή πλέον σου είναι δύσκολο να ακολουθήσεις.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X